Von Trier potjeran iz Cannesa - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Von Trier potjeran iz Cannesa

Von Trier potjeran iz Cannesa

Nakon glupih izjava o nacistima i Židovima Lars Von Trier je izbačen s Festivala, a on se brani: 'Nisam Mel Gibson!'

s.p. 20.05.2011 0 komentara

Von Trier potjeran iz Cannesa

Veliki provokator Lars Von Trier opet je uzbunio javnost, ali ne svojim filmom nego šokantnim izjavama. Teško je i prepričati suludu presicu na festivalu u Cannesu gdje je Von Trier trebao promovirati svoj film 'Melancholia', a na kraju je izazvao upravo suprotno. Zbog njegovih neprimjerenih izjava u kojima je hvalio naciste, Von Trier je od strane uprave Festivala proglašen 'nepoželjnom osobom'. To znači da film ostaje u konkurenciji Cannesa, ali ako dobije Zlatnu palmu, neće ju smjeti preuzeti Von Trier. Redatelj je ovim ispadom ionako umanjio šanse filmu za nagradu, a već se oglasio i jedan distributer koji je najavio da neće prikazivati 'Melancholiu' u argentinskim kinima.

A što se zapravo dogodilo na press konferenciji? Depresivni i očiti autodestruktivni Von Trier je već davao čudne znakove i prije nego što je progovorio te su novinari na njegovim prstima zapazili tetoviranu riječ 'FUCK'. Trier je bio u društvu svojih glumica, Kirsten Dunst i Charlotte Gainsbourg, te je pred njima objavio novinarima da ga glumice nagovaraju da zajedno snime pornić. Izjavio je da 'Kirsten i Charlotte žele snimiti tvrdi pornić', a da je on predložio da treba biti puno dijaloga između scena seksa, ali su glumice odbile te je zaključak da film treba biti pun neugodnog seksa i trajati 3 do 4 sata. Nakon te (autoironične?) šale, novinari su mu, s obzirom na smijeh koji izaziva na presici, predložili da sljedeći put snimi komediju, a Von Trier je izjavio da je 'Melancholia' komedija i da bi trebali vidjeti što se događa kada proba snimiti tragediju.


Kontroverzna presica Larsa Von Triera.

Onda mu je postavljeno kobno pitanje o njegovom porijeklu, te je Von Trier izjavio da je dugo vremena mislio da je Židov, a onda je saznao da je 'nacist' tj. da je njemačkog porijekla. Nakon te izjave (uvredljive za Nijemce!), dodao je da 'razumije Hitlera' i da ga 'malo i simpatizira', iako 'nije bio dobar čovjek', a onda se 'ispravio' i dodao da podržava Židove, iako ne i Izraelce. Još je za kraj pohvalio nacističkog arhitekta Alberta Speera, pa je sebe opet nazvao nacistom i rekao da je napravio film velikog opsega jer 'mi nacisti radimo velike stvari.'

Nakon skandala kojeg je izazvao i odluke Cannnesa da ga proglasi nepoželjnim, Von Trier se ispričao svima koje je povrijedio i izjavio da je 'Holokaust najgori zločin čovječanstva', ali je u svom stilu dodao da je vrlo ponosan što je 'persona non grata' i da mu to dobro pristaje. Priznao je da voli provokacije, ali je zaključio da ova nije imala smisla. Na kraju je objavio da 'on nije Mel Gibson', čime je valjda pokušao reći da nije antisemit, a svoj ispad je pokušao objasniti time da je 'nacist' u danskom žargonu izraz za Nijemca. Von Trier je i prijašnjih godina bio poznat po ludim izjavama tipa 'ja sam najbolji redatelj na svijetu', ali ovaj put je uspio nadmašiti sam sebe, a najgore je to što će pozivi na bojkot naštetiti filmu kojeg su mnogi kritičari proglasili veličanstvenim.

Komentari

Nema komentara.