Od jubilarne Pule do Sarajeva - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Od jubilarne Pule do Sarajeva

Od jubilarne Pule do Sarajeva

Pula traži domaće filmove, a Sarajevo već odabralo hrvatske filmaše.

Siniša Paić 27.03.2013 0 komentara

Od jubilarne Pule do Sarajeva

Festival igranog filma u Puli poziva hrvatske producente na prijavu filmova u Nacionalni program 60. Festivala i program Kratka Pula, koji će se odvijati od subote 20. do subote 27. srpnja 2013. U Nacionalni program mogu se prijaviti filmovi dulji od 70 minuta, na DCP-u, 35-mm vrpci ili HD-u. Zadnji rok za prijave je 1. svibnja 2013., no producenti se mole da svoje kratke i dugometražne igrane filmove (ili radne verzije filmova) čim prije prikažu umjetničkom ravnatelju Festivala. Kontakt: artistic.director@pulafilmfestival.hr 

U okviru projekta Sarajevo grad filma 2013 i ove će godine biti snimljena četiri kratkometražna igrana filma koja će premijerno biti prikazana u okviru Sarajevo Film Festivala, a jedan od njih je i 'My! My! My Little Room!' hrvatske redateljice Barbare Vekarić. Producent Luka Venturin sudjelovat će na producentskim radionicama u okviru istoga projekta.

U sklopu ovogodišnjih 22. Dana hrvatskog filma od 10. do 21. travnja održat će se Radionica eksperimentalnog filma. Besplatna radionica je osmišljena mentorski te je zadatak svakog potencijalnog polaznika da napravi svoj autorski eksperimentalni uradak. Broj polaznika ograničen je na 6, a biraju se putem natječaja. Za natječaj je potrebno poslati razradu ideje za film prema jednoj od tema te biografske i(li) filmografske podatke. Prijave šaljite na mail radionicadhf@gmail.com do 5. travnja s naznakom Radionica eksperimentalnog filma KKZ.

U četvrtak je održana prva projekcija filma u 3D zvuku AURO u Hrvatskoj. Sustav AURO 3D instaliran je ekskluzivno u dvorani eXtreme multipleksa CineStar Novi Zagreb (Avenue Mall), čime je Hrvatska postala jedina zemlja u ovom dijelu Europe s tako naprednom tehnologijom zvuka. AURO 11.1 pretvara surround zvuk u potpuno virtualno iskustvo 3D zvuka, pri čemu zvukovi dolaze iz čak 11 smjerova. Ova tehnologija gledatelju omogućuje prirodniju i realniju percepciju zvuka.

Šestu godinu za redom, proglašenje nagrađenih radova ovogodišnjeg natječaja T-HTnagrada@MSU održalo se u četvrtak 21. ožujka 2013. u 20 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Prva nagrada pripala je Daliboru Martinisu za rad 'Dalibor Martinis razgovara s Daliborom Martinisom. 1978-2010.' Druga je nagrada pripala Toniju Meštroviću za video – zvučnu instalaciju 'Sol'. Treća je nagrada dodijeljena Nemanji Cvijanoviću za rad 'Do not fuck with social democracy!'.


'Gangster te voli', trailer.

Međunarodna premijera dokumentarnog filma 'Gangster te voli' Nebojše Slijepčevića održat će se na kanadskom festivalu dokumentarnog filma Hot Docs, čije se 20. izdanje održava u Torontu od 25. travnja do 5. svibnja.

Pozivaju se svi mladi fotografi i modeli da se prijave na Foto dane mladih Canon u Zadru. Foto dani mladih Canon manifestacija je edukativno-natjecateljskog karaktera, a sudionici su fotografi i modeli do 20 godina starosti iz cijele Hrvatske. Rok za prijavu je 20. travnja 2013. a prijaviti se može putem www.fotodanimladih.com.hr

Film ‘Krugovi’, hrvatska manjinska koprodukcija u režiji Srdana Golubovića, osvojio je nagradu za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu u Bariju u Italiji na dodjeli održanoj 23. ožujka. Ovo je četvrti festival na kojem je film dosad prikazan u natjecateljskom programu i ujedno četvrta nagrada koju je osvojio.

Manjinska hrvatska koprodukcija 'Soba 304' danske redateljice Birgitte Stærmose dobila je nagradu za najbolju režiju, a kratkometražni film 'Od do' Mirande Herceg osvojio je nagradu za najbolji eksperimentalni film na Međunarodnom filmskom festivalu u Aubagneu u Francuskoj, manifestaciji posvećenoj filmskoj glazbi, zvuku i skladateljima.

Dokumentarni film mlade riječke autorice Maše Drndić 'Polazište za čekanje' u produkciji udruge Filmaktiv imat će svoju premijeru u riječkom Art-kinu u četvrtak, 28. ožujka. Protagonist filma je autobusna stanica 'Žabica', slijepo crijevo Rijeke, kolodvor koji je premalen za potrebe razvijenog grada, njegovo vječito privremeno rješenje.

U tijeku su prijave projekata na prvi europski krosmedijski sajam Cross Video Days koji se održava 18. i 19. lipnja 2013. u Parizu. Rok za prijavu je 11. travnja. Naknada za prijavu se ne naplaćuje. Dodatne informacije i prijavnicu moguće je pronaći ovdje.

Produžuje se rok za dostavu dokumentacije za Javni poziv za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2013. godini, kategorija: poticanje proizvodnje audiovizualnih djela. Za prvi rok odlučivanja, dokumentaciju je potrebno dostaviti zaključno do 30. travnja 2013.

Nakon duge i teške bolesti u 53. godini života preminuo je Igor Jelić, filmski kritičar poznat kao član redakcije časopisa Kinoteka i stalni suradnik emisija o filmu na radiju i televiziji. Rođen 22. kolovoza 1960. u Zagrebu, Jelić se potkraj 1980-ih pridružio redakciji Kinoteke, u kojoj je ostao aktivan do njezina gašenja sredinom 1990-ih. U drugoj polovici desetljeća nastavio je pisati filmske kritike za televizijske emisije o filmu i rubrike raznih novina. Oni koji su poznavali Igora Jelića pamtit će ga kao velikog filmofila, ugodnog sugovornika i dragog prijatelja.

Komentari

Nema komentara.