Denzel Washington

28.12.1954 Mount Vernon, New York, USA Denzel Washington

Za dvostrukog Oscarovca znanstvenici su dokazali da ima savršeno lice po svim kriterijima ljepote.

Denzel_Washington

Sin frizerke i svećenika, završio je novinarstvo na koledžu gdje je imao dovoljno vremena posvetiti se glumi i kazalištu, pa nakon ostvarene stipendije za 'American Conservatory Theatre' odlazi u San Francisco gdje ostaje godinu dana i počinje se pojavljivati u TV filmovima. Prvi film bio mu je 'Carbon Copy' (1981.), ali pozornost počinje plijeniti TV serijom 'St. Elsewhere' (1982.) gdje portretira Dr. Phillipa Chandlera. Tada ga je Hollywood zapazio, pa dobija priliku u filmu 'Cry Freedom' (1987.) koji mu pribavlja oscarovsku nominaciju u kategoriji za najboljeg sporednog glumca.

Svoju suprugu upoznao je 1977. kada su oboje imali manje uloge u TV filmu 'Wilma' (1977.), a oženili su se pet godina kasnije. 1985. rodio im se prvi sin, John David, a zatim 1988. kćerka Katia, da bi 1991. postali ponosni roditelji blizanaca Malcoma i Olivie.

Oscara u kategoriji za sporednog glumca osvojio je kao odbjegli rob u drami 'Glory' (1989.) čime je osvojio priznanje cijelog Hollywooda i publike diljem svijeta. Njegove ispravne, časne i herojske uloge učinile su ga nezaobilaznom pojavom u filmovima osamdesetih i devedesetih godina. Svakako je tome doprinijela i suradnja s redateljem Spike Leejem s kojim je surađivao na tri filma: glumio je jazzistu u 'Još boljem bluzu' (1990.), oca košarkaške zvijezde u 'He Got Game' (1998.) i naravno najvažniju ulogu koja mu donosi oscarovsku nominaciju u kategoriji za najboljeg glumca, 'Malcom X' (1992.), po kojem je njegov najmlađi sin dobio ime.

Okušao se u najrazličitijim projektima, npr. 'Mississippi Masala' (1991.) u kojem portretira muškarca zaljublljenog u Indijanku, zatim u 'Philadelphii' (1993). gdje je homofobični odvjetnik te se pojavljuje kao privatni detektiv u 'Devil in a Blue Dress' (1994.). Okušao se i u trilerima među kojima su najznačajniji: 'The Pelican Brief' (1993.), 'Crimson Tide' (1995.), 'Opsadno stanje' (1998.), 'The Bone Collector' (1999.) i 'The Hurricane' (1999.) koji je snimljen prema istinitoj i potresnoj priči o nepravedno optuženom čovjeku za umorstvo troje ljudi, a Denzelu je interpretacija nagrađena Zlatnim globusom i oscarovskom nominacijom za najboljeg glumca.
 
Uloga korumpiranog policajca u policijskoj drami 'Dan obuke' (2001.) - što nije u njegovom stilu jer smo ga navikli gledati u poštenim, herojskim likovima - donijela mu je drugog 'afroameričkog Oscara' u povijesti, u kategoriji najboljeg glavnog glumca (prvi je pripao Sidney Poitieru), a zatim je ponovno iznenadio kritičare i publiku prihvativši se redateljskog i glumačkog posla u 'Antwoine Fisher' (2000.).

Angažiran je u glavnoj ulozi u kriminalističkom trileru 'Korak ispred' (2003.), a zatim se ponovno udružio s redateljem Jonathanom Demmeom, s kojim je surađivao na projektu 'Philadelphia' (1993), u relativno dobro prihvaćenom remakeu 'Madžurijski kandidat' (2004). Sljedeći kojeg je oštancao je Tony Scottov triler 'Tjelesna straža' gdje se pojavljuje zajedno s Chrisopherom Walkenom i vrlo traženom mladom glumicom Dacotom Fanning.

Nakon toga, uslijedio je povratak na daske koje život znače. Naime, Denzel je glumio lik Bruta u Shakespeareovoj predstavi 'Julije Cezar' na Broadwayu. Angažman je trajao dva mjeseca i donio mu je jedne od njegovih najgorih kazališnih kritika ikada. Tada je shvatio kako bi mu bilo bolje da se drži velikog platna pa je 2006. prihvatio ulogu lukavog policijskog pregovaratelja u trileru Spikea Leeja'Insider'.

2007. mu je bila vrlo uspješna. Još jednom je zanemario svoj holivudski imidž dobrog dečka i prihvatio ulogu u filmu Ridleya Scotta 'Američki gangster' gdje uz Russella Crowea glumi poznatog kriminalca iz Harlema koji je uspio navući pola New Yorka na heroin. Uskoro se sprema još jedan film u kojemu ćemo moći gledati Washingtona, a to je 'The Great Debaters' u kojem glumi stvarni lik, profesora Melvina B. Tolsona te se uz to uhvatio i režiranja samog filma.