Europa, Židovi i Tabor - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Europa, Židovi i Tabor

Europa, Židovi i Tabor

Animafest traži crteže o Europskoj uniji, Festival židovskog filma nudi radionice i izložbe, a Tabor odaje počast Antonioniju.

s.p. 15.05.2013 0 komentara

Europa, Židovi i Tabor

Animafest Zagreb posvetio je dio ovogodišnjeg programa skorašnjem ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Program naziva 'Was ist Europa?' prikazat će filmove koji obrađuju društveno-politički život Europe. Festival ujedno poziva sve ilustratore, animatore, strip-crtače, karikaturiste, dizajnere i sve ostale da putem karikature, ilustracije ili jedne pasice stripa daju svoj komentar na ovaj specifični trenutak u kojem Hrvatska postaje dio društveno-političkog života Europske unije. Crteže u elektronskom obliku šaljite do 25. svibnja na adresu press@animafest.hr, a one papirnate pošaljite na zemaljsku adresu: Animafest Zagreb 2013, Nova Ves 18/3, 10 000 Zagreb.

Predstavljeno je ovogodišnje, sedmo izdanje Festivala tolerancije - Festivala židovskog filma Zagreb koji će trajati od 19. do 25. svibnja. Festival se otvara u nedjelju, 19. svibnja u 19.30 sati u kinu Europa projekcijom filma 'Kad svane dan'. Filmski program donosi 57 igranih i dokumentarnih filmova, a održat će se i Edukacijska jutra za mlade uz predavače Mirka Ilića i Branka Lustiga. Za vrijeme trajanja Festivala organizirat će se Međunarodna filmska radionica, te održati izložba 'Antimasonski plakati'. Po prvi puta će se na Festivalu održati i književne večeri u galeriji Velvet, a u suradnji s festivalom Žedno uho priprema se i 'Tulum prije ljeta' uz uspješnog belgijskog producenta i DJ-a LeFtOa.

Međunarodni festival kratkometražnog filma, Tabor film festival, proglasio je za zemlju partnera Italiju. Filmski će program predstaviti najbolje od talijanskog kratkog metra kroz pet programskih cjelina: pored recentnih animiranih, dokumentarnih, igranih filmova te bloka nazvanog 'Sretna Italija', bit će prikazana i retrospektiva kratkih filmova Michelangela Antonionija, koju će nam posebno predstaviti Elisabetta Antonioni, nećakinja slavnog redatelja i predsjednica Udruge Michelangelo Antonioni. Da Turska nije samo zemlja sapunica dokazat će izbor filmova organizacije Fil'm Hafizasi, koja u projektu Fil'm@9 putem društvenih mreža i medija promovira turske nezavisne umjetničke filmove. TFF uzvraća gostoprimstvo i jednom od najboljih festivala kratkometražnog filma – Glasgow Short Film Festivalu.

U tijeku su prijave na natječaj kratkog amaterskog filma 'doFuraj svoj film!', koji ovu godinu slavi svoju desetu godinu održavanja kao jedan od popratnih programa Festivala igranog filma u Puli. Natječaj je otvoren do 7. lipnja 2013. godine, a prijavljeni filmovi bit će prikazani u sklopu 60. festivala igranog filma u Puli koji se održava od 13. do 27. srpnja 2013. Sve potrebne informacije u vezi sudjelovanja nalaze se na internetskoj stranici Festivala.


'Amabasador', trailer.

Jedan od trenutno najzanimljivijih i najhrabrijih europskih filmaša, danski istraživački novinar i redatelj Mads Brügger, kojeg nazivaju i 'dokumentaristom čeličnih muda' u subotu 18. svibnja 2013. dolazi u Dokukino KIC predstaviti svoj zadnji film 'Ambasador'. Subotnje popodne s Brüggerom počinje masterclassom u 17 sati, slijedi besplatna projekcija 'Crvene kapele' u 19 h, a od 21 sat prikazuje se 'Ambasador', nakon kojeg slijedi razgovor s autorom koji će voditi novinar i publicist Velimir Grgić.

Blitz film i video distribucija pokreće nove filmske premium kanale CineStar Premiere i CineStar Premiere 2 koji će od rujna biti dostupni korisnicima vodećih IPTV/CABLE/DTH platformi u regiji u proširenim programskim paketima. Kanali će biti emitirati u HD i SD rezoluciji, s 5.1 zvukom, te original­nim jezikom i lokaliziranim podnaslovima. Na CineStar Premiere kanalima godišnje će se prikazivati više od 200 filmskih naslova, od toga 100 premijernih, te 100 odabranih vrhunskih i najpopularnijih filmskih hitova.

'Halimin put' osvojio je Nagradu publike na Festivalu bosansko-hercegovačkog filma u New Yorku, čije se 10. izdanje održavalo od 9. do 11. svibnja. Ovo je već 14. nagrada za 'Halimin put', koji je dosad prikazan na devet festivala, a do kraja lipnja izvan konkurencije bit će prikazan na festivalima u Seattleu, Petrogradu i Cluju te u konkurenciji u Portugalu i Rimu.

66. izdanje Filmskog festivala u Cannesu održat će se od 15. do 26. svibnja. Hrvatski filmaši i ove godine sudjeluju u nekoliko programa industrijskog dijela festivala. Hrvatski audiovizualni centar nastavlja s promidžbenim aktivnostima u sklopu Regionalnog paviljona, a hrvatski filmovi prisutni su na filmskom sajmu Marché du Film. Više informacija potražite ovdje.

Kratki igrani film 'Recikliranje' redatelja Branka Ištvančića uvršten je u službenu selekciju filmskog festivala Short Shorts koji će se održati od 23. svibnja do 16. lipnja ove godine u Japanu. Film je nominiran u natjecateljski program 'Save the Earth' u koji je odabrano sedam kratkih filmova od prijavljenih 155 radova iz cijeloga svijeta, a natjecat će se za nagradu J-WAVE koju će birati pet slušatelja programa glavnog tokijskog radija.

Komentari

Nema komentara.