Program 7. Motovun Film Festivala - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Program 7. Motovun Film Festivala

Program 7. Motovun Film Festivala

Primamljiv program i tradicionalno dobru i bogatu popratnu zabavu obećali su nam i ove godine direktorica Olinka Vištica i selektor glavnog programa Jurica Pavičić.

filmski.net 29.06.2005 0 komentara

Program 7. Motovun Film Festivala

Fešta se ove godine održava od 25. do 29. srpnja. Novost je da je ove godine selekciju glavnog programa radio književnik i filmski kritičar Jutarnjeg lista – Jurica Pavičić. Zemlja partner je Beč, za razliku od prošle godine kada je to bila Dalmacija, pa shodno tome 'ponesite bijele rukavice', poručuje direktorica festivala, Olinka Vištica.

Beč kao ovogodišnji temat donosi sa sobom i bunt filmova; dva su i u glavnom programu – dokumentarac 'Darwin's Nightmare' redatelja Huberta Saupera i igrani 'Antares' Goetza Spielmana, tu su i klasici u kojima se koriste različite povijesne scenografije i atmosfera Beča te uratci intimnijeg karaktera u kojima se ocrtava unutarnji duh grada - ‘The Wedding March’ (Erich von Stroheim, 1928), ‘Liebelei’ (Max Ophüls, 1933), ‘The Third Man’ (Carol Reed, 1949) i ‘Welt Spiegel Kino’ (Gustav Deutsch, 2005).

Priznajemo, izbor filmova koji je napravio gospodin Pavičić za glavni program nam imponira, žao nam samo zbog tehničke i prostorne ograničenosti samog Motovuna jer bi nam bilo još draže da ih je više. Kad ga je već krenulo:) Popis svih filmova nalazi se na kraju teksta, i mada ih je sve izabrao povodeći se jednakim kriterijima, izbornik je ipak izdvojio nekoliko favorita. Radi se o dokumentarcu 'Tarnation' Johnatana Caouettea (naslovna), Lars Von Trierovom 'Manderlay', 'Comme Un Image' redateljice Agnes Jaoui, 'My Summer of Love' Pavela Pawlikovskog, 'Strings', lutkarski eksperiment danskog redatelja Andersa Ronnowa-Klarlunda.

Od programa izdvajamo i tradicionalni Motovun Online čija će se selekcija znati za tik pred početak festivala, program kratkih filmova koji će biti prikazani i na samom festivalu, na velikome platnu, test projekcije nedovršenih filmova… Novitet je snimanje dokumentarca o Motovunu za vrijeme trajanja festivala. E.. ne bi li se iskoristilo udivljeno mnoštvo i stvorila se jedna realna slika proizašla iz mnogih ruku i kamera.

Strings, Anders Ronnow-Klarlund

Zlatni motovunski laureati 2005. trojica su scenografa s velikim filmskim i televizijskim iskustvom: Željko Senečić ('Limeni bubanj', 'Rondo', 'Tko pjeva zlo ne misli', 'Glembajevi'), Dušan Jeričević ('Bitka na Neretvi', 'Servantes iz Malog mista', 'Krhotine') i Želimir Zagotta ('Ne okreći se sine', 'Svoga tela gospodar', 'Čovjek koji je volio sprovode').

U nastavku je popis svih filmova iz glavnog programa, detaljni program potražite na službenim festivalskim stranicama - sredinom srpnja.

IGRANI FILMOVI
*MANDERLAY / r. Lars Von Trier / Danska, 2005.
Drugi film 'američke trilogije '(prvi je ‘Dogville’) odvija se tridesetih godina dvadesetog stoljeća na američkom jugu i govori o rasi i ropstvu.
*MY SUMMER OF LOVE / r. Pavel Pawlikovski / Velika Britanija, 2004.
Mona, djevojka iz engleske radničke klase nakon mature provodi ljeto u društvu bogate i egzotične Tasmin. Prijateljstvo dviju mladih djevojaka uskoro se pretvara u pravu romansu...
*COMME UNE IMAGE / r.Agnes Jaoui / Francuska, 2004.
priča o dvadesetogodišnjoj Loliti koja se očajnički bori za naklonost slavnoga i egoističnog oca, ali i o općenitoj ljudskoj potrebi za pažnjom, ljubavlju i razumijevanjem.
*STRINGS  / r. Anders Ronnow-Klarlund / Danska, 2004.
Lutkarski eksperiment mladog danskog redatelja priča nam o princu Hal Tari koji nakon očeve smrti kreće na dalek put u potrazi za istinom i osvetom. Na tom putovanju saznaje poraznu istinu o vlastitom porijeklu, ali i pronalazi pravu ljubav. Zanimljivo je da autor u filmu ne pokušava prikriti niti kojima su lutke povezane s ljudima koji njima upravljaju, na simboličan način prikazujući neumoljivost njihove sudbine.
*LAND OF PLENTY  / r. Wim Wenders / SAD, 2004.
Film koji kroz likove mlade misionarke Lane i njezina konzervativnog strica Paula istražuje posljedice tragedije 11. rujna na pojedince u Americi.
*U-Carmen eKhayelitsha / r. Mark Dornford May / Južnoafrička Republika, 2005.
Pobjednik Berlinalea 2005. obrada je opere Georgesa Bizeta koju je redatelj smjestio u Južnoafričku Republiku, a ekipa otpjevala na jednom od lokalnih jezika.
*DAY AND NIGHT / r. Simon Staho / Danska, 2004.
Priča o muškarcu koji se prije planirana samoubojstva odlučuje pozdraviti sa svima; sinom, ljubavnicom, majkom, sinovim trenerom nogometa, njegovom  majkom... Nitko mu ne nudi rješenje problema nad kojim očajava jer baš svatko pati od podjednake ili još gore boljke.
*RUŠEVINE  / r. Janez Burger / Slovenija, 2003.
Dobitnik nagrade za najbolji slovenski film i režiju na Festivalu slovenskog filma 2004. godine govori o karizmatičnom kazališnom redatelju koji postavljajući spektakularnu predstavu manipulira svim sudionicima u njoj i svim ljudima koje bi navodno trebao voljeti.

