Ali - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ali

Ali

Ali (2001.)

Columbia Pictures / Blitz film i video

159' akcija, drama

Režija:           Michael Mann

Uloge: Will Smith, Jamie Foxx, Jon Voight, Mario Van Peebles, Ron Silver

Scenario:        Eric Roth, Michael Mann, Christopher Wilkinson, Stephen J. Rivele

Producent/i:   Michael Mann, Jon Peters, Paul Ardaji, A. Kitman Ho, James Lassiter

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Ali

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.57
30
0.00

Ovo je jednostavna ljudska priča koja se bavi desetogodišnjim razdobljem u životu jedne od najvećih sportskih figura u povijesti, Muhammadom Alijem.

Ovo je jednostavna ljudska priča koja se bavi desetogodišnjim razdobljem u životu jedne od najvećih sportskih figura u povijesti, Muhammad Alijem, od 1964. kada je osvojio naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji pod imenom Cassius Clay, pa do 1974. godine, kad se kao Muhammad Ali borio protiv Georgea Foremana u Zairu i vratio osvojeni naslov.
 
Javna osuda započela je nakon što je Clay šokirao mase rekavši da se preobratio na islam, a zatim je promijenio ime u Muhammad Ali, što u prijevodu znači ? dostojan pohvale. Dobar dio šezdesetih nastavio je uspješno braniti osvojen naslov prvaka, a 1967. ponovno je podigao prašinu jer je odbio poziv za vojsku zbog prigovora savjesti. Mnogi su tada vjerovali da je to učinio zbog nove vjeroispovijesti, ali on tvrdi, kao što se može vidjeti i u filmu, da je taj rat smatrao nepravednim i da je princip jedini razlog odbijanja odlaska u rat.

Princip ga je stajao slobode, osuđen je na pet godina zatvora i novčanu kaznu od 10.000 dolara, naslova svjetskog prvaka koji mu je oduzet i religije jer ga je Islamska nacija, koja nije odobravala odluku,  suspendirala. Do trenutka kad je američki Vrhovni sud odlučio u njegovu korist, Ali je izgubio ono što su trebale biti njegove najbolje boksačke godine.

Ipak, borbom protiv Foremana u Zairu, uspio je osvojiti naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji, u antologijskom meču nazvanom ?Rumble?. Zadnji put borio se sa 39 godina s Larryjem Holmesom 1980. godine i izgubio. Sada boluje od Parkinsonove bolesti.

Godinu dana prije početka snimanja, Will Smith, koji tumači Alijev lik, započeo je s treninzima i transformacijama. Odlučeno je da neće biti kaskadera i da Will Smith treba proći pravi trening, pravu borbu, što naravno uključuje i prave udace. Alijev trener, Angelo Dundee, osobno je nadgledao Smithove treninge, a na kraju je zaključio da je i Smith mogao postati vrhunski boksač. Kako bi opravdao komplimente, Smith se bez straha i kaskadera suočio sa stvarnim, bivšim svjetskim prvacima Al Coleom, James Toneyjem i Michael Bentom.