Žestoki filmovi u Motovunu! - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Žestoki filmovi u Motovunu!

Žestoki filmovi u Motovunu!

Motovun premijerno prikazuje šokantni 'Srpski film', 'Enter the Void' Gaspara Noea, ekranizaciju 'Muškaraca koji mrze žene' te pobjednika Cannesa!

s.p. 02.07.2010 0 komentara

Žestoki filmovi u Motovunu!

Osim filmova iz regije, 12. Motovun Film Festival nudi razne kontroverzne hitove i pobjednike A festivala. Jedan od najočekivanijih filmova će sigurno biti ultranasilni 'Srpski film', a tu je još jedan kontroverzni filmaš koji se ne plaši seksa i nasilja: Gaspar Noe sa filmom 'Enter the Void' koji nikako da dođe u hrvatska kina. Na velikom platnu ćemo konačno vidjeti i ekranizaciju napete knjige 'Muškarci koji mrze žene', a Filmski.net ima još jednog skandinavskog favorita - to je vikinški 'Valhalla se budi' za kojeg su kritičari izjavili da predstavlja pravo 'mistično iskustvo'.

A ako želite malo vedrije filmove za cijeli obitelj, onda vas čekaju 'Bebe' - lijepi dokumentarac o prvoj godini života četiri tek rođene bebe s četiri suprotne strane svijeta. Za prave filmofile tu je i 'Ujak Boonmee koji se sjeća prošlih života' Apichatponga Weerasethakula koji dolazi s reputacijom pobjednika Cannesa. Od hrvatskih filmova u glavnom programu prikazat će se 'Sedamdeset i dva dana' Danila Šerbedžije, te omnibus 'Neke druge priče' u kojem jednu priču režira Ivona Juka.


'Muškarci koji mrze žene', trailer.

Program Novi slovenski film predstavit će ponajbolje filme iz ovogodišnje zemlje partnera, a sprema se i retrospektivu filmova slovenskog redatelja i snimatelja Karpe Aćimovića – Godine, koji ove godine i predsjedava glavnim festivalskim žirijem. Nagrada 50 godina 2010. ide u ruke hrvatskoj kaskaderskoj legendi Ivi Krištofu koji je u svom polustoljetnom stažu radio u 'Winnetouu', 'Bitki na Neretvi' i 'Gladijatoru'. Kao što je već najavljeno, posebnim priznanjem bit će nagrađen član Monthyja Phytona Terry Jones, a osim njega, Motovun posjećuju britanski rock dokumentarist Julien Temple, te predvodnik i ključni scenarist rumunjskog novog vala Razvan Radulescu. U posebnom programu posvećenom Radulescuu prikazat će se i njegov posljednji film i redateljski prvijenac 'Prije svega, Felicia'.

Ključna novost ovogodišnjeg izdanja je i nova nagrada Bauer koja se dodjeljuje najboljem filmu godine iz država bivše Jugoslavije, te cjelokupna godišnja produkcija ovih kinematografija prolazi kroz dvostruki proces selekcije nakon kojeg će ostati tri finalista koji se prikazuju u programu festivala. Najbolji film će na kraju izabrati poseban žiri profesionalaca u kojem će biti Namik Kabil, Branko Baletić, Rajko Grlić, Isa Qosja, Darko Mitrevski, Radko Polić i Srđan Dragojević. Od ove godine MFF dodjeljuje i Nepotkupljvu nagradu za najbolji film koji tretira problem korupcije, a najbolji film u toj kategoriji MFF će odabrati u suradnji s Transparency Internationalom Hrvatska.

U četiri motovunska kina u pet festivalskih dana održat će se čak 75 projekcija, a glavni program obuhvaća 27 dugometražnih filmova. Dvanaesto izdanje Motovun Film Festivala održat će se od 26. do 30. srpnja, a sve dodatne informacije možete potražiti na službenim stranicama Festivala.

Komentari

Nema komentara.