Pula ima 60 godina! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Pula ima 60 godina!

Pula ima 60 godina!

Pulski filmski festival slavi 60. rođendan, a domaći filmaši gostuju u Göteborgu, New Yorku i Sloveniji.

s.p. 16.01.2013 0 komentara

Pula ima 60 godina!

U subotu, 19. siječnja 2013. s početkom u 11 sati u dvorani Matice hrvatske u Zagrebu održat će se znanstveni skup '60. godina Festivala igranog filma u Puli i hrvatski film'. Prvi filmološki skup u povijesti Matice hrvatske, pokrenut u okviru djelatnosti Odjela za kazalište i film, posvećen je velikoj obljetnici najdugovječnijeg festivala nacionalnog filma na svijetu. Skup je otvoren za javnost i nakon svakog od deset petnaestominutnih izlaganja predviđena je rasprava.

Javna ustanova Pula Film Festival objavljuje natječaj za program svečanog otvorenja 60. Festivala igranog filma u Puli koje će se održati 20. srpnja 2013. od 21.30 do 22.25 sati. Festival koji iza sebe ima 60 godina previranja i pamti desetine remek-djela, priredit će svečanost svoje raskošne memorije. Na natječaj se mogu prijaviti kreativci, producenti, autori, marketinške agencije i druge osobe koje mogu dati doprinos svečanosti. Tekst natječaja moguće je preuzeti ovdje.

Hrvatski filmovi 'Pismo ćaći' Damira Čučića i 'Zimsko čudo' ('Winter/Miracle') u režiji riječke redateljice Željke Sukove i brazilskog redatelja Gustava Becka, animirani film 'Otac' skupine autora te manjinske hrvatske koprodukcije 'Goltzius and the Pelican Company' Petera Greenawaya, 'Kad svane dan' Gorana Paskaljevića i dokumentarni film 'Posljednja ambulantna kola Sofije' uvršteni su u program 36. Međunarodnog filmskog festivala u Göteborgu (Švedska), koji se održava od 25. siječnja do 4. veljače 2013.


'Pismo ćaći', trailer.

Treće izdanje programa JFF Edu-Dox u organizaciji Festivala židovskog filma ove subote, 19. siječnja, u Dokukinu KIC premijerno donosi film 'Feniksi' izraelskog redatelja Yorama Hoeniga. Dokumentarac simboličnog naziva 'Feniksi' uključuje priče sedmero ljudi koji su preživjeli Holokaust te doprinijeli razvoju modernog Izraela. Projekcija filma ‘Feniksi' održat će se u subotu, 19. prosinca u 19.00 sati u Dokukinu KIC, Preradovićeva 5. Cijena ulaznice iznosi 20 kuna.

U ponedjeljak 14. siječnja 2013. u Zagrebu je počelo snimanje novog dugometražnog filma 'Projekcije' u režiji Zrinka Ogreste i u produkciji Interfilma. U fokusu ove nekonvencionalne filmske priče seansa je na završnoj godini edukacije iz grupne psihoterapije u Zagrebu. Radnja filma neprekinuta je i ograničena na jedan prostor. Scenarij filma potpisuje Lada Kaštelan, a glume Jelena Miholjević, Bojan Navojec, Ksenija Pajić, Ksenija Marinković, Luka Petrušić, Doris Šarić Kukuljica, Jasna Bilušić, Polona Juh i Vladimir Jurc.

Od 13. siječnja do 17. veljače 2013. u njujorškoj Galeriji Stephan Stoyanov traje samostalna izložba Renate Poljak pod nazivom 'Nepouzdana sjećanja' ('Uncertain Memories'). Predstavit će se video-radovima, fotografijama i filmovima nastalim između 2007. i 2012., te multimedijskom serijom 'Režiranje glumaca/režiranje uvjerenja' ('Staging Actors/Staging Beliefs', 2001/2012).

Dokumentarni film 'Blokada' Igora Bezinovića od 8. siječnja 2013. prikazuje se u slovenskoj kinodistribuciji. Nakon premijere, film nastavlja igrati na redovnom repertoaru Kinodvora, a nakon Ljubljane i u drugim slovenskim kinima.

Komentari

Nema komentara.