Sarajevo i Berlin traže talente - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Sarajevo i Berlin traže talente

Sarajevo i Berlin traže talente

Mladi filmaši iz Hrvatske i susjedstva ne moraju više putovati na Berlinale preko Slovenije, još brže mogu tamo stići preko – Sarajeva.

s.p. 17.05.2007 0 komentara

Sarajevo i Berlin traže talente

Sarajevske festivaldžije ponosno su objavile da će se od 20. do 25. kolovoza  2007., u okviru 13. Sarajevo Film Festivala (SFF), održati Prvi Sarajevo Talent Campus. To je novi obrazovni program namijenjen mladim filmašima iz zemalja Jugoistočne Europe, koji  SFF realizira u suradnji s Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu i njegovim Berlinale Talent Campusom. U Sarajevu će se tako na šest dana okupiti ugledni filmski profesionalci iz regije i svijeta, i mladim i nadarenim filmofilima održati niz predavanja i praktičnih radionica iz režije, produkcije i glume.

Sarajevski i berlinski festival već obilato surađuju, i to preko sarajevskog CineLinka i Berlinaleovog Koprodukcijskog marketa, a surađuju i programi namijenjeni filmovima za djecu i mlade, TeenArena SFF-a i Generations s Berlinalea. U prošlih pet godina, Berlinale Talent Campus ugostio je više od 300 međunarodnih filmskih stručnjaka i umjetnika, i oko 2.500 mladih iz više od 120 zemalja. Osim toga, već je uspostavio i druge kampuse u inozemstvu, s partnerima na filmskim festivalima u Buenos Airesu, Capetownu i New Delhiu. Sarajevo Talent Campus će tako kao ogranak Berlinale Talent Campusa postati  prestižno mjesto susreta mladih filmaša, a Sarajevo će se još više potvrditi kao regionalno središte filmske industrije. Na kraju svoje službene izjave povodom pokretanja kampusa, direktor Berlinalea Dieter Kosslick je u ime ogranizatora Berlinalea izjavio 'da se veseli  mogućnosti da u Berlinu ugosti sudionike kampusa – zajedno sa njihovim budućim projektima koji će biti promovirani i filmovima koji će biti prikazani i proslavljeni'.

U svom prvom izdanju, Sarajevo Talent Campus otvoren je za mlade filmaše i apsolvente filmskih akademija iz: Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovenije, Srbije, Turske i Kosova. Očekuje se da će na njihovom prvom susretu sudjelovati oko 70 mladih filmaša. Proces prijavljivanja kandidata počinje 21. svibnja i traje do 21. lipnja 2007. godine, a lista odabranih sretnika bit će objavljena 5. srpnja 2007.

Za više informacija slobodno posjetite službeni sajt Sarajevo Film Festivala. 

Komentari

Nema komentara.