Učimo od susjeda - Sarajevo FF - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Učimo od susjeda - Sarajevo FF

Učimo od susjeda - Sarajevo FF

Sarajevo FF ove godine obilježava desetu obljetnicu postojanja, a jubilarku će proslavit na najbolji mogući način - hrpom izvrsnih filmova.

17.08.2004 0 komentara

Učimo od susjeda - Sarajevo FF

Organizatori sarajevske filmske fešte imaju mnogo razloga za slavlje. Tijekom samo jednog desetljeća njihov se festival afirmirao kao najjače i najutjecajnije filmsko događanje u regiji koje godišnje okuplja oko sto tisuća ljudi. Da ne bi sve ostalo samo na impresivnim brojkama - Sarajevo Film Festival i ove godine nudi kvalitetan izbor iz recentne filmske ponude s posebnim naglaskom na lokalnu kinematografiju.   Festival se održava na šest lokacija u centru Sarajeva, a najprestižnija je Narodno pozorište, gdje se prikazuju svi filmovi iz Regionalnog programa i pred kojim se prostire famozni crveni sag. Osim Regionalnog programa, koji čini okosnicu festivala, tu su još i Novi tokovi, Panorama, Open Air te Dječji program koji je jedan od najvećih te vrste u Europi (godišnje ga vidi između 35 i 40 tisuća klinaca). Ove godine za mlađu publiku uvodi se i specijalni program TeenArena, namijenjen ekipi između 12 i 18 godina.   Regionalni program  je od svog osnivanja 1998. s vremenom postao najvažniji dio Sarajevo Film Festivala i odlična prilika za promociju bosanskohercegovačkih autora (npr. Danisa Tanovića i Pjera Žalice). Osim na domaći film, ovaj program skreće pažnju i na relativno male kinematografije država u regiji - Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, Makedonije, Albanije, Bugarske i Rumunjske.   Ove godine u natjecateljskom dijelu Regionalnog programa naći će se devet filmova - tri filma epohe ('Družba Isusova', 'Jesen stiže, dunjo moja', 'Dragi neprijatelj'), dva filma o univerzalnim problemima ('Pod njenim oknom' i 'Faraon'), tri filma su kritike društva i svakodnevnice ('Kako sam ubio sveca', 'Ta divna splitska noć', 'Žurka'), a jedan film je autorski pogled na intimnu priču o usamljenoj djevojci ('Mila sa Marsa').

'Ta divna splitska noć'   O filmovima hrvatskih autora, 'Družbi Isusovoj' Silvija Petranovića i o 'Toj divnoj splitskoj noći' Arsena Antuna Ostojića pisali smo u sklopu Pulskog festivala gdje su premijerno prikazani. O radnji ostalih filmova više možete pronaći na službenim stranicama Sarajevo Film Festivala, a mi ćemo vam ovdje samo baciti malu bubu u uho, da znate o čemu se otprilike radi.   'JESEN STIŽE, DUNJO MOJA' je povijesni film srpskog redatelja Ljubiše Samardžića. Radnja se odvija u Vojvodini 1914. godine, gdje uoči prvog svjetskog rata troje mladih ljudi - Sava, Petrašin i Marija odrastaju zajedno.
'KAKO SAM UBIO SVECA' - makedonski film redateljice Teone Strugar Mitevske o djevojci Violi koja se nakon tri godine provedene u SAD-u vraća u rodnu Makedoniju gdje se zatiče na rubu etničkog rata.
'MILA SA MARSA' - intimna drama bugarske redateljice Zornitse Sophie o šestnaestogodišnjoj djevojci koja pokušava umaći opasnom čovjeku koji je proganja. Bježeći, zaglavi u zabačenom selu blizu granice.
'FARAON' - rumunjski film redatelja Siniše Dragina, a govori o otrcanom prosjaku koji svoje dane provodi smucajući se glavnim gradom Bukureštom.
'POD NJENIM OKNOM' - još jedna drama o mladoj djevojci, slovenskog redatelja Metoda Peveca. Priča prati Duši, plesačicu i instruktoricu plesa čiji je cijeli svijet omeđen glazbom.
'DRAGI NEPRIJATELJ' - albanska povijesna saga redatelja Gjergja Xhuvania. U rujnu 1943. fašistička Italija potpisuje kapitulaciju, a 20.000 građana grada Elbasana u centralnoj Albaniji pljačka vojna skladišta.
'ŽURKA' je još jedan konkurent iz Srbije i Crne Gore redatelja Aleksandra Davića koji se ponovo dotakao 1991. godine i ratnog sukoba Srbije i Hrvatske.

