I Banksy može do Oscara - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      I Banksy može do Oscara

I Banksy može do Oscara

U trci za Oscara za dugometražni dokumentarac bore se Alex Gibney, Davis Guggenheim i redatelj zvan - Banksy!

s.p. 19.11.2010 0 komentara

I Banksy može do Oscara

Nakon što je podijelila svoje počasne Oscare, američka Akademija filmskih znanosti i umjetnosti objavila je i listu dugometražnih dokumentaraca koji ulaze u uži izbor za nominacije za Oscara. Listu svih nominiranih možete potražiti na službenoj stranici Oscara, a kao i obično - dosta se raspravlja o tome tko nije ušao među nominirane. Veliko iznenađenje je da među nominiranima nije 'Cave of Forgotten Dreams' Wernera Herzoga, film o povijesti civilizacije koji vrlo učinkovito koristi 3D tehniku, a nije prošao ni pobjednik IDFA-e, 'Last Train Home'.


'Inside Job', trailer.

Među 15 prednominiranih je i 'Uradi i bježi' kojeg smo mogli vidjeti na ZFF-u, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li se u slučaju dodjele Oscara tom filmu na ceremoniji pojaviti i redatelj, slavni anonimni grafiter Banksy! Na ZFF-u smo mogli vidjeti još jedan dobar dokumentarac, ratni 'Restrepo', a u programu Filmomanije mogli smo pogledati 'Inside Job' koji se bavi malverzacijama koje su dovele do ekonomske krize. Od uglednih imena tu je još i oskarovac Alex Gibney koji se u filmu 'Client 9: The Rise and Fall of Eliot Spitzer' bavi 'posrnulim' američkim guvernerom. Davis Guggenheim se u dokumentarcu 'Waiting for 'Superman' bavi problemom američkog javnog školstva, a film smo već detaljno predstavili ovdje.

Od ovih 15 dokumentaraca članovi Akademije izabrat će 5 filmova koji će biti nominirani za Oscara. Službena objava nominacija bit će 25. siječnja 2011., a dodjela 83. Oscara održat će se 27. veljače.

Komentari

Nema komentara.