Hidalgo - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Hidalgo

Hidalgo

Hidalgo (2004.)

Touchstone Pictures

136' akcija, drama, vestern

Režija:           Joe Johnston

Uloge: Viggo Mortensen, Omar Sharif, Zuleikha Robinson, Louise Lombard, Said Taghmaoui

Scenario:        John Fusco

Producent/i:   Casey Silver

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Hidalgo

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.76
25
0.00

Egzotična priča, prekrasna princeza, plemeniti konji, velika nagrada i kauboj koji ruši sve pred sobom.

Radnja ove epske priče smještena je u davnu 1890, a govori o dostavljaču Pony Expressa koji dolazi u Arabiu na svom konju i najboljem prijatelju, Hidalgu, kako bi se natjecao u opasnoj utrci koja se održava već stoljećima. Utrka preko arapske pustinje, 'The Ocean Fire', dugačka je 3000 milja,a pobjedniku donosi veliku nagradu od 10 000$. U njoj se natječu rasni, arapski konji iz plemenitih obitelji, a pobjeđuju, odnosno preživljavaju, samo najjači.

Priča je snimljena po istinitom događaju o kauboju i njegovom španjolskom mustangu koji je postao legenda. Ta vrsta konja dovezena je iz Španjolske na novi kontinent, a kasnije su je nastavili koristiti Amerikanci.

Kauboja, Frank T. Hopkinsa (Viggo Mortensen), za vrijeme boravka u konjici, proglasili su najboljim jahačem zapada ikad. Njega izaziva arapski sheik (Omar Sharif) da se okuša u velikoj utrci sa svojim konjem mješancem protiv čistokrvnih arapskih konja i beduinskih jahača. Neki od njih nikada i ni pod kojim uvjetima ne bi dozvolili strancu da uopće dođe do cilja, a pogotovo da im ispred nosa odnese 10 000 $.

Hopkinsov konj nije čistokrvan, nije plemenit i ujedno je simbol samoga jahača koji je, također, mješanac. Majka mu je Indijanka iz Lakote, što on uspješno skriva dugo godina. Hopkins neizmjerno poštuje svog konja, oni su prijatelji i partneri. Hidalgo dolazi na svaki zvižduk znajući da bi isto učinio i kauboj, kada bi on znao zviždati.

U utrci se pojavljuje i Engleskinja (Louise Lombard) koja pokušava osvojiti nagradu sa svojim konjem, arapskim šampionom, ali baca se i na kauboja, vjerovatno zato jer joj je muž već star, a viagru još nisu izmislili. Sheikova kći, pustinjska princezaJazira (Zuleikha Robinson), otkriva lice kauboju, a to znači da priča ima i romantičnu notu.

Neizvjesna i opasna arapska avantura, posebno nakon što sheikovi neprijatelji otmu princezu, postaje pitanje časti i ponosa, ali ipak ponajprije opstanka.

Ova priča opisuje povijesni događaj, utrku 'The Ocean Fire', političku situaciju tog vremena, ali i osobno iskupljenje jednog kauboja mješanca koji sa svojim konjem Hidalgom pokušava postići nemoguće. Po nekim izvorima u film se utrošilo 78 milijuna dolara, a spektakularna pustinja u Maroku, odjeća, divlji konji, prekrasna priroda i boje su nevjerovatni, možda i najbolji u cijeloj avanturi.