Motovunski dani dva i tri - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Motovunski dani dva i tri

Motovunski dani dva i tri

Festival polako uzima svoj danak. Četvrti je dan, spavalica na projekcijama sve je više, pijane, ležeće mladeži po cesti također. Filmovi su crni i teški, a živa u termometru vrije...

filmski.net 28.07.2005 0 komentara

Motovunski dani dva i tri

Oni koji su se došli zabavljati, nemaju problema sa zgusnutim rasporedom projekcija, odu na jednu ili možda još na bonus, besplatnu drugu. Novinari službenih i ozbiljnih dnevnih glasila koji svakodnevno izvještavaju o većini filmova s repertoara već su poprilično skršeni jer niti fizički niti psihički stignu probaviti sve te filmove, a ja – meni je dobro:)

Jutros sam odgledala drugi od jedina dva filma iz konkurencije koja nisu 'čemer, jad, tuga i ciglom o glavu' atmosfere. Radi se o simpatičnoj drami Pawela Pawlikowskog 'My Summer of Love' o ljubavnoj avanturi dvije engleske tinejdžerice. Jako slatko. I zaista - bar mali predah...

Mogu se pohvaliti i dobrim odlukama u izboru dnevnog filmskog menija, do sada sam od dvije ponuđene projekcije u istom terminu nepogrešivo ubola onu bolju. Što ne znači da se to od danas zbog ove male hvalisavosti ne bi moglo promijeniti, naravno.

Rano je govoriti o favoritima, ostalo je još konja za utrku koji bi se trebali 'procijeniti'. No, ipak bez grama srama i mrve zadrške mogu iznahvaliti selekciju Motovun Onlajna koja obiluje zaista raznolikim kratkim ostvarenjima, bilo da se radi o temama, pristupima, igranim filmovima, animiranim... Preporuka od srca – odite na službene stranice festivala i iskoristite još ova dva dana da ih tamo 'izguštate'.

Najfotografiraniji volonteri festivala

Ne mogu ocijeniti cijelu službenu konkurenciju jer je nisam niti odgledala, ali neki opći dojam stane u 'par riči' – teške, spore, realistične drametine s mjestimičnim bljeskovima pravih dragulja: u prošlom članku spomenuti 'The Yes Man' i 'Frozen Land' te 'Almost Brothers' brazilske redateljice Lucie Murat (zamjerka ide na preočigledni copy paste 'Božjeg grada') i genijalni i svježi meksički film Carlosa Reygadasa 'Battle in Heaven'. O potonjem smo vam pričali kada je oduševio i brojnu publiku na ovogodišnjem Cannesu gdje se naslov u kuloarima spominjao i kao mogući dobitnik Zlatne palme. Izuzetno realistični, a istovremeni i super plastični i pomalo nadrealni prikaz jada i moralnog pada jednog meksičkog vozača.

Posebnu je dozu realizma obezbijedio redatelj namjernim odabirom, nazovimo ih, ružnih, debelih i starijih ljudi, a dodatni šok, ne motovunske, ali zato da canneske publike osigurali su grafički prikazi felatia, analnih odnosa i bliski kadrovi muških i ženskih spolnih ograna.

Bilo je zanimljivo vidjeti kako će motovunska publika primiti pulskog konkurenta, dobitnika Breze za najboljeg debitanta, filma 'Pušća Bistra' redatelja Filipa Šovagovića. Bila je to najnapuštavanija projekcija festivala, bez premca, ekipi se mahom film nije svidio, rijetka su bila suprotna mišljenja, a sam Filip nam je otkrio da se od svih negativnih kritika brani – spavanjem. I povremenom promjenom imagea. U Motovunu je osvanuo sav uredan, obrijan i ošišan.

Uz hendlanje loših kritika, ekipa se filma još dodatno treba znojiti i biti pametna objašnjavajući svima o čemu se ustvari u filmu radi. A to je teško. Znat ćete kada i ako ga budete vidjeli. A premijera bi se u Zagrebu mogla desiti do kraja godine, studeni, prosinac. U planu mu je i novi film naziva 'Visoka modna napetost', pa se vi mislite!

Komadić božanstvenog vrta

Prostor između filmova u Motovunu se baš fino krati čilanjem u genijalnom hotelskom vrtu s biblijskim velikim stablom za debelu hladovinu, grmovima lavande, palmama, maslinama... iz kojeg bi vam najradije priložila cijelu galeriju fotki, no iz objektivnih razloga (ne mogu downlodati fotke s fotića na kompu u pressu, khm) evo samo jedne službene festivalske. A nakon malo izležavanja i hihotanja na travi, fino se prošetati na predavnje Vibeke Windelov, doznati iz prve ruke o ludom danskom filmskom majstoru Larsu von Trieru čija je vrijedna producentica. Pa tako nema, ekipo moja draga trećeg dijela američke trilogije, najavljivanog Washingtona! Samo da znate! Lars snima komediju, a o tome smo vas na vrijeme obavijestili pa se informirajte ukoliko niste.

Svraćam pozornost na favorite iz sjene, one van konkurencije - festivalske špice o kojima smo vam nešto sitno govorili prije festivala. Cca trominutni filmovi koji uz pomoć profesora doktora u svakoj epizodi mijenja živopisna imena (Žalfija Fuks, recimo) pokušavaju srušiti sve bečke mitove, bečke dječake, šniclu, psihoanalizu.. i smjestiti ih u kontekst Motovuna. Želim komplet!

Večeras, za mene osobno, dugoočekivani 'Tarnation' i tulumiška Queerovaca s londonskim pop električarima iz rasplesanih i vrućih klubova The Cock i Horse Meets Disco. O utiscima sutra, a podastrijet ćemo vam i komadić javnom mnijenja o filmovima tik pred odluku žirija.

Komentari

Nema komentara.