Tursko Srce Sarajeva - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Tursko Srce Sarajeva

Tursko Srce Sarajeva

Glavna je nagrada, znakovito, otišla turskoj priči o dvolično/dvosjeklom religijskom maču i njegovim pogubnim posljedicama.

n.k. 25.08.2007 0 komentara

Tursko Srce Sarajeva

Najveća regionalna filmska fešta podjelila je svoje nagrade u subotu navečer u Narodnom pozorištu u Sarajevu, ali će njezin završetak označiti tek zora i kraj svih tuluma u gradu. O tome što se zbivalo na njima, kao i u drugom dijelu festivala općenito, više u ponedjeljak, a sad redom o nagrađenima...

Kako se u kuloarima i šuškalo, Srce Sarajeva za najbolji film (i pripadajućih 25,000 € Federalnog Ministarstva kulture i sporta) putuje u Tursku, ali ne prvobitnom kritičarskom miljeniku 'Jaje', već filmu prikazanom u završnici festivala, debitantskom dugometražnom uratku nesuđenog pravnika Ozera Kiziltana, nastalom u tursko-njemačkoj koprodukciji - Čovjekov strah od Boga (Takva).

Priča je to o Muharremu koji punih 30 godina radi kao službenik i živi u istom kvartu Istanbula u kojem je rođen. Tihi i povučen, on živi skromno i usamljeno, uz molitvu i u seksualnoj apstinenciji, te uz puno poštivanje najstrožijih islamskih doktrina, sve dok njegove vrline ne zapadnu za oko lidera jedne bogate i moćne vjerske grupe. Ista Muharrema zapošljava kao inkasatora, ne bi li na terenu ubirao prihode i najmove za njihove brojne i razgranate poslove. Naivni Muharrem uskoro će se suočiti s licemjerjem vjerskih visokodostojnika, izgubiti ravnotežu, te u strahu od Boga početi gubiti razum...


Čovjekov strah od Boga / Takva, r:Ozer Kiziltan

Žirijem natjecateljskog programa za igrani film, već i vrapci na grani znaju, predsjedao je britanski glumac Jeremy Irons, a uz njega o najboljem su odlučivali Frederic Maire,  umjetnički direktor Locarno Film Festivala (Švicarska), glumica Ozgu Namal (Turska), redateljica Andrea Štaka (Švicarska/Hrvatska) i Meinolf Zurhorst, rukovoditelj filmskog odjela ZDF/ARTE (Njemačka).

Tako ekipiran, žiri je odlučio dodijeliti i jednu posebnu nagradu, filmu 'Ja sam Iz Titovog Velesa' (Jas sum od Titov Veles) Teone Strugar-Mitevske, sa sestrom joj Labinom Mitevskom u glavnoj ulozi, a koji je koprodukcija čak 4 zemlje -
Makedonije, Slovenije, Belgije i Francuske. Priča o tri sestre koje umjesto u Moskvu žele pošto poto otići iz metalurgijom zagađenog nekoć Titova, a danas samo Velesa već je na početku festivala loše prošla kod kritike, ali kako reče jedan od festivalskih insidera - svojim tretmanom ženskih likova mogla bi se tradicionalno dokopati neke od nagrada. Eto i jest.


'Ja sam Iz Titovog Velesa', r: Teona Strugar-Mitevska

Srce Sarajeva za najbolju glumicu dobila je Saadet Isil Aksoy za već spomenuto tursko 'Jaje' (Yumurta) čiju režiju potpisuje Semih Kaplanoglu, dok je nagrada za najboljeg glumca otišla Saši Petroviću za domaći 'Teško je biti fin'
Srđana Vuletića.

Posebno je priznanje (Special Mention) od žirija pak dobila glumica Maria Varga za
mađarsko 'Iskino Putovanje' (Iszka utaza'sa) u režiji Csabe Bollok.

Tročlanim žirijem natjecateljskog programa za kratki film predsjedao je pak mađarski redatelj Balint Kenyeres, a u društvu Frederica Boyera, selektora canneskog Directors' Fortnight programa, te Namika Kabila, BiH redatelja.


Valovi, r: Adrian Sitaru

Njihovom odlukom Srce Sarajeva za najbolji kratki film ide 'Valovima' (Valuri) Adriana Sitarua iz Rumunjske, dok su posebne plakete žirija zardili još i mađarske 'Tripice i luk' (Tripe And Onions) kojeg postpisuje Marton Szirmai, te 'Rupa' Marka Šantića, nastala u slovensko-hrvatskoj korpodukciji.

O najboljem dokumentarnom filmu odlučivao je žiri koji su činili švicarski redatelj Stefan Haupt, BiH umjetnik Tarik Samarah, te bugarska redateljica, ujedno i predsjednica - Adela Peeva.


Informativni razgovor, r: Namik Kabil

Oni su dokumentarno Srce Sarajeva odlučili dodijeliti domaćem 'Informativnom razgovoru', člana 'kratkog žirija', i scenarista Žaličinog 'Kod Amidže Idriza', Namika Kabila.

Human Rights Award ilitiga nagrada za promicanje ljudskih prava dopala je bugarske 'Probleme s komarcima i druge priče' Andreya Paounova, dok je posebno priznanje (Special Mention) dobio srbijanski 'Eho' Marka Popovića.

I prije kraja još samo jedna: Ovogodišnja Specijalna nagrada Srce Sarajeva dodijeljena je Steveu Buscemiju 'za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i podršku u razvoju Sarajevo Film Festivala'. 

Komentari

Nema komentara.