Objavljen program 8. Motovun Film Festivala - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Objavljen program 8. Motovun Film Festivala

Objavljen program 8. Motovun Film Festivala

Kulturno-zabavnjačka manifestacija Motovun Film Festival 2006. servirat će svoje 8. izdanje od 24. do 28. srpnja. A vi čitajte što je sve na meniju!

i.a. 05.07.2006 0 komentara

Objavljen program 8. Motovun Film Festivala

Motovun Film Festival 2006. nudi posjetiteljima još manje od malih filmova, po kojima se i prepoznaje njihov program, no ove godine, za razliku od čemerne atmosfere prošlogodišnje konkurencije, najavljuje se 'podosta veselih filmova', barem tako zbori umjetnički ravnatelj, Rajko Grlić.

Naslova je osamdesetak, a među njima iz konkurencije izdvajamo prvi dugometražni film Gorana Dukića, ‘Pizzeria Kamikaze (Wristcutters: A Love Story), Matanićev 'Volim te', pobjednik Sundancea, 'Petnaesti rođendan' (Quinceanera) Richarda Glatzera i Washa Westmorelanda, drugi dugometražni film Danisa Tanovića, ‘Pakao’, snimljen prema scenariju Krzysztofa Kieslowskog, ‘Put za Guantanamo’ (The Road to Guantanamo) Michaela Winterbottoma i Mata Whitecrossa, ‘Nešto kao sreća’ (Stesti) češkog režisera Bohdana Slame, ‘Lov na žrtve’ (Slumming) pregenijalnog Michela Glawoggera, što bi bili favoriti, već osvjedočeni festivalski pobjednici, a vreba nas, nadamo se, i pokoje iznenađenje / svi filmovi iz konkurencije navedeni su na kraju teksta /.

Pizzeria Kamikaze / Wristcutters: A Love Story, r. Goran Dukić

'Motovun ove godine dajemo u ruke glumcima, na konferenciji je istaknuo producent MFF-a, Igor Mirković. 'Želeći istaknuti činjenicu da je u Hrvatskoj na filmsku scenu stupila jedna po svemu izuzetna generacija mladih glumaca, pozvali smo ih da budu naši gosti i da festivalu udahnu svoj duh. To je pouzdan jamac da će naš festival zadržati reputaciju najživljeg i najzabavnijeg kulturnog događaja ljeta.' optimističan je Mirković u smiraju gradskih glasina da je ovo posljednji MFF, ili, ako ne posljednji, onda barem da je u velikoj programskoj, financijskoj i krizi ljudskih resursa.

Za one koji ne znaju, Olinka Vištica više nije direktorica festivala, naslijedila ju je filmskoj sviti nepoznata Ljiljana Radić Kišević, čije je jedno od radnih mjesta bilo i ono tajnice ministarstva za obrt, malo i srednje poduzetništvo, a bije je glas da nikada nije posjetila niti jedan filmski festival. Osim odlaska Vištice, zamijećen je odlazak određenog broja drugih stalnih suradnika na izuzetno bitnim festivalskim funkcijama, a mi ćemo zaključiti blok 'gradskih tračeva' posljednjim koji kaže da je tomu razlog izuzetno nezdrava radna atmosfera dodatno potpirivana nezgodnim karakterom jednog od festivalskih čelnika. Bilo kako bilo, još jedna fešta je pred nama, radni su resursi pomlađeni, ide se punom parom naprijed!!!

Glumci su u u Motovunu zamijenili ono što je prijašnjih godina predstavljala 'zemlja partner' (prošle godine Beč), a u tu čast će i najviše motovunske počasti za pola stoljeća časnog filmskog djelovanja primiti Semka Sokolović Bertok i Vanja Drach.

Petnaesti rođendan / Quinceanera, r. Richard Glatzer i Wash Westmoreland

Osim glavnog programa, MFF je pripremio i podosta pobočne filmske zabave koja bi se telegramski mogla sročiti ovako nekako:
*Motovun Online - izbor kratkih filmova dostupnih na službenoj web-stranici
*Motovun na bis - izbor najzapamćenijih filmova s prošlih festivala koji u međuvremenu nisu stigli do kina i videoteka
*Zagrebački crtići - izbor najistaknutijih filmova Zagrebačke škole crtanog filma, u čast pedesete godišnjice osnutka Studija animiranog filma Zagreb film
*Motovun fortissimo - četiri noćne projekcije za četiri žestoka rockumentarca / ’Ramones, The End of the Century', r. Jim Fields i Michael Gramaglia, 'Headbanger’s Journey', r. Sam Dunn i Scot McFadyen, 'Dolgcajt: glasba je ćasovna umetnost', r. Igor Zupe (Pankrti), 'Laibach - Divided States of America', r. Sašo Podgoršek
*Put oko svijeta u još manjem kinu - izbor malih, neobičnih, drugačijih filmova sa svih strana svijeta
*Posebne projekcije - filmovi članova žirija / in memoriam Boštjanu Hladniku / izbor najboljih filmova s RAFa

Producentska kuća Produkcija!, poznata po sveprisutnom 'Maratonu kratkog filma', operirati će i na Motovun FFu i organizirati trodnevni 'filmski maraton' ili ubrzano snimanje filmova po dobro poznatom principu 'kamere u ruke i idemo!'. U ponedjeljak, 24. srpnja 2006. biti će održana prezentacija dosadašnjih filmskih maratona te vrste, a 25. srpnja 2006. točno u podne na glavnom motovunskom trgu biti će označen start. Dobrodošli su svi s bilo kakvom digitalnom kamerom!

