Rumunji otvaraju Sarajevo - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Rumunji otvaraju Sarajevo

Rumunji otvaraju Sarajevo

Sarajevski festival otvara rumunjski omnibus, a Hrvate zastupa brdo producenata, glumaca, redatelja i scenarista na Sarajevo Talent Campusu.

s.p. 10.07.2009 0 komentara

Rumunji otvaraju Sarajevo

Objavljeno je ime filma koji će otvoriti 15. Sarajevo Film Festival – to je rumunjski omnibus 'Priče iz Zlatnog doba'. Svoj dolazak na otvaranje potvrdio je redatelj Cristian Mungiu, te većina ostalih autora ovog ostvarenja, među kojima su još i Hanno Hoefer, Razvan Marculescu, Constantin Popescu i Ioana Uricaru. Film, koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Cannesu, publika će imati priliku vidjeti prve noći Festivala, 12. kolovoza, u Narodnom pozorištu i Otvorenom kinu Heineken.

Riječ je o filmu od 6 epizoda, s tim da će biti prikazana kanska verzija od njih 5, a govori o urbanim mitovima iz posljednjeg desetljeća Ceausescuovog režima kojeg je diktatorov propagandni stroj nazivao 'Zlatnim dobom'. To su priče koje su se godinama prepričavale u dugim redovima za hranu, za koje nije bilo važno ni da li su se zaiste desile ili su plod mašte narodnih pripovjedača.


Trailer za 'Priče iz Zlatnog doba'.

Još nije objavljen popis filmova iz konkurencije, ali znamo gdje će biti puno Hrvata – u Sarajevo Talent Campusu! Kao i proteklih godina, i sada je po broju aplikanata prednjačila upravo Hrvatska. Campus je pokrenut 2007. u suradnji sa Festivalom u Berlinu i Berlinale Talent Campusom, te nudi priliku mladim talentima da uče od priznatih filmskih stručnjaka te da se uključe u mrežu europske i svjetske filmske industrije. Sarajevo Talent Campus održat će se u razdoblju od 14. do 20. kolovoza 2009., primljeno je ukupno 82 sudionika, a mi uz čestitku navodimo imena onih koji dolaze ih Hrvatske:

Redateljice: Hana Jušić i Sonja Tarokić.
Scenaristi: Luka Čurčić, Daria Blažević i Ðina Jakir.
Glumci: Edvin Liverić – Bassani, Lana Gojak, Petra Težak, Petra Vukelić, Zoran Pribičević.
Producenti: Ana Radečić, Barbara Jukopila, Isa Živanović, Miroslav Kosanović, Nives Zemba, Šimun Kuliš, Tin Žanić, Valentina Orešić.

Komentari

Nema komentara.