U znaku tolerancije - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      U znaku tolerancije

U znaku tolerancije

6. Festival židovskog filma Zagreb predstavio je svoj program u kojem se nalaze i ugledni laureati kao što su 'Disanje' i 'Rabinova mačka'.

s.p. 16.05.2012 0 komentara

U znaku tolerancije

Na konferenciji za medije detaljno je predstavljeno ovogodišnje, šesto izdanje Festivala židovskog filma Zagreb. U trajanju od sedam dana, od 20. do 26. svibnja, u sklopu festivalskoga filmskog programa domaćoj će publici biti prikazana 54 filma koji na različite načine progovaraju o toleranciji. Riječ je o 13 igranih dugometražnih, sedam igranih kratkometražnih, 28 dokumentarnih te četiri animirana naslova; sve ih povezuju zajedničke smjernice – edukacija o židovskoj kulturi, Holokaustu kao i promoviranje multikulturalnog dijaloga i poticanje zajedništva u nacionalno i vjerski različitim okruženjima.

Od filmova koje nismo spomenuli prošli put treba izdvojiti austrijski film 'Disanje' /naslovna/ koji je pobijedio na prošlom Sarajevo Film Festivalu i 'Rabinovu mačku' koja je osvojila glavnu nagradu na Annecyju.

Ovogodišnje izdanje donosi dva Edukacijska jutra: predavanje Johanna Chapoutota, nagrađivanoga francuskog stručnjaka za povijest nacionalsocijalizma te predavača na sveučilištu u Grenobleu koji će učenike drugih, trećih i četvrtih razreda srednjih škola te studente podučiti o korištenju filmskog medija kao propagandnog sredstva za širenje nacizma u vrijeme 2. svjetskog rata. Drugo edukacijsko jutro namijenjeno je  učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola te prvih razreda srednjih škola koje će o vlastitom iskustvu u koncentracijskim logorima Auschwitz i Berg-Belsen podučiti Branko Lustig.


'Rabinova mačka', trailer.

Već petu godinu za redom održat će se i međunarodna edukativna filmska radionica, International Talent Workshop – u razdoblju od 17. do 26. svibnja, u sklopu koje će desetero odabranih mladih filmaša iz cijeloga svijeta snimiti dva kratkometražna filma koja će biti prikazana u sklopu festivala u subotu 26. svibnja u 19 sati u kinu Europa. Voditelj radionice je cijenjeni montažer Staša Čelan, a spomenuti polaznici radit će pod mentorstvom Branka Lustiga, ilustratora i dizajnera Mirka Ilića, predavača na ADU i direktora ZagrebDoxa Nenada Puhovskog, Emmyjem nagrađenog redatelja Michaela W. Kinga te uz supervizore – snimatelja i redatelja Silvestra Kolbasa i redatelja Danila Šerbedžiju. Realizirane filmske uratke ocijenit će žiri u sastavu Zoran Ferić, Igor Mirković i Dana Budisavljević.

Festival ove godine uključuje čak tri izložbe. Izložba 'Moć i nemoć' japanskog umjetnika Seijija Kimota upravo je otvorena u Galeriji Karas uz autorovo prisustvo, a svi zainteresirani posjetitelji imaju je prilike pogledati do 31. svibnja.  'Dva lica romske stvarnosti' naziv je izložbe fotografija Nevenke Lukin koje prikazuju različite stvarnosti romske djece fotografirane u Sisku, Čakovcu i Zagrebu. 'Plakat projekt' uključuje pak 16 plakata koji su nastali kao rezultat suradnje Međunarodne škole za poučavanje o Holokaustu Yad Vashem iz Izraela, Agencije za odgoj i obrazovanje te osam osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Potonje dvije izložbe bit će otvorene za vrijeme trajanja festivala, od 20. do 26. svibnja u predvorju kina Europa.

Počasni predsjednik Festivala Branko Lustig osvrnuo se i na sve manja davanja za FŽFZ: 'Već šestu godinu realiziramo ovaj festival uz pomoć Grada Zagreba. Vlada Republike Hrvatske u početku nas je sustavno pomagala, no iz godine u godine sa sve manjim davanjima. Ovo je prva godina da nas Vlada više ne podržava, dok nas Ministarstvo kulture nije podržalo niti jedne godine. Jedino nam Grad pomaže i jako nam je teško opstati. Nemoguće je bez sustavne potpore u Zagreb donijeti filmove, a meni je teško za povjerovati da su veći prioritet ribarski festivali od onog koji progovara o toleranciji i Holokaustu. Jednostavno mislim da to nije ispravan put'.

Popratni sadržaj i ove godine donosi raznovrsni glazbeni program koji će ponuditi široki spektar glazbenih žanrova – od etna, klezmera i jazza do elektronike. Ulaz na filmski program, radionice i izložbe je slobodan. Festival organizira samostalna neprofitna udruga 'Festival suvremenog židovskog filma' iz Zagreba. Detaljnije informacije o Festivalu nalaze se na službenim web stranicama www.jff-zagreb.hr.

Komentari

Nema komentara.