Animafest slavi uz prave majstore! - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Animafest slavi uz prave majstore!

Animafest slavi uz prave majstore!

Svoj 40. rođendan Animafest slavi uz prigodni filmski program, izložbu i dolazak velikih majstora kao što su Yoji Kuri i Priit Pärn.

s.p. 14.05.2012 0 komentara

Animafest slavi uz prave majstore!

Okruglo 40. izdanje Animafesta bit će obilježeno opsežnim programima međunarodne i domaće animirane produkcije, te bogatim popratnim programom. U sklopu programa 'Grand prix 1972 – 2012' moći će se pogledati sve dosadašnje dobitnike glavne Animafestove nagrade. Među njima se nalaze neki od najznačajnijih svjetskih animatora koji su bili u Zagrebu, a možemo izdvojiti čestog Animafestovog gosta Priita Pärna koji je dobio čak tri Grand prixa za svoje filmove. U Zagreb će doći i ove godine kao jedan od članova žirija Velikog natjecanja, a u njegovom se društvu nalaze i dva domaća autora: Nedeljko Dragić s filmom 'Dnevnik' i Zdenko Gašparović sa 'Satiemanijom' te brojni velikani poput Nicka Parka, Michaela Dudok de Wita, Joanne Woodward,  Kojia Yamamure ili Joanne Quinn. Animafest će izdati i prigodni promotivni DVD sa svim filmovima koji su dobitnici Grand prixa.

Poseban program posvećen je filmovima Yojia Kurija, dobitnika Animafestove nagrade za životno djelo koju će majstor animacije primiti osobno na festivalu. Yoji Kuri pripadao je tzv. japanskoj grupi trojice animatora (ostali članovi bili su Yanagihara Ryohei i Manabe Hiroshi) koja je ekvivalentna 'trojici tenora' sa Zapada. Yojia Kuria zvali su Pavarotti, a možemo ga nazvati i kumom Animafesta jer je bio prisutan na sastanku ASIFA-e kada je Zagrebu dodijeljena licencija za osnivanje Animafesta. U nekoliko programskih cjelina imat ćemo jedinstvenu priliku vidjeti većinu njegovih filmova, od kojih neki nisu nikada prikazivani niti kod nas niti u Europi. Uz uvid u stvaralaštvo ovog osebujnog autora, posjetitelji Animafesta imati će priliku i razgovarati s majstorom animacije te pogledati dokumentarni film 'Evo nas s Yojiem Kuriem' autora Ryôa Saitania.


'Soba', r: Yoji Kuri.
 
Izložba '40. godina Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu, 1972.-2012.' (galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, 29.05.-03.06.) popratit će četiri iznimno uspješna desetljeća drugog najstarijeg festivala posvećenog isključivo umjetnosti animacije. Na izložbi će biti izloženi povijesni dokumenti i pisma, dokumentarni videoprilozi, festivalske špice, nagrade, fotografije, rođendanske i ostale čestitke svjetskih autora, grafički identiteti i predmeti nastali od 1972. do danas. Među vrijednom memorabilijom nalaze se i radovi Nedeljka Dragića, Pavla Štaltera, Miroslava Šuteja, Zvonimira Lončarića, Borivoja Dovnikovića, Zlatka Boureka...

Ovogodišnji je vizualni identitet djelo dizajnera Damira Gamulina i Tine Ivezić, nastao reinterpretacijom upravo njihovih najistaknutijih plakata. U radu su koristili festivalski dizajn Nedeljka Dragića, Zvonimira Lončarića, Pavla Štaltera, Borivoja Dovnikovića i Vladimira Straže iz 1978. godine, plakat Zvonimira Lončarića iz 1980. te dizajn 13. Animafesta Borivoja Dovnikovića i Mihajla Arsovskog iz 1998. godine. Animafest ili Svjetski festival animiranog filma u Zagrebu održat će se od 29. svibnja do 3. lipnja u kinima: Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol. Program Animafesta moći će se konzumirati i na ulicama grada, u Galeriji ULUPUH, MSU-u i u nekoliko gradskih kulturnih centara, a sve dodatne informacije potražite na službenim stranicama Animafesta.

Komentari

Nema komentara.