Ronioci osvojili Animafest - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Ronioci osvojili Animafest

Ronioci osvojili Animafest

Olga i Pritt Pärn osvojili su nagradu za najbolji kratki film Animafesta - 'Ronioce na kiši'. Veljko Popović dobio Cartoon East nagradu i bori se za Cartoon D’Or.

s.p. 06.06.2010 0 komentara

Ronioci osvojili Animafest

Grand Prix ovogodišnjeg Animafesta dodijeljen je festivalu već dobro poznatim autorima Olgi i Priitu Pärnu za film 'Ronioci na kiši'. Žiri je proglasio film 'nevjerojatno apsurdnom poetskom perspektivom o značajkama apatije svakodnevnog života koja preispituje stereotip 'junaka' u filmu prekrasnih grafičkih svojstava i animacije u realnom vremenu koja ne prestaje iznenađivati'. 'Kad poželim osjetiti djelić sreće, doći ću u Zagreb', kratko je izjavio Priit Pärn i zahvalio na ovom velikom priznanju.

'Ronioci na kiši'

Žiri Velikog natjecanja je za najbolji namjenski film proglasio 'Only Human' Benjamina Swiczinskyog, dok je nagradu Cartoon East osvojio hrvatski film 'Moj put' Veljka Popovića i Svjetlana Junakovića. Ta nagrada filmu daje direktnu nominaciju za jedinu europsku nagradu za kratki animirani film Cartoon D’Or. Vijeće festivala ove godine dodjelilo je Nagradu Animafesta za životno djelo dvostrukom Oskarovcu, slikaru i angažiranom umjetniku Frédéricu Backu, a nagradu je preuzeo njegov dugogodišnji prijatelj, suradnik i producent Hubert Tison.

Nagradu 'Zlatni Zagreb' koja se dodjeljuje za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće osvojio je film 'Reci nešto, molim te' Davida O'Reilliyja. 'Izvrsna umjetnička režija, inovativni dijalog i maštovit zvuk iznjedrili su zaista originalan film', pojasnila je odluku Joana Toste u ime žirija. Nagradu 'Zlatko Grgić' koja se dodijeljuje najboljem prvom filmu napravljenom izvan obrazovne institucije osvojio je film 'Unatraške' Aarona Hughesa i to za inovativno i iznenađujuće pripovijedanje kroz neobično naivan vizualni stil.

Prema odluci žirija pet je filmova dobilo i posebnu nagradu: 'Ljubav i krađa', 'Jako se ponosim tobom', 'Priča o malenom lutku', 'Logorama' i 'Luis'. Popis svih nagrada možete potražiti na službenoj stranici Festivala, a danas se održavaju i projekcije nagrađenih filmova - raspored je na linku ovdje

Komentari

Nema komentara.