Hitler, Staljin... Oliver Stone - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Hitler, Staljin... Oliver Stone

Hitler, Staljin... Oliver Stone

Stručnjak za filmske biografije predstavit će Hitlera i Staljina u 10-satnom tečaju povijesti za američku TV publiku.

s.p. 11.01.2010 0 komentara

Hitler, Staljin... Oliver Stone

Ovaj vikend redatelj Oliver Stone najavio je svoj televizijski projekt nazvan 'Tajna povijest Amerike'. Stone je objavio da će se dokumentarac od 10 sati baviti poviješću 20. stoljeća, a cilj mu je 'ispraviti netočnosti i predrasude' koje se o toj temi pričaju u školama i glavnim medijima.

Najviše prašine diglo se oko Stoneove izjave o 'Hitleru kao žrtvenom jarcu', no redatelj je samo istakao da se Hitler olako koristi kao objašnjenje za velike zločine, ali se pri tom ne uzima u obzir povijesni kontekst. I za Hitler i Staljina Stone kaže da ih nije dovoljno ocijeniti kao 'dobre' ili 'loše', već treba istražiti uzroke i posljedice te razumjeti njihova gledišta.


'W' - Stoneova tajna povijest 'dinastije' Bush.

Serija će se baviti i ostalim povijesnim ličnostima kako što su Mao i Truman, a Stone ističe da mu je važno da poduči američku publiku o međupovezanosti mnogih stvari, te kao primjer navodi Prvi svjetski rat koji je izravno utjecao na onaj Drugi svjetski. U pripremi serije je surađivao povjesničar Peter Kuznick, a premijera će biti tijekom godine na kabelskom kanalu Showtime.

Stone očito obožava raditi biografije, i to one političke. Dosad je već predstavio Kennedyja, Nixona, Castra i Cháveza, a zanimljivo je da je uz puno suosjećanja predstavio i zadnjeg američarskog desničarskog predsjednika, Georgea Busha koji mu je poslužio kao glavni junak filma 'W' kojeg nikako da vidimo u Hrvatskoj. Ne spada valjda i to u 'tajnu povijest Amerike'?

Komentari

Nema komentara.