Najbolje na Animafestu - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Najbolje na Animafestu

Najbolje na Animafestu

Najviše nam su se svidjeli satirični 'Doviđenja, gospodine Christie' i senzualni 'Chico i Rita', a bilo je lijepo vidjeti i klasik 'Pink Floyd - Zid'.

s.p. 03.06.2011 0 komentara

Najbolje na Animafestu

Bliži se kraj 21. Animafesta koji je pružio dosta dobrih filmova. Objavu dobitnika nagrada možete očekivati ovog vikenda, a mi ćemo se osvrnuti na nekoliko filmova koje smo pogledali:

'Iluzionist'/'L'illusionniste' /naslovna/
Ovaj gotovo nijemi film snimljen je prema scenariju Jacquesa Tatija, kojem odaje počast u jednom isječku iz njegovog filma. Nježna, sjetna i suptilno duhovita priča ispričana je na staromodan način, što odlično korespondira s glavnim junakom koji se bavi mađioničarstvom koje je pred izumiranjem. Možda će vam se priča učiniti nedovoljno uzbudljivom, no zato treba obratiti pažnju na redateljeve male trikove kojima nas očarava u ovoj filmskoj iluziji.

'Doviđenja, gospodine Christie'/'Goodbye Mister Christie'
Jedan od velikih favorita Animafesta je novo provokativno djelo Phila Mulloya, majstora satire i groteske. Glavni junak je zadrti i nepristojni Christie koji, kao i njegova supruga, pada pod utjecaj pohotnog francuskog mornara Ramona, a onda postane televizijska i reality zvijezda. Ako ste ljubitelj morbidnog humora, onda ćete se sigurno dobro nasmijati, a korisno je i upoznati pauka koji je najveći lik u cijelom svemiru - Bog!

'Chico i Rita'/'Chico & Rita'
Koredatelj film Fernando Trueba poznat je po filmu 'Zlatna vremena', a u ovom filmu prikazao je zlatna vremena Havane i New Yorka, u vrijeme kada su carevali džez i rumba. Pravo je osvježenje vidjeti senzualan crtić za odrasle koji je prepun odlične glazbe, plesa i erotičnih latino junaka s dobro osjenčanim tijelima. Osim posvete glazbi i filmu, 'Chico i Rita' nudi i kritiku rasizma, kapitalizma i komunizma, a sve to u sklopu vječne priče o ukletoj ljubavi strastvenih ljubavnika.


'Chico & Rita', trailer.

'Technotise: Edit i ja'
Srpski anime pokazao je moderan pristup svemu, pa i 'product placementu', a u njegovoj futurističkoj viziji Srbije možemo vidjeti da, bez obzira koliko bila napredna budućnost, autobusi javnog prijevoza i kafane ostaju nepopravljivo zastarjeli. Film svakako treba pohvaliti zbog ambicioznosti i mladenačkog stila, iako ponekad humor zalazi u sferu djetinjastih dosjetki. Ipak, kao mješavina teen komedije i akcijskog SF-a, pokazuje veliki potencijal za najavljeni američki remake, a bit će zanimljivo vidjeti kako će se prevesti srpski žargon i psovke.

'Život jednog mačka'/'Une vie de chat'
Francuski crtić dobro je zabavio klince u publici jer nudi uzbudljivu krimi priču i brojne scene potjera, jurnjava i obračuna, a sve to začinjeno i s malo slapstick humora. Da je američki film, već bi bio hit!

'Piercing I'
Film rađen u nezavisnoj produkciji nije fascinirao gledatelje svojom animacijom, ali je bilo zanimljivo vidjeti moderni kineski film koji se kritički odnosi prema komunističko/kapitalističkom režimu u koejm cvjetaju nezaposlenost, korupcija i policijska brutalnost. Jedan junak kaže drugom: 'Zvučiš kao državni službenik', a ovaj mu odgovara: 'Da bar jesam'! Zvuči poznato, zar ne? Problem je u tome da je u drugom dijelu filma autor odlučio skrenuti u tarantinovske vode, što je ispalo dosta nespretno.


'Heavy Metal', trailer.

'Heavy Metal'
Niskobudžetni klasik iz 1981. očito je rađen za tinejdžere jer im nudi sve što ih zanima: akciju, seks, drogu, rock'n'roll i jeftini humor. Ipak, i filmofilima je bilo zanimljivo na velikom ekranu vidjeti kultni omnibus kratkih filmova koji pokrivaju SF, fantasy, erotiku, horor, komediju, akciju i film noir.

'Pink Floyd - Zid'/'Pink Floyd - The Wall'
Iako su se redatelj Alan Parker, animator Gerald Scarfe i scenarist i skladatelj Roger Waters posvađali oko koncepcije filma, rezultat je jedan od najvećih glazbenih filmova svih vremena. Gledanje ovog klasika u kinu bila je prilika koja se nije smjela propustiti - ako ne želiš postati 'još jedna cigla u zidu'!

Komentari

Nema komentara.