Nepovratno - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Nepovratno

Nepovratno

Irreversible (2003.)

Lions Gate Films / Dicovery film i video

96' drama

Režija:           Gaspar Noe

Uloge: Monica Bellucci, Vincent Cassel, Albert Dupontel, Jo Prestia

Scenario:        Gaspar Noe

Producent/i:   Christophe Rossignon, Richard Grandpierre

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Nepovratno

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.40
45
0.00

Mladi francuski redatelj specifičnog izraza, napravio je izuzetno provokativan film oko kojeg i gledatelji i kritčari lome koplja.

Le temps détruit tout - Vrijeme uništava sve

Nakon svađe sa svojim dečkom Marcusom (Vincent Cassel), Alex (Monica Bellucci) odlazi sa zabave. Na putu do kuće, u pustom tunelu grubo je silovana i nikada ne dolazi kući. Ljuti, povrijeđeni dečko i njegov prijatelj Pierre (Albert Dupontel) odluče uzeti pravdu u svoje ruke i uloviti silovatelja sami.

Filmska priča ispričana je retrospektivno, neopisivo brutalnim i nasilnim izričajem, a radi se o patnji, ljubavi, nekažnjenom zločinu i osveti. Ona pati zbog silovanja, brutalnog, analnog, prikazanog u devet minuta filma bez prekida, a on zbog osvete. Film je pun seksa, golotinje, nasilja, osvete, krvi i sperme.

Neke to podsjeća na sadašnjost, neke na prošlost, a Gasparu Noi sve je to motiv i inspiracija za nastanak ovog šokantnog i neobičnog filma koji će vas prikovati za stolicu i jedva čete se oporaviti od šoka. Redatelj se koristi tehnikom kamere i strobo-efektima koji mogu izazvati mučninu, a atmosfera neugode i užasa je gotovo opipljiva.

Iako mu neki zamjeraju količinu brutalnosti te retrospektivno i neobično ispričanu radnju, film je dobio mnogo pozitivnih osvrta i prikazan je na brojnim festivalima. Nominiran je u kategoriji za najboljeg redatelja u Cannesu (2002), zatim za najbolji strani film (2004) od OFCS (On Line Film Critics Society Award), a osvojio je SDFCS (San Diego Film Critics) nagradu kao najbolji strani film 2003. i Brončanog konja na filmskom festivalu 2002. godine u Stockholmu.
 
Da li je ovaj film zapažen i odlično ocijenjen od brojnih kritičara tek zbog vulgarnosti i brutalnosti ili u njemu ima puno više od toga, prosudite sami.