Ničija i svačija djeca na 12. ZFF-u! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Ničija i svačija djeca na 12. ZFF-u!

Ničija i svačija djeca na 12. ZFF-u!

U fokusu 12. Zagreb Film Festivala su ničija i svačija djeca, suđenja, stvarni događaji i domaće priče!

s.p. 10.10.2014 0 komentara

Ničija i svačija djeca na 12. ZFF-u!

Organizatori Zagreb Film Festivala su na konferenciji za medije predstavili ovogodišnje, 12. festivalsko izdanje. 12. Zagreb Film Festival donosi više od stotinu filmova, dok natjecateljski program broji pedesetak dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova i dokumentaraca, a ovogodišnje projekcije održat će se na 6 lokacija (kino Europa i Tuškanac, Zagrebački plesni centar, Zagrebačko kazalište lutaka, Muzej suvremene umjetnosti i Dokukino KIC).

'Kad je o temama riječ, festivalski program ove godine u znaku je hrabrih djevojčica i dječaka koje smo razmišljajući o selekciji nazvali ničijom i svačijom. Druga važna tema 12. ZFF-a su suđenja, ili preciznije, pravda koja je spora, ali dostižna, a ove godine volimo i stvarne događaje na kojima se temelji čak sedam od trinaest naslova iz konkurencije dugometražnog igranog filma', rekao je direktor festivala Boris T. Matić.

Rekordnih petnaest dokumentarnih filmova i ove godine pokriva širok spektar tema i osebujnih protagonista. U programu su dva vrhunska i vrlo napeta sportska dokumentarca na teme hokeja i šaha te dvije duhovite priče iz Latinske Amerike koje će nesumnjivo izazvati rasprave između vegetarijanaca i mesojeda. Sudskim postupkom bavi se film Presuda u Mađarskoj koji prati napeto suđenje serijskim ubojicama Roma, a sudska bitka protiv nikotinskog diva Phillp Morrisa tema je Kraljeva cigareta. U natjecateljskom programu hrvatsku će premijeru doživjeti i recentni osvajač Srca Sarajeva Goli redateljice Tihe K. Gudac. Program nadolazećih domaćih autora Kockice koji u selekciji Vladimira Gojuna u kino Tuškanac donosi 12 pravih kratkih filmskih bombi.

Popratni program ima čak osam sekcija, od čega su tri nova: Ponovno s nama, Prvi svjetski rat na filmu i Bib PLUS.  Ponovno s nama donosi pet ostvarenja u režiji proslavljenih autora čiji su prvijenci prikazani na proteklim izdanjima festivala – Andreja Zvjaginceva, Xaviera Dolana, Antona Corbijna, Taike Waititija te Ronit i Shlomija Elkabetza dok Prvi svjetski rat na filmu donosi sedam naslova po izboru povjesničara filma Daniela Rafaelića. Novi program Bib PLUS donosi četiri filma koji namijenjena tinejdžerima, dok će Bibijada tradicionalno opet uveseljavati klince i to uz devet danskih i jednu domaću filmsku avanturu.

U fokusu programa Moj prvi film ove je godine Rumunjska. Popularni program Velikih 5, ostvaren u suradnji s EUNIC mrežom, uključuje potencijalne hitove iz Španjolske, Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Italije. U programu Dan LUX filma su tri finalista za Nagradu LUX koju Europski parlament dodjeljuje za postignuća u kinematografij, a u suradnji s Queer Zagrebom moći će se vidjeti retrospektiva Dereka Jarmana.

Program Industrija i ove godine donosi niz edukativnih modula, radionicu Erich Pommer Instituta o raščišćavanju autorskih prava i masterclass predavanja Čedomira Kolara, Césara Charlonea i Jørgena Letha. U suradnji s danskim Ministarstvom kulture, Veleposlanstvom Kraljevine Danske, Danskim filmskim institutom te HAVC-om ove godine stavljamo naglasak na dansku kinematografiju s čak 15 danskih filmova u programu, te programom Danes Go South namijenjenim profesionalcima koji se održava u sklopu Industrije.

Pretprodaja ulaznica za Zagreb Film Festival počela je na blagajnama kina Europa. Tijekom pretprodaje do subote, 18. listopada, cijene svih ulaznica bit će pet kuna niže, osim za paket ulaznica.

Komentari

Nema komentara.