Gotika - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Gotika

Gotika

Gothika (2003.)

Warner Bros. / Blitz film i video

95' horor, triler, misterija

Režija:           Mathieu Kassovitz

Uloge: Halle Berry, Penelope Cruz, Robert Downey Jr., Charles S. Dutton, Bernard Hill, Dorian Harewood

Scenario:        Sebastian Gutierrez

Producent/i:   L. Levin, Susan levin, Joel Silver i Robert Zemeckis

Linkovi:

službeni site
trailer

imdb

Gotika

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.54
72
0.00

Sablasna atmosfera gotičkih romana oživljava u ovom napetom psihološko-paranormalnom trileru redatelja Mathieu Kassovitza u kojem realno i racionalno više ne postoje.

Halle Berry, Robert Downey Jr. i Penelope Cruz vode nas mračnim svijetom napetosti na granici normalnoga.

Halle Berry je dr. Miranda Grey, krim psihologinja koja se jednog dana budi kao pacijentica u psihijatrijskoj bolnici u kojoj je zaposlena. Optužena je za ubojstvo muža (Dutton), no ničega se ne sjeća. Pokušava povratiti pamćenje kako bi uvjerila suradnike u svoju nevinost , ali tada njeno tijelo zaposjeda osvetnički raspoložena utvara. Cijela situacija uvjerava sve upletene u slučaj u njezinu krivnju i nezaustavljivo poniranje u ludilo.

Premisa je jednostavna i zastrašujuća, slično kao u David Fincherovom uratku 'Igra'. Ali 'Gothika' osim psihološkog trilera, u sebi ima i elemenata paranormalnoga što često u filmovima poljulja cijelu ideju (klišeizirani prikazi duhova, patetičnost i sl.).
 
'Gothiku' najjednostavnije možeamo opisati kao moderan noir film o nadnaravnom, film u kojem se isprepliću duhovi i umorstva, tajne i erotika. Za režisera je odabran mladi francuski glumac-režiser Mathieu Kassovitz ('Mržnja', 'Grimizna rijeka') najpoznatiji po ulozi frajera u kojeg se zaljubi 'Amelie' u istoimenom francuskom filmu iz 2001.

Dark Castle, produkcijska kuća, svojedobno je najavila seriju relativno jeftinih modernih prerada horora koje je 1950-ih i 60-ih producirao William Castle ('House on Haunted Hill' i '13 duhova'). Ali 'Gothika' niti je jeftina (treba platiti oskarovku Berry, sve popularniju Cruzovu...), niti je prerada nekog starog hita, tako da su se producenti, izgleda, oslonili na popularnost glavne glumice da privuče mase u kina.

Budimo nakratko u creepy tonu filma pa ga izreklamirajmo i kao djelo u kojem je Halle Barry uspjela strgat ruku. Da, da. I to ne u scenama u kojima trči po praznim bolničkim hodnicima, ili se penje po ogradama, već u sceni u kojoj se gorljivo prepire sa Robijem Downey Jr.-om. Navodno joj je ruka popustila dok ju je ovaj, u tko-zna-kojem pokušaju snimanja scene, dramatično tresao.