PSST - stižu domaće vijesti! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      PSST - stižu domaće vijesti!

PSST - stižu domaće vijesti!

Pripremaju se ETNOFILm i PSSST!, Blank organizira radionice, a financiraju se i novi hrvatski filmski projekti.

s.p. 03.10.2013 0 komentara

PSST - stižu domaće vijesti!

ETNOFILm, međunarodni festival etnografskog filma u organizaciji Etnografskog muzeja Istre, otvara natječaj za natjecateljski dio programa. Prijave za sudjelovanje na 6. izdanju festivala, koji će se održati u Rovinju od 24. do 26. travnja 2014, otvorene su za filmove s inovativnim pristupom kulturnim fenomenima i etnografiji svakodnevice. Natječaj je otvoren do 1. studenog 2013. Više informacija pronađite na www.etnofilm.com.

Blankove filmske radionice su: Početna filmska radionica za građanstvo (prijave se primaju do 5.11.), Početna filmska radionica za djecu (prijave do 8.11.), Srednjoškolci za srednjoškolce (prijave do 7.11.), Početna filmska radionica za umirovljenike (prijave do 5.11.), Napredna radionica digitalne montaže (prijave do 8.11.), Radionica: NGO promo ( prijave do 14.11.). Radionica za djecu, srednjoškolce, umirovljenike i NGO promo su besplatne! Voditelji radionica su profesionalni filmaši s dugogodišnjim iskustvom: Sonja Tarokić, Hana Jušić, Toni Skorić, Dario Juričan, Igor Jelinović i Daniel Bakotić. Više informacija o radionicama: www.filmskeradionice.org

Na sedmom PSSST! Festivalu nijemog filma koji će se od 7. do 9. studenoga 2013. održati u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka, osim natjecateljskog programa u kojem će se domaći i međunarodni nijemi filmovi natjecati za festivalsku nagradu Veliki Brcko, tradicionalno će se prikazati dio hrvatske nijemofilmske baštine, ovoga puta kroz snimke starog Zagreba u izdanju Hrvatske kinoteke. Glavna tema festivala ove je godine japanski film pa će gledatelji moći uživati u nijemim japanskim klasicima, uključujući i kultnu Kinugasinu 'Stranicu ludila', kao i nijeme filmove Mizoguchija i Ozua. Projekcije prati bogat popratni program, a ulaz je besplatan. Više informacija na http://www.festivalnijemogfilma.com.

Predstavljeni su rezultati Javnog poziva za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u kategorijama poticanja razvoja scenarija i razvoja projekata, manjinskih koprodukcija te za programe međunarodne suradnje. Rezultate javnog poziva potražite na ovoj stranici.

Ministarstvo branitelja u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, Hrvatskom radiotelevizijom, Hrvatskim društvom pisaca i Vukovar Film Festivalom na konferenciji za medije objavilo je pobjednike Javnog poziva za kratku priču 'Jedna slika iz Domovinskog rata', a najavljena je i druga faza projekta – ekranizacija najbolje kratke priče. Na Javni poziv pristiglo je čak 150 kratkih priča, od čega su na današnjoj konferenciji za medije predstavljene tri pobjedničke. Prvu nagradu, koja uključuje novčani iznos od 8000 kuna te filmsku ekranizaciju osvojila je Maja Hrgović s pričom 'Povratak'. Drugu je nagradu, koja uključuje novčani iznos od 4000 kn, s pričom 'Miris oceana' osvojio Vlado Vurušić, dok je treću nagradu u novčanom iznosu od 3000 kn osvojio Damir Ocvirk s pričom 'Za tango je potrebno dvoje'.

Hrvatska manjinska koprodukcija 'Kismet' u režiji grčke redateljice Nine Marije Paschalidou te u koprodukciji Nukleus filma uvršten je u natjecateljski program srednjometražnih filmova na prestižnom Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA). 'Kismet' je grčko-ciparsko-hrvatska koprodukcija koja govori o utjecaju turskih sapunica na tradicionalno tursko društvo.

Komentari

Nema komentara.