Kaufman-New York-Schenectady - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Kaufman-New York-Schenectady

Kaufman-New York-Schenectady

Philip Seymour Hoffman, Tilda Swinton, Michelle Williams i Catherine Keener na trasi Schenectady-New York. Novi film Charlieja Kaufmana.

p.h. 11.01.2007 0 komentara

Kaufman-New York-Schenectady

Još ljetos smo vas informirali o tome kako je scenaristički turbomozak Charlie Kaufman u vlastitoj redateljskoj akciji. Sad je otkriven i popis glumačkih fenomena pridružen filmu koji se odnedavno zove 'Synecdoche, New York', pa evo, zapravo koristimo priliku da se malo raspišemo o Charlieju.

Probrane glumačke zvijezde Philip Seymour Hoffman ('Capote'), Catherine Keener ('Capote', 'Adaptacija'), Michelle Williams ('Brokeback Mountain'), Samantha Morton ('Libertine - otrov za žene') i Tilda Swinton ('Slomljeno cvijeće', 'Adaptacija') naći će se uskoro pod Kaufmanovom režijskom palicom. Primijetili ste da netko nedostaje? Bez brige, Spike Jonze, koji je odustao od režije filma jer radi svoj projekt 'Where the Wild things Are', obnaša ulogu producenta.

Priča izgleda ovako: Hoffman glumi kazališnog redatelja Cadena koji na daske postavlja vrlo zahtjevan komad. Namjera mu je unutar gradskog skladišta postaviti repliku New Yorka u prirodnoj veličini. Keener glumi njegovu bivšu ženu, Williamsova aktualnu, karakterna Britanka Samantha Morton je ljubavnica, a Tilda Swinton najbolja prijateljica i mentorica njegove kćeri iz braka s Keener. Kao da to sve nije dovoljno komplicirano, Caden jednog dana, nakon posjeta zubaru otkriva da nešto s njim nije u redu, no ne zna što.

Ako niste pohvatali komadiće, ne paničarite, jer Kaufmanovi scenariji nikad nisu stali u jedan sms, a od 'incidenta' s Clooneyem-redateljem, kad mu se ovaj upetljao u 'Ispovijedi opasnog uma', postao je vrlo sumnjičav i svima objasnio kako se ne namjerava ušemiti u priču po kojoj je jedini zadatak scenarista da porodi scenarij i nestane. A sad još malo koplikacija:

Prvo i prvo, sinegdoha je figura riječi, podvrsta metafore kojom se služimo kad cjelinu demonstriramo jednim njenim dijelom. Drugo, dio radnje filma se događa u gradu Schenectady u državi New York, a ako još niste sami probili, ime pokrajine i naslov filma ujedinjuje neobična, skoro pa anagramska podudarnost. Treće, ime tog grada na mohikanskom znači 'mjesto iznad borove šume'. I četvrto...nema četvrtog... zasad.

Ovo je prvi put da oscarovac Hoffman surađuje s Kaufman-Jonze tandemom, dok je veteranka Tilda Swinton već glumila u 'Adaptaciji', a Catherine Keener ('Adaptacija' i 'Biti John Malkovich') i Michelle Williams trenutno posuđuju glasove Jonzeu u 'Where the Wild Things Are’. Jedina potpuna autsajderica je Samantha Morton ('Lassie'), kojoj bi ovaj film mogao biti odskočna daska za konačan ulazak u A -listersku ekipu.

Film je koprodukcija Sidney Kimmel Entertainment i novostvorene kompanije Anthonya Bregmana ('Human nature', 'Thumbsucker') koji svog scenarista ne može dovoljno nahvaliti: 'Synecdohe pridaje sasvim novo značenje filmu. Nadali smo se da će Charlie napisati komorno djelce čija se cijela radnja događa u kuhinji, a umjesto toga dobili smo pothvat'.

Snimanje počinje ovih dana u New Yorku, gradu New Yorku, a vi budite bez brige, čim Charlie pomakne prst, o tome ćemo vas obavijestiti.

Komentari

Nema komentara.