I Hrvatima komad sarajevske pite - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      I Hrvatima komad sarajevske pite

I Hrvatima komad sarajevske pite

Događanja na SFF-u kulminirala suna subotnjoj dodjeli nagrada, gdje su brk omastili i hrvatski konkurenti - 'Ta divna splitska noć' i 'Uvozne vrane'.

30.08.2004 0 komentara

I Hrvatima komad sarajevske pite

Svečano zatvaranje i dodjela nagrada 10. sarajevskog festivala održali su se u Narodnom Pozorištu, a osim pobjednika, u centru pažnje bili su i posebni gosti - Gerard Depardieu, Carole Bouquet, Agnes B., Anthony Minghella i Catalina Sandino Moreno. Oni su pobjednicima uručili nagrade, ali i unijeli dašak svjetskog glamoura na crveni tepih. Što se festivalske atmosfere tiče, već smo vam prenijeli najvažnija događanja prvih dana festivala, a ležerno i ugodno ozračje nastavilo se i kroz drugu polovicu održavanja. Pa evo, par riječi i o tome što se dešavalo prije same dodjele nagrada.

Šesti dan SFF-a prikazana su dve filma u sklopu Regionalnog programa – slovenski 'Pod njenim oknom' redatelja Metoda Peveca i 'Jesen stiže, dunjo moja' Ljubiše Samardžića. Pod okriljem Specijalnog programa publika je mogla pogledati 'Revoluciju' britanskog redatelja Hugha Hudsona u kojoj glume Al Pacino i Nastassja Kinski, a film govori o američkoj revoluciji i odluci oca i sina da se bore za slobodu. Nakon projekcije vodili su se 'oscarovski razgovori'. Bosanskohercegovački oscarovac Danis Tanović razgovarao je s Hudsonom čiji je kultni film 'Vatrene kočije' nagrađen sa čak četiri kipića.

Sedmi dan je Dušanu Makavejevu direktor SFF-a Mirsad Purivatra uručio 'Srce Sarajeva' za doprinos kinematografiji. Prema njegovim riječima, Makavejev je zaslužio nagradu za hrabrost i odvažnost zbog stvaranja velike umjetnosti u teškim i politički nepodobnim vremenima.
U Regionalnom programu prikazan je filmski debi makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske 'Kako sam ubio sveca' koji je već pobjedio na prvom međunarodnom film festivalu 'Crossing Europe' koji je održan ovog proljeća u Linzu. Prikazan je laureat još jednog festivala, 'Ta divna splitska noć' koji je ove godine nagrađen u Puli (naslovna fotka). 

Dan pred dodjelu nagrada protekao je relativno mirno. Glumica Carole Bouquet je sa svojim životnim i glumačkim partnerom Gerardom Depardieuom predstavila njihov prvi zajednički projekt 'Prelijepa za tebe' kojim je završena serija projekcija na otvorenom kinu Metalac i započelo finalno prebrojavanje glasova za Nagradu publike Stella Artois. U regionalnom programu također je predtavljen posljednji kandidat za nagradu, film Rumunja Siniše Dragina 'Faraon'.

Mila s Marsa

Najboljim filmom u sklopu Regionalnog programa žiri je proglasio 'Milu s Marsa', bugarski film redateljice Zornitse Sophie, kojoj je i uručena nagrada od 25 000 Eura. Specijalnu nagradu žirija od 10 000 eura primio je Arsen Anton Ostojić za debitantski film 'Ta divna splitska noć', a Marija Škaričić (isti film) je nagrađena kao najbolja glumica. Najboljim glumcem proglašen je Milan Točinovski za ulogu u makedonsko/slovensko/francuskom filmu 'Kako sam ubio sveca'. Specijalna glumačka nagrada otišla je u brojne ruke ansambla iz pobjedničkog filma 'Mila s Marsa'.

Nagradu za najbolji kratki film koju dodjeljuje International United Pictures dobio je njemački film 'Ja i svemir' ('Ich und das Universum') redatelja Haje Schomerusa. Eko nagradu za najbolji kratki film o zaštiti životne sredine podijelila su dva filma – 'EXTN. 21' Lizzie Oxby iz Velike Britanije i 'Electronic Performers' francuskog redateljskog trojca Arnauda Ganzerlija, Jeromea Blanqueta i Laurenta Bourdoiseaua.
 
Nagradu za najbolji dokumentarni film koji obrađuje tematiku ljudskih prava dobile su 'Uvozne vrane' Gorana Devića, a specijalnu nagradu žirija za ljudska prava dobio je film 'Lijepa Dijana' srpsko-crnogorskog redatelja Borisa Mitića.

Festivalska publika je također imala pravo glasa pri dodjeljivanju nagrada, a svojim favoritom proglasila je dokumentarac Michaela Moorea 'Fahrenheit 9/11'. Sarajlijama je drugi najbolji film bio 'Kod amidže Idriza', novi uradak Pjera Žalice. Prema glasovima publike koja je birala između 66 filmova, treće mjesto osvojio je 'Kad porastem biću kengur' redatelja Radivoja Andrića iz Srbije i Crne Gore.

U sklopu zatvaranja u Domu armije priređen je završni tulum uz fenomenalni Gotan Project, sarajevski bend Skroz i veliki vatromet. Sve to bila je uvertira uslijedeći, 11. SFF koji će nesumnjivo biti još veći, jači, bolji.

Komentari

Nema komentara.