Viggo Mortensen

20.10.1958 Manhattan, New York City, USA Viggo Peter Mortensen (nadimak Vig)

Svestrani umjetnik, glumac, pjesnik, slikar, fotograf, jazz glazbenik, vrlo izbirljiv oko uloga koje prihvaća, prijelomna je bila 1985. u filmu 'Witness' redatelja Petera Weira.

Viggo_Mortensen

Viggo Mortensen proveo je svoje rane godine na Manhattanu, ali se kasnije selio po cijelom svijetu i živio u Argentini, Venezueli i Danskoj. U ranim 80-ima vratio se na Manhattan i počeo se školovati u Warren Robertsonovom Theatre Workshopu. Karijeru je započeo na kazališnim daskama.

Promo razglednica povodom izlaska Mortensenovog CD - a One Less Thing To Worry About

Preselivši se u Los Angeles igrao je u Coast Playhouseu u predstavi 'Bent' za koju je osvojio Dramalogue Critics Award. Ubrzo nakon toga oženio se s Exene Cervenka (sada bivša supruga), pjevačicom punk benda X, postajući prepoznatljivo lice punk scene u LA.

Debitirao je na velikom platnu u filmu 'Witness' (1985) australskog redatelja Petera Weira, nakon kojeg je glumio u mnogim serijama i filmovima kao što su 'The Indian Runner' (1991), 'Carlito's Way' (1993) i 'The Prophecy' (1995).

Get, Out, More, Viggo Mortensen

Uloge u filmovima 'G.I. Jane' (1997) i 'A Perfect Murder' (1998) bile su zapažene i hvaljene od brojnih kritičara, a u filmovima 'A Walk on the Moon' (1999) i '28 Dana' (2000) na vidjelo je izašla njegova nježnija i romantičnija strana.

Kao Aragon/Strider u 'Gospodaru prstenova' osigurao je prisutnost na sceni od 2001. kada je izašao prvi dio, 'Prstenova družina'. Film još nije ni došao u kina, a ekipa predvođena Peterom Jacksonom se već bacila na snimanje nastavka, 'Dvije kule' (2002). 2003. Mortensen završava karijeru kralja u poznatoj adaptaciji Tolkienove trilogije kada izlazi zadnji dio, 'Povratak kralja' i odmah se baca na sljedeći projekt – 'Hidalgo' – istinitu priču o Franku T. Hopkinsu.

Njegovu glumu u Cronenbergovoj 'Povijesti nasilja' (2005) kritičari su opisali kao najbolju do sada, dok je njegov sljedeći film 'Alatriste' prošao gotovo pa nezamjećeno. Ovdje je glumio španjolskog vojnika iz sedamnaestog stoljeća koji postaje nacionalni heroj. 2007. opet surađuje s Cronenbergom, ovaj put u kriminalističkoj drami 'Ruska obećanja'. Film je prošao jako dobro kod publike i kritičara, a Viggova gluma konkurirala je i za prestižni zlatni kipić, no njega je ipak kući ponio Daniel Day Lewis.

Viggo u fotografskom raspoloženju, uzorak no1

Priznat je i kao talentirani pisac kratkih priča i pjesnik. Napisao je nekoliko knjiga uključujući: 'Ten Last Night' i 'Recent Forgeries'. Bavi se slikanjem i fotografijom, a izlagao je u mnogim galerijama u New Yorku i Los Angelesu. Ima sina Henryja Blakea iz braka sa Cervenkom.