Stižu novi hitovi hrvatskog filma! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Stižu novi hitovi hrvatskog filma!

Stižu novi hitovi hrvatskog filma!

U HAVC-u su predstavljeni rezultati Javnog poziva za poticanje audiovizualnog stvaralaštva za 2013. godinu - spremaju se razne domaće komedije!

s.p. 21.06.2013 0 komentara

Stižu novi hitovi hrvatskog filma!

Na konferenciji za medije u Hrvatskom audiovizualnom centru objavljene su odluke o listi prioriteta i raspodjeli sredstava prema Javnom pozivu za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2013. godini u kategoriji poticanja proizvodnje audiovizualnih djela (grupa kratkometražnih igranih, dugometražnih igranih i debitantskih dugometražnih igranih filmova) te kategoriji poticanja razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih igranih filmova. Ukupno je odabrano 11 projekata - četiri kratkometražna i sedam dugometražnih, a među odabranim naslovima dominiraju debitanti i redateljice.

Od ukupno 58 prijava koje su stigle na Javni poziv za poticanje audiovizualnog stvaralaštva u 2013. godini za dugometražni i kratkometražni igrani film odobreno je 11 projekata: četiri kratkometražna igrana filma te sedam dugometražnih, od kojih su dva već završena. Rezultate su predstavili ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar, umjetnički savjetnici za dugometražni igrani film Branko Schmidt i Antonio Nuić te umjetnička savjetnica za kratkometražni igrani film Jelena Paljan.

'Zastupljenost autorica pri ovom odlučivanju obećavajuća je: dvije u dugometražnom i dvije u kratkometražnom filmu. Oba dovršena i tri filma u pripremi djela su debitanata, dok drske, anarhične i radikalne komedije dominiraju repertoarom. Radi se o djelima u kojima nije sveto ništa osim filmskog zanata i potrebe da se istražuju i pomiču granice. Hrvatski film događa se u organiziranoj kinematografiji. Stvari nalikuju onome što smo htjeli kada smo uspostavili hrvatski audiovizualni sustav. Publika će uživati, a kritičari će imati o čemu mozgati. Danas je dobar dan za hrvatski film', zaključio je Hrvoje Hribar, dodavši da se kvaliteta hrvatske kinematografije očituje i u broju prijavnica za programe međunarodne suradnje, o kojima je također danas odlučivalo Vijeće. 'Hrvatski film, njegovi autori i producenti u Europi su silno traženi. Međunarodna suradnja, pozivi na festivale i radionice toliko su učestali da će HAVC u rujnu vjerojatno morati obaviti rebalans planiranog proračuna, kako bismo pronašli dodatna sredstava i ove potrebe pratili kako valja u preostalom dijelu godine.'

Izbor dugometražnih igranih filmova predstavili su umjetnički savjetnici u ovoj kategoriji – Antonio Nuić i Branko Schmidt. Antonio Nuić objasnio je kriterije odlučivanja. 'Kriteriji odabira bili su vrlo strogi. Pri odlučivanju smo u obzir uzimali kvalitetu scenarija, redateljsku koncepciju te jasnu i zaokruženu produkcijsku konstrukciju. Za sufinanciranje su predloženi samo najkvalitetniji i najspremniji projekti, koji mogu nastaviti evidentni rast hrvatske kinematografije na domaćem i na internacionalnom planu. Odabrani projekti su stilski i žanrovski raznoliki, nude nova i zanimljiva filmska promišljanja hrvatske zbilje, ali i hrvatske filmske tradicije', objasnio je Nuić.

