Nulti teorem - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Nulti teorem

Nulti teorem

The Zero Theorem (2013.)

Voltage Pictures, Zanuck Independent

107' drama, fantastika, ZF, art

Režija:           Terry Gilliam

Uloge: Christoph Waltz, David Thewlis, Tilda Swinton, Matt Damon, Ben Whishaw, Melanie Thierry, Lucas Hedges

Scenario:        Pat Rushin

Producent/i:   Nicolas Chartier, Dean Zanuck

Zemlja:          SAD, Rumunjska

Linkovi:

službena stranica, Facebook, Imdb

Nulti teorem

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

SF drama Terryja Gilliama, priča o genijalnom programeru koji mora rješiti teorem koji će pokazati ima li život smisla i ako ima - o čemu je zapravo riječ?

U fokusu radnje filma 'Nulti teorem', smještene u Londonu budućnosti, ekscentrični je i povučeni kompjutorski genij Qohen Leth, kojeg muči egzistencijalna tjeskoba. Qohen živi u izolaciji napuštene kapelice, čekajući telefonski poziv koji će mu navodno donijeti dugo tražene odgovore. On radi na misterioznom projektu s ciljem otkrivanja smisla sveopćeg postojanja - ili nedostatka istog.

No, njegova osamljenost biva ometena dolaskom koketne Bainsley. Tek nakon što iskusi moć ljubavi i požude, Qohen će moći shvatiti vlastiti razlog postojanja. U glavnoj ulozi novog filma bivšeg Monty Phytonovca dvostruki je oskarovac Christoph Waltz.

Životopis redatelja:
Terry Gilliam je u četrdesetogodišnjoj filmskoj karijeri stvorio niz vizualno zadivljujućih filmova, kojima je naglašavao moć imaginacije i pokušao izmijeniti koncencionalne poglede na svijet. Rođen u SAD-u, od 1960-ih živi u Londonu, gdje postaje članom tima Monty Python, okupljenog na projektu stvaranja TV serije 'Leteći cirkus Montyja Phytona'. Kao glumac, scenarist, redatelj i animator bio je uključen u stvaranje dugometražnih filmova o Monty Phytonu: 'Monty Phyton i sveti gral' (1975), 'Monty Phyton: Brianov život' (1979), 'Monty Phyton: Smisao života' (1983). Godine 1985. Gilliam je premijerno prikazao svoj ambiciozni film 'Brazil', satiričan prikaz Velike Britanije i Amerike, nagrađen nagradom filmskih kritičara Los Angelesa za najbolji film i dvjema nominacijama za nagradu Akademije (originalni scenarij i režija). Poznat je i po filmovima 'Dvanaest majmuna' (1995), 'Strah i prijezir u Las Vegasu' (1998), 'Imaginarij Dr. Parnassusa' (2009).

Iz kritika:
'Postoji brižna vještina u onome što Gillam radi: analogni emporij nadrealne kreativnosti. Teško je sjetiti se bilo kojeg drugog suvremenog redatelja blockbustera koji radi na ovaj način.'
Craig Williams, CineVue

''Nulti teorem', plešući na granici ništavila, uspijeva izreći nešto nevjerojatno snažno.'
Todd Glichrist, The Wrap

s.p.