Predstavljen 20. Animafest! - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Predstavljen 20. Animafest!

Predstavljen 20. Animafest!

Jupiiiii! U Zagrebu ćemo gledati Oscarom nagrađenu 'Logoramu', 'Muto' koji oživljava grafite i novi film bračnog para Pärn.

s.p. 25.05.2010 0 komentara

Predstavljen 20. Animafest!

Povodom održavanja 20. Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb, Umjetnički direktor Krešimir Zimonić i festivalske producentice Olinka Vištica i Vjera Matković predstavili su program i najavili novitete. Veliko natjecanje uključuje 39 naslova i širok raspon animacijskih tehnika: od klasične primijenjene u filmu 'Moj put' Veljka Popovića i Svjetlana Junakovića do izuzetno originalnog rješenja i spoja eksperimenta i animacije u filmu 'Reci nešto, molim te' irskog autora Davida O'Reillyja (nagrada Cartoon d'Or za najbolji europski animirani film 2009.).

U programu je i američki 'Jako se ponosim tobom' Dona Hertzfeldta, intimni dnevnik prožet crnim humorom koji je osvojio Grand Prix na festivalu u Sundanceu. 'Stroboskopski šum' je austrijski film Manuela Knappa, primjer pravog eksperimentalnog filma koji direktno utječe na ljudska osjetila. Jedan od najnagrađivanijih filmova u natjecanju svakako je 'Muto', animirani uradak jednog od najpoznatijih talijanskih uličnih umjetnika, Blua. U programu su još i novi film kultnog estonskog animatora Priita Pärna i njegove supruge Olge, 'Ronioci na kiši', zatim zanimljiv animirani dokumentarac Šveđanina Jonasa Odella nazvan 'Tussilago', te Oscarom nagrađeni francuski film 'Logorama' Ludovica Houplaina.

Najavljeno je i da će ove godine Animafest posjetiti preko 120 gostiju, među njima su i članovi žirija Velikog natjecanja: Nigel Davies iz studija Aardman te Ron Diamond koji je osnivač produkcije Acme Filmworks. Dolaze još i švicarski redatelj Georges Schwizgebel, japanski animator Koji Yamamura, te Christian de Vita, Olga i Priit Pärn, Amerikanac Chris Landreth, producent Hubert Tison koji će u ime Frédérica Backa preuzeti Nagradu za životno djelo te mnogi drugi.


'Muto', r: Blu.

Natjecateljski program ove godine uključuje 128 naslova. Za Veliku nagradu Animafesta (koja uključuje i počasno predsjedanje sljedećim festivalom), nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće te nagradu Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije natjecat će se 39 filmova iz Velikog natjecanja. Nagrada Dušan Vukotić bit će dodijeljena jednom od 30 filmova iz Studentskog natjecanja. Natjecanje filmova za djecu uključuje 31 film, a odluku o najboljem donosi dječji žiri. Natjecanje namjenskih filmova donosi 29 naslova, a najboljeg među njima bira žiri Velikog natjecanja. Već je odlučeno da će se nagrada koja se dodjeljuje obrazovnoj instituciji za najbolji izbor prijavljenih filmova ove godine dodjeliti Umjetničkom sveučilištu u Tokiju.

Jedan od posebnih programa prezentacija je projekt Cartoon East. Cartoon je međunarodna neprofitna organizacija sa zadaćom pružanja podrške europskoj industriji animacije, ponajviše uz pomoć jedine europske nagrade za kratki animirani film, Cartoon d'Or. Šest festivala iz regije povezali su se u program Cartoon East. Svaki festival nominirao je jedan kratki animirani film iz svoje zemlje, a  tijekom Animafesta žiri Velikog natjecanja i Studentskog natjecanja nagradit će jedan od nominiranih filmova koji će se natjecati za nominaciju za Cartoon d'Or.

Popratna događanja uključuju i dvije izložbe: 'Od stripa do filmskog platna – Belgijski strip i animacija' koja će se održati od 1. do 6. lipnja u Galeriji ULUPUH, te 'Dušan Vukotić Vud – čovjek koji se igrao' koja je posvećana našem velikom animatoru, a održat će se od 2. do 13. lipnja u Kuli Lotršćak. Animafestovi dani završit će koncertima i zabavama na Strossmayerovu šetalištu koji su organizirani u suradnji s festivalima Stross martre i Cest is d' Best.

Komentari

Nema komentara.