Kellyjeva banda - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Kellyjeva banda

Kellyjeva banda

Ned Kelly (2003.)

Focus Features / Blitz film i video

110' vestern, biografski, povijesni

Režija:           Gregor Jordan

Uloge: Heath Ledger, Orlando Bloom, Naomi Watts, Geoffrey Rush, Rachel Griffiths

Scenario:        John M. McDonagh

Producent/i:   Lynda House, Nelson Woss

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Kellyjeva banda

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.92
12
0.00

Istinita epska priča o odmetništvu i herojstvu, filmska mješavina lirskog izričaja i snažne energije, holivudskog vesterna i australske realnosti 19. stoljeća.

Priča se odigrava u Australiji u 19. stoljeću, u divljini koju 'civilizira' Britansko carstvo, u vremenu potlačene i iskorištavane Irske doseljeničke manjine. Nedu (Heath Ledger), Ircu koji se ne želi slijepo pokoriti engleskim vlastima, namjeste krađu konja zbog koje mladić godinu dana provodi u zatvoru. Po povratku kući, shvaća da nikakvih promjena nema.

Čašu prelijeva incident u kojem policajac nasrće na njegovu sestru. Ned i braća obrane je, a time i zapečate svoju sudbinu. Policija odvodi majku u zatvor, a Ned s najboljim prijateljima Joeom Byrneom (hvaljena izvedba Orlanda Blooma), Steveom Hartom (Philip Barantini) i bratom Danom (Lauranceom Kinlanom) uspjeva pobjeći. Primoran živjeti dalje kao odmetnik, razočaran i ljutiti Ned i društvo odaju se pljačkama banaka i kriminalu u svim gradovima koji im se nađu na putu.

Uskoro najtraženiji odmetnik Australije postaje omiljen među pukom, što razgnjevi Britance koji na čelo potrage za Kellyjevom bandom postavljaju okrutnog policijskog narednika Harea (Geoffrey Rush). Konačni obračun učvrstit će Nedov status legendarnog revolucionarnog heroja australske niže klase.

Ovaj film o čovjeku koji brani svoja uvjerenja nastao je na temelju knjige Roberta Drewea 'Our Sunshne', prema kojoj je scenarij napisao John Michael McDonagh. Film je nastao pod redateljskom palicom Gregora Jordan, poznatog po filmovima 'Iz ruke u ruku' i 'Buffalo Soldiers', a glavni je glumac, Heath Ledger, bio izrazito sretan da može na ekranu oživjeti legendu o kojoj je slušao dok je još bio mali. Zvjezdani postav upotpunjava sve cjenjenija Naomi Watts.