My Stepbrother Frankenstein, Valerij Todorovski

*ANTARES / r. Götz Spielmann / Austrija, 2004.
Film o sudbini triju žena uhvaćenih u mrežu tajni, laži i obmana, kako vlastitih, tako i tuđih. Jedna ima ljubavnika koji s njom ne razgovara, ali je zato stalno slika u erotskim pozama, druga momku laže da je trudna, a treća ima problema s bivšim suprugom...
*SUCH MICH NICHT / r. Tilman Zens / Njemačka, 2004.
Film u kojemu glavne uloge igraju ‘naše gore listovi’ - Splićanka Lea Mornar i sve veća zvijezda njemačke kinematografije, Stipe Erceg. Glavna junakinja filma djevojka je Anna koja radi kao plaćeni ubojica. Nakon ranjavanja na jednome zadatku za pomoć se obraća momku s kojim je imala kratku erotsku avanturu. Ubrzo potom svoje nadređene obavještava da se želi povući iz ‘biznisa’, a šefovi pristaju, uz jedan uvjet..
*MY STEPBROTHER FRANKENSTEIN / r. Valerij Todorovski / Rusija, 2004.
Priča o moskovskoj obitelji iz srednje klase čiji se život iz temelja mijenja nakon što u njega bane očev davno izgubljeni sin, teško ozlijeđen, unakažen i traumatiziran ratom.
*DEATH OF MR. LAZARESCU / r. Cristi Puiu / Rumunjska, 2005.
Dobitnik nagrade Un certain regard na ovogodišnjem festivalu u Cannesu govori o tragikomičnoj odiseji gospodina Lazarescua koji jedne večeri osjeti vrtoglavicu, pozove hitnu pomoć i nađe se u raljama nedjelotvornog i bezobzirnog bolničkog sustava.
*BALCANCAN / r. Darko Mitrevski / Makedonija, 2005.
Dva su brata za bivše Jugoslavije švercala robu sa zapada u Makedoniju i u obračunu s nadmoćnijim kraljem tadašnjeg podzemlja razdvojila. Jedan je brat uhićen, a drugi pred policijom pobjegao u Italiju, gdje si je nadjenuo ime Vito Genovese. Dvadeset i pet godina nakon rastanka, bogati Don Vito Genovese sinu Santinu na samrti naređuje da pronađe izgubljenog strica i pomogne njegovoj obitelji...

4, Ilija Hržanovski

*4 / r. Ilija Hržanovski / Rusija, 2004.
Dobitnik nagrade Tigar za najboljeg debitanta na filmskom festivalu u Rotterdamu. Zbog kritičnog stava prema trenutnoj ruskoj vlasti i strukturama moći te oštroga scenarija radikalnog ruskog pisca Vladimira Sorokina, u domovini je često cenzuriran i zabranjivan.
*GUY X / r. Saul Metzstein / Kanada, 2005.
Crna komedija na tragu ‘Kvake 22’ i ‘M*A*S*H’-a govori o vojniku koji krajem sedamdesetih ‘administrativnom pogreškom’ dospijeva u zabačenu vojnu bazu na arktičkom području. Film se prikazuje izvan službene konkurencije.

DOKUMENTARNI FILMOVI

*THE YES MEN / r. Dan Ollman, Sarah Price i Chris Smith / SAD, 2003.
Dokumentarac koji su neki kritičari nazvali Punk'd s magisterijem bilježi odiseju dvojice antikorporacijskih aktivista koji su proputovali svijet i obišli brojne konferencije lažno se predstavljajući kao predstavnici Svjetske trgovinske organizacije.
*DARWIN'S NIGHTMARE / r. Hubert Sauper / Austrija, 2004.
Nagrađivani dokumentarac o ekološkim i socijalnim posljedicama nesmotrena poribljavanja Viktorijinog jezera u Tanzaniji, kao i postojećim malverzacijama s prodajom ribe i krijumčarenjem oružja u tome području.
*TARNATION / r. Jonathan Caouette / SAD, 2003.
Kritičari ga nazivaju ‘dijelom dokumentarcem, dijelom kućnim videom, a dijelom LSD-tripom’, a riječ je o dokumentarnom zapisu s narativnim dijelovima koji govori o redateljevu odrastanju s mentalno bolesnom majkom. Film je sastavljen od slika, ranih snimaka super-8 kamerom, poruka na telefonskoj sekretarici, prvih autorovih kratkih filmova i ostalog materijala prikupljenog u posljednjih 19 godina njegova života. Film se prikazuje u suradnji s Queer festivalom.

Komentari

Nema komentara.