ETNOFILm podijelio nagrade  - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      ETNOFILm podijelio nagrade

ETNOFILm podijelio nagrade

Uz podjelu nagrada završen je 4. ETNOFILm festival koji promovira etnografske filmove.

Goran Trivić 07.05.2012 0 komentara

ETNOFILm podijelio nagrade

Ovog vikenda svečano je zatvoren 4. ETNOFILm festival. Članovi žirija Nicole Hewitt, Etami Borjan i Jacques Lombard nakon završetka svih projekcija objavili su pobjednike, pa je tako u kategoriji Autor antropolog/etnolog nagradu dobio Adrian Strong s filmom 'Gorko korijenje: Kraj mita iz Kalahari pustinje' za 'analizu ostavštine Johna Marshalla i snažnog prikaza socijalne, kulturne i političke borbe protiv negativnih efekata 'razvoja' i globalizacije s kojima se suočavaju zajednice kao što su Ju'/hoansi'.

U kategoriji gdje autori nisu antropolozi/etnolozi nagradu su odnijeli Jana Richter i Rike Holtz za film 'Cholita Libre' zbog 'osjećajnog angažmana i afirmacije protagonistica filma – bolivijskih domorodačkih hrvačica'. U kategoriji studentskog filma nagradu je dobila Darcy Turenne s filmom 'Osma paralela' za 'osnaživanje mladih žena posudbom vizualnih predodžbi iz popularne kulture'. U kategoriji TV produkcije posebna priznanja dobili su Rasim Karalić s filmom 'Furmani' i Eva La Cour s filmom 'Obilazak'.


'Cholita Libre', isječak.

Četvrti ETNOFILm festival u organizaciji Etnografskog muzeja Istre trajao je tri dana tijekom kojih su u rovinjskom Multimedijalnom centru prikazana 24 filma domaće i svjetske produkcije, održana predavanja, okrugli stol, izložba i predstavljanje knjige. U programu festivala sudjelovali su brojni priznati stručnjaci te 12 autora prikazanih filmova iz Europe i svijeta s kojima su nakon projekcija održane Q&A sesije. Program ETNOFILm festivala iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja pa je tako ove godine projekcije pogledalo preko 1100 gledatelja.

Samom festivalu prethodila je šestodnevna radionica vizualne antropologije i montaže filma pod vodstvom Alana Grossmana i Ivora Ivezića. Četrnaestero polaznika radionice je na samom početku festivala prikazalo svoje kratke filmove u kojima su se bavili interpretacijom rovinjske svakodnevice. Rovinj je, već tradicionalno, uz organizacijsku pomoć ETNOFILm festivala, posjetilo preko 40 studenata Etnologije i kulturne antropologije s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a ove godine pridružili su im se i kolege studenti s Filozofskog fakulteta u Ljubljani te studenti antropologije s Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Komentari

Nema komentara.