Animafest u znaku životinja - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Animafest u znaku životinja

Animafest u znaku životinja

Zagrebački festival dugometražnog animiranog filma ugošćuje redatelja Simpsona, a prikazuje filmove o psu, mačku i ružnom pačetu!

s.p. 03.05.2011 0 komentara

Animafest u znaku životinja

Animafest Zagreb - Svjetski festival animiranog filma objavio je imena 9 dugometražnih animiranih filmova koji će se prikazati u programu konkurencije nazvanom Veliko natjecanje : 

'CHICO I RITA'/'CHICO & RITA', Javier Mariscal, Fernando Trueba, Tono Errando, Španjolska, VB, 2010, 94'
Romantična i strastvena priča o ljubavi i džezu ispričana u ritmu latinoameričkih balada, bolera i rumbe, novi je film Oskarovca Fernanda Truebe i najpoznatijeg španjolskog dizajnera Javiera Mariscala koji poručuju: Ljubav je pjesma koju nikada ne zaboravljate!

'TECHNOTISE: EDIT I JA'/'TECHNOTISE: EDIT AND I', Aleksa Gajić, Srbija, 2009, 86'
Prvi srpski dugometražni animirani film frenetična je cyberpunk-priča o Edit Stefanović, studentici psihologije koja u želji da položi težak ispit potraži usluge crnog tržišta te u vlastito tijelo ugradi ukradeni vojni čip. Edit postaje moćnija nego što je to ikada mogla zamisliti. Kritika ga opisuje kao srpski 'Ghost in the Shell', a Hollywood priprema remake u produkciji kuće Legendary Pictures.

'DOVIĐENJA, GOSPODINE CHRISTIE'/'GOODBYE MISTER CHRISTIE', Phil Mulloy, VB, 2010, 78'
Što se dešava kada cijeli svijet ugleda snimku seksa uzornog engleskog gospodina Christiea s francuskim mornarom? Otkrijte seks, laži i videovrpce u novom, šokantnom i napetom filmu lucidnog redatelja Phila Mulloya koji vas vodi na putovanje od uglađenog engleskog predgrađa do prvog kruga pakla i nazad. Dobitnik nagrade za najbolji dugometražni film na Međunarodnom festivalu animacije u Ottawi.

'MOJ PAS TULIP'/'MY DOG TULIP', Paul Fierlinger, Sandra Fierlinger, SAD, 2009, 83'
Poslije više godina bezuspješnog traženja savršene partnerice, uzaludnih dejtova i dogorjelih svijeća, jedan je čovjek shvatio da žena njegovog života hoda - četveronoške. Film o ljubavi i kućnim ljubimcima glasovno su oplemenili Christopher Plummer, te dive Isabella Rosselini i pokojna Lynn Redgrave.


'Moj pas Tulip', trailer.

'RUŽNO PAČE'/'THE UGLY DUCKLING', Garri Bardin, Rusija, 2010, 74'
Provjerite kolika je tolerancija jedne kokoši u novoj interpretaciji poznate bajke Hansa Christiana Andersena koju uz bajkovite tonove Čajkovskog pripovijeda proslavljeni majstor ruske animacijske škole Garri Bardin. Kritika i publika odlično su prihvatili ovu uzbudljivu i dirljivu glazbenu komediju za male i velike ljubitelje animacije.  

'ŽIVOT JEDNOG MAČKA'/'A CAT IN PARIS', Jean-Loup Felicioli, Alain Gagnol, Francuska, Belgija, 2010, 62'
Napeti animirani triler u produkciji slavnog studija Folimage o dvostrukom životu crnog tigrastog mačka Dina koji dane provodi kao kućni ljubimac, a noći kao maca-provalnica. Film je jedinstven i osvježavajući osvrt na tradicionalnu animiranu formu jer svaki je kadar filma u potpunosti ručno oslikan. Zbog spektakularnog vatrometa boja i finoće crteža toplo se preporučuje gledanje na velikom platnu.

'KÉRITY, KUĆA BAJKI'/'ELEANOR'S SECRET', Dominique Monféry, Francuska, Italija, 2009, 76'
Alisa iz zemlje čudesa, Crvenkapica i Petar Pan okupljeni na jednome mjestu znače samo jedno: Tulum i Nevolju. Provjerite o kakvoj se avanturi radi u novom filmu čuvenog redatelja Dominiquea Monferya, koji je 2004. godine bio nominiran za nagradu Oscar za svoj fantazmagorični animirani film Destino na kojem je surađivao s velikanima Salvadorom Dalíem i Waltom Disneyem.

