Teške priče u Sarajevu - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Teške priče u Sarajevu

Teške priče u Sarajevu

Dokumentarna Panorama SFF-a je puna ozbiljnih tema: kršenje ljudskih prava u Kini i Izraelu, teški život Gruzijki i Iranki, okrutni kapitalizam posvuda.

s.p. 15.07.2009 0 komentara

Teške priče u Sarajevu

Objavljen je program Panorame dokumentarnog filma koji se prikazuje na Sarajevo Film Festivalu. Selektor programa Howard Feinstein se u svojoj najavi osvrnuo na slabu gledanost velikih dokumentaraca iz prošlogodišnje ponude, zaključivši da su teške teme poput mučenja zatvorenika u filmu 'Standardni operativni postupak' dovoljan razlog da se dio kino publike jednsotavno 'uplaši'. Ipak, Feinstein nastavlja predstavljati angažirane filmove koji nadilaze jednostavni TV format.

Program dokumentarne Panorame otvara 'Rachel' Simone Bitton iz Izraela, u kojem Britton lakom rukom priča brutalnu priču o mladoj i idealističnoj Amerikanki koja je otišla u Gazu da zaustavi razaranje palestinskih domova, da bi poginula od izraelskog vojnog buldožera. U filmu 'Inal Mama: The Sacred and the Profane', Eduardo Lopez pokazuje jedan usporeni, poetski stil, što je najbolji izbor za njegov filmski esej o ulozi lišća koke u autohtonim kulturama njegove rodne Bolivije. Juan Alejandro Ramirez iz Perua svojim kratkim faux-dokumentarcem 'Diary of the End' u sličnom stilu obrađuje strašni život i predstojeće samoubojstvo jedne siromašne žene u Limi.


Trailer za 'Food, Inc'.

I gruzijski dokumentarc 'Women from Georgia' Levana Koguashvilija i iranski 'Torgher' Mohammada Hassana Damanzana su više promatrački, s možda manje autorskog rukopisa. Koguashvili prati grupu Gruzijki koje ilegalno rade u New Yorku, brinu se o starim Židovima i time izdržavaju porodice u domovini, dok on nesmetano prati njihov svakodnevni život. 'Torgheh' je priča o četiri žene sa sela kojima je tehnički zabranjeno da sviraju jedan tradicionalni perzijski instrument.

'Food, Inc.' /naslovna/ američkog autora Roberta Kennera pruža strašne informacije o zloupotrebama u američkoj poljoprivredi i o patnjama nepoznatog potrošača. A u filmu 'Petition' Kinez Zhao Liang je skrivenom kamerom 13 godina snimao siromahe koji sa sela dolaze u Peking u uzaludnoj potrazi za pravdom koja im je kod kuće nedostižna. Toliko o ovom dokumentarnom programu, a uskoro očekujte vijesti i o igranoj ponudi Sarajevo Film Festivala.

Komentari

Nema komentara.