17 hrvatskih filmova na Animafestu  - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      17 hrvatskih filmova na Animafestu

17 hrvatskih filmova na Animafestu

U konkurenciji ovogodišnjeg Animafesta nalazi se 6 hrvatskih filmova, a među njima su i radovi Simona Bogojevića Naratha i Marka Meštrovića.

s.p. 25.04.2012 0 komentara

17 hrvatskih filmova na Animafestu

Ovogodišnji Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb (29. svibnja – 3. lipnja, Europa, Tuškanac, Movieplex) posvećen je kratkometražnim animiranim filmovima nastalim u posljednje dvije godine, a u programu imamo 17 filmova domaćih autora. Šest filmova prikazuje se u natjecateljskim programima, a panorame donose još jedanaest domaćih radova i daju nam širi uvid u noviju hrvatsku animiranu produkciju.

U natjecateljskim programima i panoramama Animafesta Zagreb prikazat će se sveukupno 171 film. U Velikom natjecanju među 32 naslova nalaze se hrvatski filmovi 'Cvijet bitke' Simona Bogojevića Naratha i 'Zašto slonovi?' Marka Meštrovića. 'Cvijet bitke' prošle je godine proglašen najboljim animiranim filmom na Danima hrvatskog filma, na ljubljanskoj je Animateci dobio posebno priznanje žirija i nagradu za najbolji autorski film Festivala hrvatskog animiranog filma.

'Zašto slonovi?' Marka Meštrovića nastao je kombinacijom 2D i 3D animacije, a dok ubire nagrade (diploma za najbolju animaciju na 3. Festivalu hrvatskog animiranog filma) pita se 'imamo li odgovore na važna pitanja?' Autor Alen Vuković jedini je domaći predstavnik u programu namjenskih filmova u kojem će se prikazati njegov trailer za dugometražni film 'Koko i duhovi' nagrađen za najbolji namjenski film na upravo završenim Danima hrvatskog filma.


'Cvijet bitke', isječak.

Čak su dva rada plodne animatorice i ilustratorice Ivane Guljašević u natjecateljskom programu dječjih filmova: 'Bu-Tuov bubanj', film o razlici među generacijama, međusobnom razumijevanju i poštovanju namijenjen djeci od 7 do 10 godina, ujedno i friški dobitnik Zlatne uljanice za film koji najbolje promiče etičke vrijednosti na Danima hrvatskog filma, te 'Potraga' /naslovna/, ekološka priča o životinjama koje su iz zagađenog grada krenule u potragu za boljim i čišćim domom. Film je namijenjen djeci od 4 do 7 godina. Među 33 filma iz konkurencije nalazi se i rad studentice zagrebačke Akademije Mie Murat 'Park'.

Od 26 filmova Velike panorame jedan je domaći: to je 'Nova hipi budućnost' Dalibora Barića, mladog multimedijalnog umjetnika, strip-autora i ljubitelja tehnike kolaža, kojom je napravljen i ovaj film nadrealističko-psihodelične atmosfere u duhu Aldousa Huxleya. Jedan će domaći naslov biti prikazan i u Studentskoj panorami, a radi se o filmu 'Lisica' Petre Zlonoge, još jedne mlade autorice koja zaokuplja pažnju i gledatelja i članova žirija s gotovo pa svakim svojim novim radom: njezin 'Gregor' proglašen je najboljim studentskim filmom na 2. FHAF-u, a 'Daniil Ivanoviču, slobodan si' na ovogodišnjem 3. FHAF-u dobio je nagradu za najbolji originalni scenarij.


'Dove sei, amor mio', isječak.

U Hrvatskoj panorami prikazat će se 9 naslova autora uglavnom mlađe i srednje generacije. Većina filmova česti su gosti na međunarodnim filmskim festivalima na kojima su nerijetko bili i nagrađivani: 'Dove sei, amor mio' Veljka Popovića prikazan je na 50 festivala, osvojio je 5 priznanja među kojima i posebnu plaketu SFF-a; 'Otac' grupe autora (među njima i Veljko Popović) u svibnju ove godine bit će prikazan na festivalu u Annecyju, a u Hrvatskoj je već osvojio posebno priznanje Festivala hrvatskog animiranog filma i Oktavijan za najbolji animirani film na DHF-u; 'Ja već znam što čujem' Darka Masneca dobitnik je Grand prixa i nagrade za najbolji studentski film na ovogodišnjem FHAF-u.

'Ornament duše' Irene Jukić-Pranjić gostovao je na više od desetak međunarodnih festivala, a možemo izdvojiti Cannes Court Metrage i nagradu na ljubljanskoj Animateci i domaćem FHAF-u; 'U lancima' Daniela Šuljića proglašen je najboljim autorskim filmom na 2. FHAF-u, a prikazan je i u programu Short Film Corner 64. filmskog festivala u Cannesu. Uz navedene naslove prikazat će se i 'We used to call it: Moon' istaknutog nagrađivanog multimedijalnog umjetnika Marka Tadića, zatim 'Mačka' Gorana Stojnića koji će nakon Animafesta otputovati ravno na festival u Annecy, gdje će biti prikazan u natjecateljskom programu, te 'Sotonin sin' talentiranog studenta zagrebačke Akademije Marka Dješke.

Uz navedene filmove domaće proizvodnje, u programu se našao i jedan norveški film koji su radile dvije domaće autorice: Ivana Bošnjak i Lea Vidaković, 'Prekrižene haringe' koji će se prikazivati u Studentskoj konkurenciji. Dodatne informacije potražite na službenim stranicama Animafesta.

Komentari

Nema komentara.