Kazališna ekstravaganza - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Kazališna ekstravaganza

Kazališna ekstravaganza

Dok nam u domaća kazališta stižu predstave na engleskom, vani se na veliko eksperimentira. Brooke Shields i Joseph Fiennes samo su neki od ispitanika.

m.n. 09.06.2005 0 komentara

Kazališna ekstravaganza

Kazališno-filmske vratolomije opet su uzele maha. Idejnog pokretača ili vlasnika kazališta mogli biste pogoditi i žmireći, to je opet, glavom i bradom, Kevin Spacey, a mjesto radnje je njegovo kazalište Old Vic. Kako bi pomaknuo granice viđenog, Spacey u Old Vic dovodi drame koje će biti ekspresno izrežirane i napisane – u pukih 24 sata.

Inovativni projekt koji svoje korijene vuče iz 1995. inspiriran je stripovima Scotta McClouda koji su također nastajali u kratkom roku. Idejni pokretači 24 hour plays (klik, klik) su etablirani kazalištarci poput Tine Fallon, Kurta Gardnera, Lindsay Bowen i Philipa Naudea, a gotovo je izlišno spominjati da je cijeli pokret izazvao velike reakcije u medijima. Subverzivno, snažno, čudnovato, nevjerojatno i moćno samo su neke od reakcija.

Povod za našu priču bio je Kevin Spacey tj. njegovo kazalište Old Vic gdje će se 19. lipnja održati druga po redu kazališna ekstravaganza. Osim Old Vica, iza projekta stoji već spominjani 24 hour plays te Planet Impact, a da bi event bio što veći, u cijeloj će se priči naći zvučna glumačka postava – od Brooke Shields (upravo glumi u westendovskoj verziji 'Chicaga'), Josepha Fiennesa, Gaela Garcia Bernala pa do Nicka Morana (glumio u 'Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške'). Cilj događanja je fundraising tj. prikupljanje love za Old Vic i za njegov opstanak.

Scena iz predstave iz projekta 'Spotlight on the black writers'

Što se procesa tiče, on započinje dan prije predstave, točnije u deset navečer, kada se grupa od pedesetak kreativaca koji su potrebni za predstavu skupi u kazalištu. Nakon što se svima prezeniraju osnovne informacije, scenaristi komponiraju desetominutne uratke. Odmah ujutro se isti daju na čitanje redateljima, a već u devet kreću probe i postavljanje scene, uvježbavanje glumaca, kreiranje kostima i sve što već ide s premijerama pod ruku.

Od začetaka je kroz ove točke na scenu postavljeno više od 300 kratkih komada, a svi su uključeni oduvijek izvještavali o magiji i upečatljivosti takvog iskustva. Što nam drugo ostaje do rečenice - Gdje je Europa, a gdje smo mi???

Komentari

Nema komentara.