Animafest odobrio nagrade - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Animafest odobrio nagrade

Animafest odobrio nagrade

Na Animafestu je trijumfirala europska animacija - belgijsko-francusko 'Usvajanje odobreno' dobilo je Grand prix, a francuska 'Slika' dobila je posebno priznanje.

s.p. 09.06.2013 0 komentara

Animafest odobrio nagrade

Žiri Animafesta je glavnu nagradu festivala – Grand prix – dodijelio belgijsko-francuskom filmu 'Usvajanje odobreno' autora Laurenta Boileaua i Junga, a film je dobio i Nagradu publike. Posebno priznanje žiri je dodijelio francuskom filmu 'Slika' autora Jean-Françoisa Laguionieja. 'Za inovativnu upotrebu animacije kako bi ispunio stranice svoje osobne povijesti i napravio snažnu, autentičnu i ljupku autobiografiju, Grand prixom nagrađujemo film 'Usvajanje odobreno'', objasnio je žiri svoju odluku o dobitniku glavne nagrade Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb 2013.

'Usvajanje odobreno' autobiografska je priča južnokorejskog animatora Junga, jednog od 200 tisuća djece posvojene nakon Korejskog rata. Junga, kojem su 42 godine, policija je pronašla na ulicama Seula kada mu je bilo 5 godina, nakon čega ga je usvojila belgijska obitelj. Nakon mnogo godina Jung se odlučio prvi put vratiti u Seul kako bi još jednom udahnuo zrak svoje zemlje i možda uspio naći biološku majku. Pratimo njegovo putovanje pomirenja sa svojim korijenima koje ga tjera da se ponovno, u animaciji, prisjeti djeteta kakvo je nekada bio. Usvajanje odobreno krasi vrlo originalna animacija, sve crteže potpisuje Jung, dok je za režiju zaslužan Laurent Boileau.


'Osvajanje odobreno', trailer.

Među devet filmova Velikog natjecanja sakrio se još jedan biser koji je oduševio članove žirija. Film 'Slika' francuskog autora Jean-Françoisa Laguionieja dobitnik je posebnog priznanja žirija, koji ga je nagradio zbog 'upotrebe animacije kako bi se objasnile i istražile mogućnosti i bogatstvo vizualne umjetnosti'. 'Slika' slavnog francuskog autora Jean-Françoisa Laguionieja njegov je četvrti dugometražni animirani film. Laguionie je najpoznatiji po svom kratkometražnom filmu, sada već klasiku, 'The Maid and the Cellist', koji je osvojio Grand Prix u Annecyju 1965. godine, dok je 'Rowing Across the Atlantic' nagrađen Zlatnom palmom filmskog festivala u Cannesu 1979. godine. 'Slika' je divna i inovativna animirana bajka u kojoj je radnja smještena u nedovršenu sliku koja visi u napuštenom ateljeu, a protagonisti su – likovi sa slike.
 
Međunarodni odbor Regionalnog foruma za razvoj projekata (pitching forum) u sastavu Jasmina Kallay, Martina Petrović i Mike Robinson najboljim projektom u razvoju proglasili su animirani dokumentarac 'Chris The Swiss' autorice Anje Kofmel. U produkciji 'Chris The Swissa' sudjeluje i hrvatska producentska kuća Nukleus. Uz nagradu Zlatni Zagreb, autorici je Animafestov fond osigurao financijsku potporu u iznosu od 3 tisuće eura za daljnji razvoj projekta koji će biti predstavljen i na koprodukcijskom forumu Cartoon Movie u Lyonu u ožujku iduće godine. Autorica čiji je film izabran između šest drugih projekata iz centralne i istočne Europe kroz crtež će ispričati istinitu biografsku priču u kojoj se isprepleću dvije zemlje, Hrvatska i Švicarska, te dokumentarne i animirane sekvence.

Komentari

Nema komentara.