'Pod njenim okom'   O pobjedniku ove kategorije odlučivati će međunarodni žiri kojim predsjedava britanski redatelj Mike Leigh, a on će donijeti odluke o ukupno četiri nagrade - nagradi za najbolji regionalni film (25 tisuća eura), posebnoj nagradi žirija koju osigurava Agnes B., dugogodišnja partnerica i prijateljica Sarajevo FF-a (10,000 eura), nagradi za najbolju glumicu i nagradi za najboljeg glumca (svakome po 2.5 tisuće eura).   Drugi vrlo važan program za SFF je Panorama čija je misija približiti avangardne filmove 'običnoj' publici. Prikazuje se samo 16 radova iz cijelog svijeta pa se odabirom filmova nastoji postići geografska raznovrsnost. Svi odabrani filmovi i autori poigravaju se konvencionalnim načinom naracije i karakterizacije, eksperimentiraju i provociraju.   Filmovi uvršteni u ovu kategoriju su:
'NACIJA BEZ ŽENA' (A Nation Without Women) iz Indije - Manish Jha,
'ŽEÐ' (Atash) iz Palestine - Tawfik Abu Wael,
'BITI SRETAN' (B-Happy) iz Čilea - Gonzalo Justiniano,
'IZGUBLJENI ZAGRLJAJ' (Lost Embrace) iz Argentine - Daniel Burman,
'FAHRENHEIT 9/11' iz SAD-a - Michael Moore,
'POSLJEDNJI ČOVJEK U KOSMOSU' (Last Life In The Universe) s Tajlanda - Pen-Ek Ratanaruang, 'MRTVI' (The Dead) iz Argentine - Lisandro Alonso,
'MARIA MILOSTI PUNA' (Maria Full Of Grace) iz SAD-a - Joshua Marston,
'TIHA VODA' (Silent Waters) iz Pakistana - Sabiha Sumar,
'NOSAČ' (Porter) iz Perua - Juan Alejandro Ramirez,
'TESERAKT' (The Tesseract) koprudukcija Tajlanda, Japana i Britanije - Oxide Pang,
'LIMUN-VOTKA' (Vodka Lemon) iz Francuske - Hiner Saleem, 'WHISKY' iz Urugvaja - Juan Pablo Rebella, Pablo Stoll,
'WILBUR SE ŽELI UBITI' (Wilbur Wants To Kill Himself) iz Danske - Lone Scherfig,
'ZAMAN, ČOVJEK IZ TRSKE' (Zaman, Man From The Reeds) suradnja Iraka i Francuske - Amer Alwan, te
'NAJTUŽNIJA MUZIKA NA SVIJETU' (The Saddest Music In The World) kanadskog redatelja Guya Maddina.   'Maria milosti puna'   U sklopu programa Open Air prikazuju se veliki holivudski hitovi, ali i priznati filmovi nezavisnih produkcija te najbolji umjetnički filmovi. Specijalno za potrebe festivala izgrađeno je Open Air kino koje može primiti oko 2.500 gledalaca koji uživaju u ogromnom filmskom platnu. Ove godine program donosi uspješnice poput 'Kill Bill Vol.2', 'Fahrenheita 9/11', 'Shreka 2' i 'Kralja Arthura'. Iz drugih festivalskih programa biti će 'posuđeni' i prikazani 'Jesen stiže, dunjo moja', 'Ta divna splitska noć' te 'Maria, milosti puna'.   Još četiri filma biti će prikazana pod zvijezdama Open Air kina. Francuski film 'BESMRTNI' (Immortel) redatelja Enkija Bilala je futuristička priča iz 2095. kada iznad newyorškog Manhattana počne plutati neobična piramida.
'KOD AMIDŽE IDRIZA' je novi film Pjera Žalice, autora hvaljenog 'Gori vatra'. Priča prati Fuada Memića – Fukea koji poslije više godina dolazi u kratku posjetu svom amidži Idrizu i amidžinci Sabiri da im popravi bojler.
'PLES UBOJICA' (The Dancer Upstairs) je španjolski film poznatog glumca/redatelja Johna Malkovicha o detektivu Agustinu Rejasu, čovjeku koji se nada nemogućoj ljubavi u nemogućem svijetu. 
'PREVIŠE LIJEPA ZA TEBE' (Too Beautifull For You) je drama francuskog redatelja Bertranda Bliera koja govori o uspješnom direktoru oženjenom izuzetno lijepom i pametnom ženom.   U sklopu programa 'Tribute to' odati će se filmska počast redateljima i scenaristima Gasparu Noi i Dušanu Makavejevu. Ovaj program dosada je 'ugostio' filmove Stevea Buscemija, Mikea Leigha, Stephena Frearsa, te Petera Mullana, a u sklopu njega biti će prikazano desetak djela odabranih autora.   Uz takav program i brojne goste te neizostavnu dobru atmosferu ne sumnjamo da će i ovaj, jubilarni Sarajevo Film Festival proteći u ozračju prave filmske fešte kojoj se podjednako vesele i gledatelji i sudionici.
Komentari

Nema komentara.