Animafest - praznik za oči i uši - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Animafest - praznik za oči i uši

Animafest - praznik za oči i uši

Animafest nudi Kino za uši s kultnim glazbenim filmovima, a na posebnim projekcijama očekujte 'Koralinu', 'Iluzionista' i 'Simpsone'.

s.p. 17.05.2011 0 komentara

Animafest - praznik za oči i uši

Objavljen je cjelokupni program 21. svjetskog festivala animiranih filmova - Animafesta Zagreb 2011. U sklopu Svjetske panorame prikazat će se 6 filmova – treba istaknuti novi dugometražni film Jana Švankmajera 'Preživjeti život (teorija i praksa)', a tu su i fantazmagorični primjerak eksperimentalne kolumbijske animacije 'Zagonetni predznaci Leona Prozaka' autora Carlosa Sante, te japanska meditacija u slikama na temu brutalnosti lanca ishrane 'Midori-ko' Keite Kurosake. 'Gravitacija je bila posvuda' Brenta Greena prekrasan je spoj animacije fotografija, stop-animacije i igranog filma kojeg je glazbeno oplemenila ekipa odličih glazbenika, a 'Fimfárum - Treća sreća' Kristine Dufkove, Vlaste Pospíšilove i Davida Súkupgrupea je adaptacija triju bajki Jana Wericha. Jedini domaći dugi film u programu je 'Duga' Joška Marušića koja priča o ratu među različitim generacijama.


'Fimfárum - Treća sreća', trailer.

Novitet na Animafestu je program Kino za uši na kojem će se prikazati tri starija filma od iznimne važnosti za animirani film i pop kulturu. 'Žuta podmornica' Georgea Dunninga psihodelični je film specifične animacije i hipnotičkih, nadrealnih slika koje su pratile glazbu popularnih Beatlesa. 'Pink Floyd - Zid' Alana Parkera s temom otuđenja i ljudske izolacije aktualniji je no ikad, a iznjedrio je čisti klasik pop-kulture - petnaestominutni animirani segment, djelo političkog ilustratora Geralda Scarfe. Posljednji iz programa je kultni znanstveno-fantastični film 'Heavy Metal' Geralda Pottertona u kojem uz slike nasilja golotinje i seksa 'praše' Black Sabbath, Blue Oyster Cult, Nazareth, Cheap Trick, DEVO i Grand Funk.


'Pink Floyd - Zid', trailer.

U sklopu posebnih festivalskih projekcija prikazat će se tri velika animirana hita: 'Iluzionist' Sylvaina Chometa, 'Koralina i tajna ogledala' Henryja Selicka i 'Simpsoni' Davida Silvermana. Predviđen je i Animafest za najmlađe - popratni dječji program kratkometražnih filmova bez titlova koji će biti besplatan. Retrospektivni program Majstori animacije posvećen je radovima velikog svjetskog animatora, člana ovogodišnjeg žirija i dobitnika festivalske Nagrade za životno djelo 2002. godine – Paula Driessena. Gledatelji će moći vidjeti i filmove iz programa europske nagrade za kratki animirani film - Cartoon D'Or, a lijepa je vijest i da je na ovogodišnji Pitching forum prijavljeno 15 projekata iz 10 zemalja regije, s tim da će iz Hrvatske biti predstavljena 2 projekta: 'Cvrčak i mrvica' i 'Mechanical Figures – Inspired By Tesla'.


'Koralina i tajna ogledala', trailer.

Dugometražno izdanje Animafesta Zagreb 2011. počinje 31. svibnja i traje do 5. lipnja 2011. U okviru sedam festivalskih programa u kinima Europa i Tuškanac prikazat će se 69 filmova u sedam programa, od toga 22 dugometražna i 47 kratkometražna. Tročlani žiri festivala čine David Silverman - redatelj 'Simpsona', Paul Driessen - dobitnik Animafestove nagrade za životno djelo te Dunja Janković, najperspektivnija domaća strip autorica i ilustratorica. Više informacija potražite na službenim stranicama Festivala.

Komentari

Nema komentara.