Mutacije i digitalizacije - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Mutacije i digitalizacije

Mutacije i digitalizacije

U Zagrebu i Rijeci održavaju se Human Rights Film Festival i Filmske mutacije, a kinodvorane i festivali se digitaliziraju.

s.p. 11.12.2012 0 komentara

Mutacije i digitalizacije

Human Rights Film Festival otvoren je u subotu, 08. prosinca u 20 sati u zagrebačkom kinu Europa projekcijom čileanskog igranog filma 'Ne' cijenjenog redatelja Pabla Larraína. Ove godine na festivalu bit će prikazana 34 filma kroz sedam festivalskih dana. Kao i prethodnih godina, održat će se i niz diskusija koje pokušavaju potaknuti neka od ključnih aktualnih društvenih problema. Od srijede, 12.12., do nedjelje, 16.12., u riječkom Art-kinu Croatia održava se riječki segment Festivala filmova o ljudskim pravima.

Šesto izdanje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma održava se od 12. do 16. prosinca u Zagrebu te od 17. do 20. prosinca u Rijeci. Festival je posvećen inovativnim pristupima filmskoj pedagogiji, programiranju i estetici, ovogodišnje izdanje bavi se filmskom katarzom, a u goste dovodi Pedra Costu i Martina Arnolda. Raspored projekcija i filmova po programima pronađite ovdje.

Ministarstvo kulture objavilo je u Narodnim novinama poziv na javno nadmetanje za digitalno opremanje 28 nezavisnih kinodvorana i šest filmskih festivala u Republici Hrvatskoj. Dodatne informacije o projektu digitalizacije mogu se pronaći ovdje.

Najuspješniji južnokorejski producent i jedan od najzanimljivijih svjetskih producenata današnjice Min-Chul Kim u subotu, 15.12.2012. od 16 sati u Dokukinu KIC (Preradovićeva 5) održat će predavanje na temu 'Živjeti održivi život kao slobodni filmaš'. Na predavanju će biti riječ o produkciji njegova dva planetarno uspješna dokumentarna filma: 'Planetu puževa' i 'Željeznim vranama'.  


'Željezne vrane', trailer.

U okviru proslave Međunarodnog dana ljudskih prava održana je pretpremijera kratkih dokumentarnih filmova i dodjela nagrada autorima, mladim filmašima koji su pružili zanimljiv pogled na svakodnevicu nacionalnih manjina. Dodjela nagrada i proslava Međunarodnog dana ljudskih prava organizirana je u okviru projekta MINORITY - 3D (Diversity, Dialogue, Development) Otvorene medijske grupacije u suradnji s partnerima iz Centra za kulturne djelatnosti.

Objavljen je program zabočke Zelene dvorane za prosinac. Raspored filmskih projekcija i ostalih događanja potražite ovdje.

Filmsko-kreativni studio VANIMA osnovao je 2010. godine VAFI - internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin. U protekla tri izdanja VAFI je imao ukupno više od 500 prijava iz više od 30 zemalja cijelog svijeta, a uskoro će se predstaviti i u Sharjahu (Ujedinjeni Arapski Emirati) na 3. internacionalnom bijenalu dječje umjetosti koji se održava od 25. studenoga 2012. do 25. siječnja 2013. godine.

Na festivalu Grand Prix CIFFT (Comité International des Festivals du Film Touristique), održanom 30. studenog u Beču, promotivni film Hrvatske turističke zajednice 'Oda radosti' nagrađen je prestižnom nagradom 'Nominee for the Grand Prix' kao jedan od najboljih turističkih filmova na svijetu. Uz 'Odu radosti' još je 6 turističkih filmova dobilo tu nagradu jer su tijekom godine sakupili najveći broj bodova na 14 festivala u konkurenciji od 1.400 filmova.

Nagrađivani dokumentarac 'Posljednja ambulantna kola Sofije' uvršten je u Documentary Fortnight, festival posvećen umjetničkom dokumentarnom filmu koji se svake godine održava u newyorškoj MoMA-i. Hrvatski koproducent filma je tvrtka Nukleus film, koja je u zadnjih nekoliko tjedana ostvarila još nekoliko poticajnih rezultata.

Komentari

Nema komentara.