Motovun film festival kopa još dublje - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Motovun film festival kopa još dublje

Motovun film festival kopa još dublje

Nakon prve petoljetke, festival je okrenuo jedro nekim svojim vjetrovima i još manje poznatim, ali ne manje dobrim filmovima. Novosti je puno. I sve su dobre.

30.06.2004 0 komentara

Motovun film festival kopa još dublje

Ono što su organizatori festivala pod svaku cijenu htjeli izdvojiti oko 6. izdanja Motovun film festivala je novi, blagi zaokret još malo ulijevo, još intenzivnije isticanje malih i gotovo zaboravljenih vrijednosti koje život znače i najveći broj filmova do sada - njih 90!!! Kada je počinjao, MMF je prikazivao filmove koji kod nas ne bi doživjeli kino distribuciju. Situacija se ipak popravila i danas je po tom pitanju kino ponuda malčice bolja. Od 26. do 30. srpnja Motovun kreće s još radikalnijim programom tj. s filmovima koji danas, usudili bi se reći, nemaju šanse vidjeti hrvatska kino platna.

90 naslova je podijeljeno u nekoliko programa: glavni program, fokus na nacionalnu kinematografiju (ove godine to je Indija), Motovun On line (selekcija kratkih filmova on line), konkurencija za najbolji hrvatski kratki film (Jameson Short Film Award), kraći filmovi u manjem kinu i testne i posebne projekcije. Sve projekcije održavaju se na pet lokacija.

Glavni program ima 25 filmova, a novost je i šest uvrštenih dokumentaraca koji su se tamo našli da upozore na novi svjetski trend (yeah!) i kreativni uzlet. Matanićev 'Sto minuta slave' jedini je hrvatski film u konkurenciji, od ostalih spominjemo superuspješan dokumentarac 'Super Size Me' o kojem smo pisali u nekoliko navrata, genijalan, uvrnut i potpuno drugačiji Guy Maddinov 'Najtužnija glazba na svijetu', s/m dokumentarac 'Pet opstrukcija' Larsa Von Triera i Jurgena Letha (zašto s/m - provjerite ovdje), nagrađivani 'Ratne magle' oscarovca Errola Morrisa, Kim Ki-dukov 'Proljeće, ljeto, jesen, zima, proljeće'...

O novitetima 6. MFF-a: zemlji partneru Dalmaciji (cijeli će se Motovun pretvoriti u dalmatinski otok) i motovunskoj filmskoj školi smo već pisali. Danas samo još jednom pozdravljamo ideju i nadamo se da će obje ugoditi i služiti posjetitelje i polaznike. Redatelj Zvonimir Berković ('Rondo', 1966.)ovogodišnji je dobitnik nagrade za pola stoljeća života posvećenih filmu, a tom će se prilikom prikazati njegov kratki prvijenac iz 1962. 'Moj stan'.

Zabava, zabava, zabava.... i zvuci Dalmacije. Feštu otvaraju Šo!Mazgooni, a zatvaraju je The Beat Fleat uz pomoć Ede Maajke na plaži (da, da plaži i to Zlatnom ratu usred Motovuna:), a u međuvremenu - tko živ, tko mrtav!

Ulaznice se ove godine od 10. srpnja mogu kupiti i putem sms-a (jedna od blagodati novog sponzora - Vipneta), ali samo vip pretplatnici tako da na posebni broj pošalju šifru projekcije i broj ulaznica (najviše 5). Detalji će biti objavljeni na www.motovunfilmfestival.com i u raznim medijima. Kompleti ulaznica po cijeni od 250 kuna biti će u pretprodaji od 11. srpnja u zagrebu (knjižara 'Booksa', Martićeva 14D i 'Moderna Vremena', Teslina 18) i Puli ('Activatravel Istra', Scalerova 1 i 'Istria Magica', Trg Andrea Anticio 8).

O filmovima u konkurenciji, online kratkoj konkurenciji i ostalim celuloidnim proizvodima očekujte više u narednim tjednima na FILMSKI.NETu.

Komentari

Nema komentara.