Umro Blake Edwards - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Umro Blake Edwards

Umro Blake Edwards

Preminuo je genijalni holivudski satiričar, majstor komedije koji je režirao legendarne filmove o Pinku Pantheru.

s.p. 17.12.2010 0 komentara

Umro Blake Edwards

Hvaljeni holivudski redatelj i scenarist Blake Edwards preminuo je ove srijede u bolnici u Kaliforniji od posljedica upala pluća. Bio je poznat po filmovima raznih žanrova (drame 'Doručak kod Tiffanyja', 'Dani vina i ruža'), ali svjetsku slavu stekao je komedijama iz serijala o Pinku Pantheru, koje se pamte po doprinosima Edwardsovih stalnih suradnika - genijalnog glumca Petera Sellersa i skladatelja Henryja Mancinija koji je zaslužan za naslovnu temu.

Edwards je rođen u Tulsi 1922., i to pod imenom William Blake Crump. Bio je sin kazališnog redatelja i unuk redatelja nijemih filmova, a svoju karijeru je počeo kao epizodni glumac i scenarist na radiju. Režirati je počeo na televiziji, te je krajem 50-ih snimio krimi seriju 'Peter Gunn' u kojoj je skladatelj bio Henry Mancini s kojim je počeo redovito surađivati.

Na filmu debitira komedijom 'Dođi sa smješkom'(1955), a uspjeh postiže hitom iz 1959., komedijom 'Operation Petticoat'. Veliki kritičarski i komercijalni uspjeh bila je ekranizacija romana Trumana Capotea 'Doručak kod Tiffanyja' (1961.) koja je proslavila elegantnu glumicu Audrey Hepburn, te donijela Oscar Henryju Manciniju za glazbenu temu 'Moon River'. Nakon toga, Edwards je malo eksperimentirao sa žanrovima, te je snimio crno-bijeli triler 'Experiment in Terror' (1962.), a zatim i dramu o alkoholizmu, 'Dane vina i ruža' (1962.) s Jackom Lemmonom.


Isječci iz filmova o Pinku Pantheru.

1963. snimio je 'Pink Panthera', prvu komediju o nespretnom inspektoru Clouseau koji će postati tako popularan da će kasnije pokrenuti čitavi serijal s filmovima kao što su 'Pucanj u tami' (1964.), 'Povratak Pinka Panthera' (1974.), 'Pink Panther ponovno napada' (1976.) itd. Edwards je 1960-ih snimio još nekoliko uspješnih slapstick komedija kao što su 'Velika utrka' (1965.) s Jackom Lemmonom i Tonyjem Curtisom te 'Zabava' (1968.) u kojoj je opet nastupio Peter Sellers. 

Od 1953. do 1967. Edwards je bio oženjen s glumicom Patriciom Walker s kojom je imao dvoje djece, a 1969. je oženio glumicu Julie Andrews s kojom je također imao dvoje djece, s tim da će ona glumiti u nekoliko Edwardsovih vrhunskih komedija iz njegove zrele faze. Prvi pokušaj suradnje bio je neuspješan, glazbena melodrama 'Darling Lili' (1970.) ispala je potpuni promašaj. Edwards je zatim snimio još nekoliko nastavaka Pink Panthera, a onda je 1979. snimio sexy komediju s mladom Bo Derek, 'Desetku' koja govori o muškarcu (Dudley Moore) u krizi srednjih godina.


Blake Edwards preuzima Oscara u svom stilu... 

I u tom filmu glumila je Julie Andrews, a u njihovom sljedećem filmu, 'Pasjim sinovima' (1961.), Andrews (koja je bila 'Julia Roberts' tog razdoblja!) je pokazala grudi, a Edwards je Hollywoodu pokazao srednji prst, napravivši oštru satiru na račun filmske industrije. 1982. Edwards i Andrews snimaju 'Viktor-Viktoriju', zabavnu glazbenu komediju koja se poigrava glazbenim stereotipima, a donijela je nominacije za Oscara Edwardsu kao scenaristu i Andrews kao glumici. 

Ipak, 1980-ih više nisu ponovili takav uspjeh, a 1986. je snimljen autobiografski 'Takav je život' (1986) u kojem je Jack Lemmon glumio redatelja, a Andrews i njezino dvoje djece glumili su redateljevu obitelj. Edwards više nije uspio snimiti pravi hit, ali je 2004. dobio počasnog Oscara kojeg je preuzeo u svom stilu - uz slapstick šalu u kojoj je jurio u invalidskim kolicima i 'razbio' se na pozornici. Iako u svoje vrijeme nije dobivao velike nagrade i kritičarska priznanja, nove generacije kritičara i filmoljubaca uvijek iznova otkrivaju genijalne Edwardsove filmove koji sve više dobivaju na vrijednosti. Poslovica kaže da je 'lako umrijeti, ali je teško napraviti komediju', no Edwardsu je to tako lako uspjevalo...

Komentari

Nema komentara.