Gospodin Nitko  - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Gospodin Nitko

Gospodin Nitko

Mr. Nobody (2009.)

Pan Européenne, Virtual Films/Discovery Film

141' drama, romansa, ZF, art, eksperimentalni, melodrama, misterija

Režija:           Jaco Van Dormael

Uloge: Jared Leto, Sarah Polley, Diane Kruger, Rhys Ifans

Scenario:        Jaco Van Dormael

Producent/i:   Philippe Godeau

Zemlja:          Kanada, Belgija, Francuska, Njemačka

Linkovi:

službene stranice, Imdb

Gospodin Nitko

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.83
18
0.00

Futuristička drama o najstarijem čovjeku na svijetu. Dobitnik nagrade publike na Europskim filmskim nagradama.

Gospodin Nitko budi se u bolnici i siguran je da ima 34 godine. Međutim, njegov doktor mu objašnjava da je star 118 godina, da nitko više ne umire i da se nalazi u 2092. godini. On je nesiguran u to i ne sjeća se skoro ničega. 

U njegovu sobu ušulja se novinar koji ga želi ispitati o njegovom životu za vrijeme mladosti. Gospodin Nitko počinje priču o svom životu i glavnim prekretnicama koje se mu se zbivale kad je imao 9 (kada su mu se razveli roditelji!), 16 i 34 godina.

Zbunjujući dio ove priče je da on priča o životnim raskrsnicama koje mijenjaju njegovu sudbinu svaki put kad u određenim godinama donese drugačiju odluku. Jedan izbor ga dovedi do toga da oženi Elise, depresivnu ženu koja se nikada nije oporavila od neuzvraćene tinejdžerske ljubavi i koja ga je zamolila da joj nakon njezine smrti prah prospe na Marsu. Drugi životni izbor bila je Jean s kojom je vodio život pun luksuza, no i neviđene dosade. Treća žena njegovog života je polusestra Anna, od koje je razdvojen kao tinejdžer, pa ostatak života traže jedno drugog.


'Gospodin Nitko', trailer.

Film je dobio nagradu publike na Europskim filmskim nagradama 2010., a iste godine osvojio je i par nagrada u Veneciji. Već ga ocjenjuju kultnim, te ga nazivaju 'i jednostavnim i kompleksnim filmom', te zaključuju da je ovako trebala izgledati 'Neobična priča o Benjaminu Buttonu'. Proglašavaju ga 'katkad realističnim a katkad snovitim djelom' koje je 'vizualno i mentalno fascinantno', a nosi i snažnu poruku za sve nas.

s.p.