I LOVE YOU SHAUN! - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      I LOVE YOU SHAUN!

I LOVE YOU SHAUN!

Tko su ti nekoć sporedni likovi u omiljenim animiranim ostvarenjima koji su svojom karizmom vremenom zaradili i vlastitih petnaest minuta slave?

v.h. 19.09.2005 0 komentara

I LOVE YOU SHAUN!

Koliko ste upoznati s terminom ‘spin off’ u filmskom i tv žargonu? Radi se, naime, o novim serijama ili čak filmovima koji su preuzeli i razvili neke sporedne likove (rjeđe i tematiku) već postojećeg izvornika. Naime svako toliko pojavi se neki karizmatičan sporedni lik koji zasluži ‘one man show’. Izlistat ćemo nekoliko primjera.

Vjerojatno najuspješnica spin off animirane serije je superhit već skoro dva desetljeća ‘The Simpsons’ koja se originalno pojavila 1989. kao niz kratkih skečeva unutar ‘The Tracey Ullman Show’. Do danas broji 358 epizoda u 17 sezona prikazivanja. Čak se unutar samih Simpsona svako toliko pojavi neki ‘spin-off showcase’ gdje opet neki od sporednih likova postane zvijezda epizode. Radi se samo o segmentima u trajanju od 8 do 10 minuta.

Kronološki slijedi ‘Daria’ u produkciji MTVa, kao i 'Beavis i Butt-Head' čiji je ona spin off. Originalni serijal s Dariom Morgendorffer kao glavnim likom bio je u produkciji od 1997.do 2001., kada je rad obustavljen, međutim još se uvijek prikazuje diljem svijeta gdje ima brojnih poklonika. Izrazito pametna Daria rodila se kao protuteža gluposti i neznanju Beavisa i Butt-Heada i osvojila srca mnogih.

Daria Morgendorffer 

Tematski veoma blizak naš je slijedeći primjer. Naime protagonisti serijala 'I am Weasel' dijametralno su suprotni. Dok je I.M. Weasel pametan, darovit filozof i odnosi pobjedu u svakoj epizodi, njegov suparnik I.R. Baboon nema baš te sreće, a ni pameti i zbog toga je strašno ljubomoran na nepobjedivog Weasela. Inače ova je serija spin off serijala 'Cow and Chicken' istog autora Davida Feissa u produkciji Cartoon Networka. Zanimljivost za kraj priče o ovom veselom dvojcu: Michael Dorn koji posuđuje glas Weaselu je bolje poznat kao Worf iz 'Star Trek: The Next Generation'.

Timon and Pumba’ naslov je Disneyeve animirana serije s istoimenim protagonistima nastale na osnovu filmova 'The Lion King' i ‘The Lion King II: Simb’s Pride’. Čak su 2004. njih dvojica snimili i film ‘The Lion King 1 ½’. Produkcija ovog serijala trajala je od 1995. do 1999. a snimljeno je 80 epizoda u trajanju od 22 minute.

Recentnija priča je ona o Jack-Jacku, najmlađem potomku obitelji super junaka Parr iz filma 'Izbavitelji'. Po završetku filma ostale su neiskorištene neke scene za koje su producenti mislili da ih se može malo doraditi i napraviti kratki film s Jack-Jackom kao protagonistom. Oni koji su vidjeli film sjećat će se da u jednom trenutku najmlađi član obitelji Parr ostaje sam u kući s dadiljom Kari. E to je trenutak kojim se pozabavio ovaj petominutni film naslova 'Jack-Jack Attack' da bi nam pokazao da jabuka ne pada daleko od stabla tj. da i beba ima super moći. Uz to ide obavijest da filmić možete pogledati samo na DVD izdanju 'Izbavitelja' jer je to svojevrsni bonus.

I.M. Weasel

U Japanu se trenutno prikazuje ‘Demashita! PowerPuff Girls Z’ njihov spin off serijala ‘The Powerpuff Girls’ (tri djevojčice sa super moćima koje su odlučile život posvetiti borbi protiv kriminala i sila zla). Autor serijala koji je premijeru imao 1998. je Craig McCracken da bi 2002. napravio i film ‘The Powerpuff Girls Movie’. Kako je japanski spin off serijal najavljen za 1.4. na Tokyo International Anime Fair 2005 mnogi su mislili da se radi o prvoaprilskoj šali. Krajem godine ‘Demashita’ bi trebala doživjeti sjevernoameričku premijeru.

U uvodnoj rečenici spomenut je 'A Close Shave' film Aardman Animations studija gdje se ovca imenom Shaun (naslovna, portret s Gromitom) prvi put pojavljuje. Film je svjetlo dana ugledao 1995. a režiju i štošta još u produkciji filma potpisao je Nick Park koji je sljedeće godine dobio i Oscara za najbolji kratki animirani film. Shaun se svidio mnogima i požnjeo je veliki uspjeh. Kako to biva, počeli su se izrađivati svakojaki gadgeti s likom ove ovce, a ljubitelji su joj posvećivali web siteove

Nekoliko godina nakon (točnije 2004.) producenti britanskog CBBC su shvatili da je Shaun lik koji ima budućnost i zatražili od aardmanovaca izradu 40 televizijskih animiranih epizoda s ovcom kao glavnim likom. Prema najavama, Shaun i njegovi kompanjoni iskušat će se u svakojakim avanturama tako će se između ostalog baviti sinkroniziranim plivanjem, prerušavat će se u strašila… Produkcija bi trebala biti u toku, a emitiranje serijala započinje negdje u 2006. Hoće li doći do nas to se još ne zna.

O ekipi pingvina iz 'Madagaskara' smo već pisali, a dok ih opet ne vidimo na djelu pročitajte intervju s vođom grupe - Skipperom tajnim agentom.

Komentari

Nema komentara.