Animafešta - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Animafešta

Animafešta

Snjeguljičina prva bračna noć, problemi odraslih hipija, život u Shit Cityu... Putovanja u šalici i kroz vrijeme donosi nam Animafest!

z.m. 09.11.2007 0 komentara

Animafešta

Zahvaljujući komercijalnom uspjehu Disneyevih i Pixarovih filmova dugi metar postao je pravi hit u animaciji. Zagrebački Animafest prati trendove već 35 godina, pa tako ima i izdanje posvećeno isključivo dugometražnim animiranim filmovima.

Od 13. do 17 studenog u kinu Europa predstavit će se filmovi različitih stilova i tehnika animacije. Za Grand Prix nagradu (3000 eura) natječe se 13 filmova iz konkurencije. Po dva predstavnika imaju francuski i korejski film. Iz Francuske stiže ovogodišnji veliki festivalski hit 'Persepolis' koji je nacionalni kandidat za Oscara. Tu su i 'Azur i Asmar' redatelja Michela Ocelota, bivšeg predsjednika ASIFA-e koji se u ovom filmu pozabavio asimilacijom useljenika i islamskoj povijesti.

Iz Koreje su 'Aachi i Ssipak' čiji autor Joe Bum-Jin prezire slatke Disneyeve filmove s happy endom. Radnja njegovog filma odvija se u futurističkom Shit Cityju, gdje je ljudski izmet jedini izvor energije. Drugi korejski film je upravo 'disneyevski' – 'Putovanje u šalici' je božićna avantura redatelja Aarona Lima. Holivudski je i 'Pčelin film' koji će domaća publika zasigurno gledati u kinima. Pomalo komercijalno djeluje i anima Mamorua Hasode 'Putovanje kroz vrijeme'.

Smiješna strana života u Shit Cityu

Češku animaciju predstavlja Jan Balen koji oživljava lutke u 'Jednoj noći u jednom gradu', crnohumornoj i strašljivoj priči o usamljenosti. Iz Švedske stiže 'Desmond i zamka za čudovište iz močvare' o prasencetu koje kreće u lov na misterioznu močvarnu neman, a autor je Magnus Carlsson.

Brazilski 'Wood i Stock: seks, origano i rock'n'roll' /naslovna/ rađen je prema stripu o ostarjelim hipijima koji pokušavaju oživjeti ludu mladost, a stripove crta i autor 'Oslobodite Jimmyja!', Norvežanin Cristopher Nielsen. Njegov film govori o oslobađanju cirkuskog slona kojeg vlasnik neprestano drogira.

Narko slon i sretne pilule

Stripom se bavi i Danac Anders Morgenthaler čiji film 'Princeza' zadire u pornografsku tematiku. Seksa ima i u 'Snjeguljica - jutro poslije' belgijskog autora Piche koji daje bezobziran pogled na jutro nakon vjenčanja Snjeguljice i njezina Princa na bijelom konju, a tu je i 'Obitelj Christie' Phila Mulloya o bizarnoj engleskoj obitelji u kojoj ima odrezanih penisa, mrtvih beba i seksa s Hitlerom.

Izvan konkurencije biti će prikazana dva filma – češki omnibus 'Fimfárum 2''Midori' redatelja Hiroshija Harade koji je zabranjen u Japanu zbog kontroverzne teme i eksplicitnih scena zlostavljanja. Harada će biti posebni gost festivala, kao i Cristopher Nielsen i Picha.

Snjeguljičino 'jutro poslije'. Ne želimo ni pomisliti što je bilo s patuljcima...
 
A tu je i pitching forum na kojem će se predstaviti šest filmova iz regije u raznim fazama nastajanja. Filmovi stižu iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Mađarske, a najbolji projekt biti će nagrađen s 3000 eura. Forum je namijenjen prezentaciji autora koji će na posebnoj radionici (otvorenoj za javnost) učiti kako prikupiti sredstva za svoje filmove.

Festival financiraju Ministarstvo kulture i grad Zagreb, a od 750 tisuća kuna dio će biti utrošen za organizaciju kratkometražnog izdanja festivala, no na njega ćemo morati pričekati do slijedeće godine.

Komentari

Nema komentara.