Hoće li Cannes imati goste? - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Hoće li Cannes imati goste?

Hoće li Cannes imati goste?

Uglednom festivalu prijete vulkanska prašina, štrajkovi i oluje, a Berlusconijevi ministri najavljuju i bojkot. Toliko strke, a festival još nije ni počeo!

s.p. 10.05.2010 0 komentara

Hoće li Cannes imati goste?

Vulkanska prašina opet prijeti, što bi moglo omesti i dolazak gostiju u Cannes. Zbog prašine se ponovno zatvara zračni prijevoz, a aktivni vulkan još uvijek  može omesti međunarodna putovanja. Osim toga, europski promet ometaju i štrajkovi u Britaniji i Grčkoj. Cannes je najdirektniju opasnost proživio prošli tjedan, kada ga je 'napala' velika oluja. Snažan vjetar i valovi dugački desetak metara prevrtali su aute i oštećivali restorane Azurne obale, a sve to samo tjedan dan prije velikog 63. filmskog festivala u Cannesu koji se otvara u srijedu. Šteta se procjenjuje na milijune eura, pa se traži pomoć lokalnih vlasti.


Talijanski trailer za 'Draquilu'.

Cannes proživljava i jedan politički skandal, no političke polemike barem privlače pažnju gledatelja i javnosti. Talijanski ministar kulture Sandro Bondi objavio je da neće doći na Cannes Film Festival, i to zbog najavljene projekcije filma 'Draquila - Italija se trese' koji se nalazi u službenoj selekciji. Redateljica Sabina Guzzanti u tom satiričnom dokumentarcu razotkriva navodne Berlusconijeve spletke oko pomoći stradalima u potresu. Film u stilu Michaela Moorea digao je tlak Berlusconijevim pristašama, iako se nalazi izvan konkurencije za nagrade.

Ministar Bondi nazvao je film 'propagandom' koja 'vrijeđa istinu i talijanski narod.' To je naljutilo ostale filmaše, pa je 95-godišnji Mario Monicelli optužio Bondi da se ponaša 'kao ministar kulture u vrijeme fašizma'. Osim toga, naljutio se i bivši francuski ministar kulture Jack Lang koji je odluku nazvao 'apsurdnom' i dodao da 'Brandi ima čudan koncept umjetničke slobode'. Nakon premijere ćemo vidjeti kakav je film, a nadamo se da će još filmova na Cannesu izazvati žestoke reakcije i kontroverze.

Komentari

Nema komentara.