Zlatni lav otišao talijanskom dokumentarcu  - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Zlatni lav otišao talijanskom dokumentarcu

Zlatni lav otišao talijanskom dokumentarcu

Glavnu nagradu Venecijanskog filmskog festivala dobio je poetski dokumentarac 'Sacro Gra' Gianfranca Rosija.

s.p. 08.09.2013 0 komentara

Zlatni lav otišao talijanskom dokumentarcu

Žiri 70. Mostre, na čelu s Bernardom Bertoluccijem, dodijelio je Zlatnog lava dokumentarnom filmu talijanskog redatelja Gianfranca Rosija 'Sacro Gra', poetskom prikazu stanovnika koji žive uz rimsku obilaznicu 'GRA'. 'Nagradu posvećujem likovima mog filma koji su mi dopustili da uđem u njihov život. Neki su postali njegovi protagonisti a da to nisu ni znali', rekao je Gianfranco Rosi.


'Sacro Gra', trailer.

Velika nagrada ocjenjivačkog suda otišla je u ruke malezijskog redatelja Tsai Ming-Lianga za film 'Jiaoyou' ('Psi od slame'), priču o ocu beskućniku i o njegovih dvoje djece koji su prisiljeni lutati ulicama tajvanskog Taipeija. 'Miss Violence' ('Gospođica Nasilje') grčkog redatelja Aleksandrosa Avranasa dobio je Srebrnog lava za najbolju režiju a govori o incestu i o samoubojstvu djeteta. Taj film dobio je i nagradu za najboljeg glumca, koju je dobio Themis Panou za ulogu djeda zlostavljača. Nagradu za najbolju žensku ulogu osvojila je Talijanka Elena Cotta za film 'Via Castellana Bandiera' Sicilijanke Emme Dante.

Posebna nagrada ocjenjivačkog suda dodijeljena je filmu Nijemca Philipa Groeninga 'Die Frau des Polizisten' ('Žena policajca'). Nagradu za najbolji scenarij dobili su Steve Coogan i Jeff Pope za film Britanca Stephena Frearsa 'Philomena'. Nagradu Marcello Mastroianni za najboljeg mladog glumca ili glumicu dobio je 16-godišnji Tye Sheridan za ulogu u američkom filmu 'Joe' Davida Gordona Greena.

Komentari

Nema komentara.