Branko Schmidt detaljnije je predstavio dio projekata odobrenih za sufinanciranje: ''Sve najbolje' Snježane Tribuson u produkciji Kinorame urbana je komedija s tri junaka u potrazi za ljubavlju, čija se radnja odvija u predbožićno vrijeme. Film ima veliki kinopotencijal, a isto vrijedi i za 'Vatreno Krštenje Ljiljana Vidića' Ivana-Gorana Viteza u produkciji Interfilma – urnebesnu, montipajtonovsku priču koja se odvija 1944. godine u partizanima gdje autor na vrlo duhovit način priča o današnjem vremenu. Mislim da bi ovaj film u kinima mogao postati pravi hit', rekao je Schmidt. Schmidt je također predstavio i dva završena debitantska dugometražna igrana filma: 'Nije sve u lovi' Darija Pleića (Interfilm) i 'Simon čudotvorac' Petra Oreškovića (Alka film) koji će svoju premijeru imati na Festivalu igranog filma u Puli.

Antonio Nuić predstavio je debitantske igrane filmove – 'Osmi povjerenik' Ivana Salaja (MaXima film), 'ZG80' Igora Šeregija (Kinoteka) te 'Trampolin' Katarine Zrinke Matijević Veličan (Interfilm), kao i projekte koji su dobili potporu u kategorijama razvoja projekata i razvoja scenarija. 'Na ovom natječaju primijetili smo veliki broj kvalitetnih debitantskih projekata, što se vidi i u rezultatima. Pet od ukupno sedam odobrenih projekata u kategorijama produkcije su debitantski radovi, a svih pet pratili smo i kroz kategorije razvoja scenarija i projekata. U dvije pretprodukcijske kategorije – za razvoj scenarija i razvoj projekata – od deset odobrenih, šest ih je debitantskih. Ovaj natječaj poseban je i po značajnom broju autorica, koje ukupno potpisuju sedam odobrenih projekata u svim kategorijama', izjavio je Nuić.

Umjetnička savjetnica za kratkometražni film Jelena Paljan ovako je objasnila kriterije selekcije. 'Osnovni kriterij za izbor kratkometražnih filmova bila je zanimljiva i originalna priča predstavljena kroz scenarij, sinopsis i redateljsku koncepciju koji se nadopunjuju. To dakako podrazumijeva da je scenarij zaokružena cjelina te da upravo u kratkoj formi nalazi svoj najbolji izraz. U odnosu na dugometražni, kratkometražni film ne bi trebao biti format rezerviran za manje ambiciozne i manje zanimljive teme. Stoga i ne treba očekivati da broj izabranih naslova bude isti ili veći no što je broj dugometražnih, pogotovo imajući u vidu činjenicu da u potonjem postoji veći broj podkategorija u kojima se filmovi mogu prijavit. Kratkometražni scenariji ne mogu biti zanimljivi ali nezgrapni, obećavajući ali polovični, već u potpunosti uspjeli, cjeloviti, zanimljivi, jasne redateljske vizije i bez problematičnih dijelova.'

Paljan je dodatno pojasnila svoj izbor: 'Četiri kratkometražna filma koja su odabrana na ovom Javnom pozivu udovoljavaju svim navedenim kriterijima. Obuhvatom interesa te načinom na koji pristupaju svojim temama riječ je o četiri posve različita autora; ono što je svima zajedničko je 'zagrijanost' za temu koju obrađuju. Pritom ni jedan autor ne upada u zamku nametanja vlastitih stavova te iznuđivanja željenih emocija. Njihovi scenariji zapažaju, propituju, čude se i igraju, izbjegavajući svaku jednoznačnost, tezičnost i didaktičnost; svaki od njih uspijeva iznenaditi i potaknuti na razmišljanje, što je odlika svakog uspjelog umjetničkog djela.'

Potpuni popis rezultata Javnog poziva za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2013. godini u kategoriji poticanja proizvodnje audiovizualnih djela (grupa kratkometražnih igranih, dugometražnih igranih, debitantskih dugometražnih igranih filmova) te kategoriji poticanja razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih igranih filmova potražite na ovoj poveznici, a rezultate Javnog poziva za programe međunarodne suradnje (rok 15. svibnja) potražite na ovoj poveznici. U srpnju će biti objavljen drugi dio rezultata za poticanje audiovizualnog stvaralaštva za 2013. godinu (dokumentarni, eksperimentalni, animirani film), a do kraja godine očekuje nas još jedno donošenje odluka.

Komentari

Nema komentara.