Tjelesna straža - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Tjelesna straža

Tjelesna straža

Man on Fire (2004.)

20th Century Fox / Continental film

142' akcija, triler

Režija:           Tony Scott

Uloge: Denzel Washington, Dakota Fanning, Marc Anthony, Radha Mitchell, Christopher Walken, Giancarlo Giannini, Rachel Ticotin, Gero Camilo

Scenario:        Brian Helgeland, temeljeno na romanu A. J. Quinnella

Producent/i:   Arnon Milchan, Tony Scott i Lucas Foster

Linkovi:

službeni site 
trailer
imdb

Tjelesna straža

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.54
59
0.00

Novi angažirani film oskarovca Washingtona akcijska je vožnja s temom dječje otmice i osvete. Društvo mu pravi legendarni Christopher Walken.

Ogorčen, sklon samoubojstvu i alkoholu, bivši američki marinac (postoje li drugačiji bivši marinci?) Creasy (Denzel Washington umjesto Roberta De Nira) odlazi u Mexico City, gdje na nagovor prijatelja (Christopher Walken) prihvaća posao tjelesnog čuvara bogate obitelji koja već neko vrijeme dobiva pisma u kojima im se prijeti otmicom njihove kćeri. S vremenom se Creasy sprijatelji s desetogodišnjom Pintom (Dakota Fanning), no ubrzo djevojčica doista biva oteta i ubijena. Razgaljen gnjevom, Creasy kreće u krvavi osvetnički pohod na otmičare. 

Na tragu 'Punishera' i 'Kill Billa' stiže nam još jedan punokrvni hard-core akcić o mračnoj dužnosti (ili pak gorljivom zadovoljstvu) osvete. Režiser Tony Scott ('Top Gun', 'Grimizna plima', 'Državni neprijatelj') i scenarist Brian Helgeland ('Teorija zavjere', 'L.A. povjerljivo', 'Mistična rijeka') udružili su se kako bi adaptirali istoimeni roman A.J. Quinnella, temeljen na istinitoj priči. Taj je roman već doživio svoje filmsko utjelovljenje još 1987. sa Scottom Glennom u glavnoj ulozi. Zanimljivo je da je 'A.J. Quinnell' zapravo pseudonim autora koji kroz lik Creasyja, koji se pojavljuje u nekoliko njegovih knjiga, opisuje zapravo sebe i svoje avanture kao plačenika.

Washington u ovom filmu glumačko umijeće nakratko zamjenjuje pištoljima, granatama i minobacačima dok se prebacuje u action-hero stanje u drugoj polovici filma, koji, navodno, obiluje gnjusnim scenama rasprskavanja tijela, rezanja prstiju i sl. Ništa na što nismo navikli. I sve je bilo super dok nisam pročitao par scenarističkih bravura: Walkenov lik o Creasyju - 'On je umjetnik smrti. I upravo se sprema načiniti svoje remek-djelo.'. Ili kad časna pita Carseya vidi li on božju ruku u onome što radi, a on odgovara da je ovca koja se izgubila. O joj! Ali malo pretencioznosti nikome nije naškodilo. Pogotovo u angažiranim akcijskim spektaklima s Denzelom Washingtonom.