'PIERCING I', Liu Jian, Kina, 2009, 74'
Prvi kineski nezavisni dugometražni animirani film kritička je i subverzivna priča o ljudskoj sudbini u vrijeme okrutnih socijalno-ekonomskih promjena. Redatelj Liu Jian donosi suvremeni portret života u Kini u vrijeme aktualne svjetske ekonomske krize. Cenzuri sklona kineska vlada nije ga zabranila, ali nije ni potpomogla produkciju filma, koju su redatelj i njegova supruga u potpunosti sami napravili. Miljenik je festivalske publike i žirija: osvojio je brojne nagrade za najbolji dugometražni film na festivalima poput Kineskog festivala nezavisnog filma, ReAnimaniji, Asia Pacific Screen Awards 2010. i portugalskoj Cinanimai.

'METROPIA', Tarik Saleh, Švedska, Danska, Norveška, Finska, 2009, 86'
Mračni futuristički triler o zavjeri, kontroli uma i prljavim poslovima u distopičnom svijetu budućnosti s Vincentom Gallom i Juliette Lewis u glavnim ulogama. Film je rađen specijalnom tehnikom obrade i animiranja fotografija, čime je postignuta jedinstvena i dosad neviđena scenografija stilski inspirirana radovima Terryja Gilliama i Roya Anderssona. Film je dobitnik nagrade Future Film Festival Digital Award na festivalu u Veneciji (Mostra, 2009), a skladatelj Krister Linder dobitnik je nagrade za najbolju filmsku glazbu na festivalu u Stockholmu.


'Metropia', trailer.  

21. izdanje Animafesta posvećeno je dugometražnim filmovima, a održat će se od 31. svibnja do 5. lipnja u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac. Prikazat će se filmovi podijeljeni u sedam programa: Veliko natjecanje (konkurencija), Svjetska panorama, retrospektivni program majstora animacije posvećen filmovima člana žirija Paula Driessena, program animiranih glazbenih filmova, tematski program Animirani umovi, Cartoon d'Or (najbolji radovi kratke animirane europske produkcije), a pripremljen je i opsežan program kratkih dječjih filmova bez dijaloga namijenjen najmlađoj Animafestovoj publici.

Velika je novost Festivala novi umjetnički ravnatelj festivala, Daniel Šuljić, domaći autor animiranih filmova i glazbenik koji je naslijedio 'fotelju' Krešimira Zimonića. Produkcijska kuća HULAHOP d.o.o. ponovo je izabrana za organizatora Animafesta, te će ravnatelj Šuljić i organizator HULAHOP svoje aktivnosti obavljati sljedeće četiri godine. 

Nagrade Animafesta Zagreb 2011. su: Grand Prix za najbolji film iz natjecateljskog programa i 3.000 EUR, nagrada Zlatni Zagreb za najbolji filmski projekt u razvoju i 3.000 EUR i Nagrada publike za najbolji dugometražni film iz Velikog natjecanja. O najboljim će filmovima odlučiti tročlani žiri u sastavu: 

PAUL DRIESSEN  - Slavni animator nizozemskog podrijetla čija je karijera počela krajem 1960.-ih i to radom na slavnom filmu o Beatlesima 'Žuta podmornica' koji će Animafest prikazati u svom glazbenom programu. U ranim 1970.-ima emigrirao je u Kanadu, gdje je pod paskom njihovog filmskog odbora (National Film Board of Canada) napravio bogat opus radova. Animafest je 2002. godine Driessena počastio Nagradom za životno djelo, a ove mu je godine posvetio program Majstori animacije, pa će tako zagrebačka publika imati priliku pogledati veliku većinu njegovih radova.

DAVID SILVERMAN  - Američki animator najpoznatiji po režiji popularne serije 'Simpsoni', te režiji istoimenog dugometražnog animiranog filma koji će se prikazati na Animafestu. Silverman je pasionirani svirač tube i član nekolicine glazbenih sastava.

DUNJA JANKOVIĆ  - Hrvatska ilustratorica i strip-crtačica koja se bavi kolažima i glazbom, magistrirala je strip na Akademiji vizualnih umjetnosti u New Yorku i slovi za jednu od najperspektivnijih domaćih mladih autorica. Svoje je radove izlagala na dvadesetak skupnih i nekolicini samostalnih izložbi, a stripove objavljuje u Europi i Americi. Dobitnica je vrijednih domaćih i stranih nagrada. Organizatorica je u nas jedinstvenog umjetničkog festivala stripa, ŠKVER!

Dodatne informacije potražite na službenim stranicama Animafesta.

Komentari

Nema komentara.