A sad i jedna humana. Riječ je o obnovi načetih motovunskih zidina, zbog čijeg je urušavanja MFF premjestio svoje egzotično šumsko kino Barbacan. Osim već spominjane akcije prodaje kaciga koje su oslikali poznati domaći umjetnici, od 26. lipnja do 28. srpnja svi Vip korisnici mogu slanjem SMS poruke bez sadržaja na broj 66091 donirati 3,66 kn (PDV je uključen) za 'Krpanje motovunskih zidina'.

Zaleđe / Offside, r. Jafar Panahi

Nagradni je festivalski fond isti kao i do sada, glavna nagrada je Propeler Motovuna i dodjeljuje se najboljem filmu u glavnom programu. Odluku donosi tročlani žiri u sastavu: Milena Dravić, Vili Matula i Jasna Žalica. Isti žiri dodjeljuje i nagradu odAdoA za najbolji film u regiji 'od Albanije do Austrije'. Nagradu FIPRESCI dodjeljuje tročlani međunarodni žiri filmskih kritičara. Nagradu Vipneta u kategoriji Motovun Online dodjeljuje tročlani žiri mladih filmskih profesionalaca. Dodjeljuje se još i Amnesty International Human Rights nagrada najboljem filmu koji tematizira i potiče zaštitu ljudskih prava te nagrada publike.

Sudjelovanje u ovogodišnjem glavnom programu Motovun Film Festivala do sada je potvrdilo dvadesetak filmova:

*15. ROÐENDAN (QUINCEANERA), redatelji: Richard Glatzer, Wash Westmoreland, SAD, 2006.
*BOLESNA LJUBAV (LEGATURI BOLNAVICIOSE), redatelj: Tudor Giurgiu, Rumunjska, 2006.
*GLEDAJ LIJEVO-DESNO (LOOK BOTH WAYS), redateljica: Sarah Watt, Australija, 2005.
*GONIĆ BIVOLA (MUA LEN TRAU), redatelj: Minh Nguyen-Vo, Vijetnam, Belgija, Francuska, 2004.
*HRANIMO SVIJET (WE FEED THE WORLD), redatelj: Erwin Wagenhofer, Austrija, 2005.
*KRONIKA JEDNOG BIJEGA (CRONICA DE UNA FUGA), redatelj: Israel Adrian Caetano, Argentina, 2006.
*LOV NA ŽRTVE (SLUMMING), redatelj: Michael Glawogger, Austrija, Švicarska, 2006.
*LJETNA PALAČA (YIHE YUAN), redatelj: Ye Lou, Kina, 2006.
*MALI PORUČNIK (LE PETIT LIEUTENANT), redatelj: Xavier Beauvois, Francuska, 2005.
*NEŠTO KAO SREĆA (STESTI), redatelj: Bohdan Slama, Češka, 2005.
*OPTUŽEN (ANKALGET), redatelj: Jacob Thuesen, Danska, 2005.
*PAKAO (L’ENFER/HELL), redatelj: Danis Tanović, Francuska, Italija, Belgija, Japan, 2005.
*PIZZERIA KAMIKAZE (WRISTCUTTERS: A LOVE STORY), redatelj: Goran Dukić, SAD, 2006.
*PUT ZA GUANTANAMO (THE ROAD TO GUANTANAMO), redatelji: Michael Winterbottom, Mat Whitecross, Velika Britanija, 2006.
*RAD OSLOBAÐA (DELO OSVOBAJA), redatelj: Damjan Kozole, Slovenija, 2005.
*SIN ČOVJEČJI (SON OF MAN), redatelj: Mark Dornford-May, Južnoafrička Republika, 2006.
*SLOBODNA ODLUKA (DER FREIE WILLE), redatelj: Matthias Glasner, Njemačka, 2006.
*SUTRA UJUTRO, redatelj: Oleg Novković, Srbija i Crna Gora, 2006.
*SVJEŽ ZRAK (FRISS LEVEGO), redateljica: Agnes Kocsis, Mađarska, 2006.
*ŠTO SA SOBOM PREKO DANA, redateljica: Ivona Juka, Hrvatska, 2005..
*VOLIM TE, redatelj: Dalibor Matanić, Hrvatska, 2006.
*ZALEÐE (OFFSIDE), redatelj: Jafar Panahi, Iran, 2006.

Komentari

Nema komentara.