20. Animafest - jubilarno i slavljenički - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      20. Animafest - jubilarno i slavljenički

20. Animafest - jubilarno i slavljenički

Selektori Animafesta odabrali su 8 domaćih filmova, među kojima su i 3 rada koje je prepoznao konkurentski Annecy.

s.p. 23.03.2010 0 komentara

20. Animafest - jubilarno i slavljenički

Predstavljen je program jubilarnog 20. izdanja Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb posvećenog kratkometražnom animiranom filmu. Festival će se održati od 01. do 06. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Movieplex. Dvije međunarodne selekcijske komisije u razdoblju od 01. do 10. ožujka birale su filmove za natjecateljske programe, te su odabrale 151 film iz 32 zemlje.

'Moj put' - u konkurenciji Animafesta, Annecyja i Dana hrvatskog filma!

Od 59 hrvatskih filmova pristiglih na natječaj odabrano ih je osam: dva za Veliko natjecanje (‘Moj put' Veljka Popovića, 'I Speak True Things' Marka Tadića), četiri filma za Veliku panoramu ('Guliver' Zdenka Bašića, 'Format' Darka Bakliže, 'Ne spavanje ne ubija' Marka Meštrovića, 'Ništa ne traje vječno' Darka Vučenika), jedan za Studentsko natjecanje ('Miramare' Michaele Müller) te jedan za Studentsku panoramu ('Bog i zemljani' Siniše Mataića). Isti slučaj kao i kod izbora za Dane hrvatskog filma - opet su uvršteni svi hrvatski filmovi koji su ušli i u konkurenciju konkurentskog festivala, Annecyja!

U selekcijskoj komisiji Velikog natjecanja sudjelovali su kanadski producent, scenarist i filmski kritičar Marcel Jean, direktor Holland Animation Film Festivala Gerben Schermer te hrvatski autor Matija Pisačić. Odabrali su 39 filmova za Veliko natjecanje, 30 za Veliku panoramu te 29 filmova za natjecanje Namjenskih filmova. Selekcijska komisija Studentskog natjecanja uključivala je slovensku autoricu Špelu Čadež, hrvatskog filmskog kritičara Božidara Trkulju te austrijskog kuratora programa animiranih filmova na festivalu Vienna Independent Shorts, predavača na Bečkoj umjetničkoj školi i Bečkoj likovnoj akademiji Thomasa Renoldnera. Oni su odabrali 30 filmova za natjecateljski program i 23 za Studentsku panoramu.


'Čovjek koji je sadio stabla', r: Frédéric Back, 1. dio filma nagrađenog Oscarom.

Pored natjecateljskog programa i panorama, Animafest priprema popratni filmski program. Vijeće Animafesta Nagradu za životno djelo 2010. dodijelit će kanadskom autoru Frédéricu Backu, renomiranom umjetniku, karikaturistu, učitelju i aktivistu. Za svoje uratke osvojio je niz međunarodnih nagrada, a dva su njegova filma - 'Crac!' (1982.) i 'Čovjek koji je sadio stabla' (1987.) - nagrađena Oscarom. Poseban program Majstori animacije obuhvatit će Backovu retrospektivu,a spomenuti program predstavlja i retrospektivu Georgesa Schwizgebela, višestruko nagrađivanog švicarskog redatelja čiji će posljednji film 'Retuširanje' ove godine biti prikazan u sklopu Velikog natjecanja. Schwizgebel će za ovogodišnje izdanje Animafesta napraviti i najavnu festivalsku špicu. 

Nagrada za poseban doprinos proučavanju animiranog filma ove će godine biti dodijeljena Midhatu Ajanoviću – Ajanu, sarajevskom publicistu i filmskom pedagogu koji već dugi niz godina radi i djeluje u Švedskoj. Nagrađivani autor je 2002. godine radio i kao umjetnički direktor Animafesta. Program Povijest hrvatskog animiranog filma u dvogodišnjem ritmu prati zbivanja koja su se na tom području događala prije 50 godina, a po izboru Borivoja Dovnikovića Borde spomenuti program ove godine uključuje uratke nastale u razdoblju 1960.-1961. Ovogodišnje festivalsko izdanje predstavit će i uratke tri velika animacijska studija: ACME Filmworks, Folimage i Aardman. Više informacija očekujte uskoro na službenoj stranici Festivala.

Komentari

Nema komentara.