Krenuo 8. Motovun FF!! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Krenuo 8. Motovun FF!!

Krenuo 8. Motovun FF!!

Motovun FF je počeo projekcijama dva odlična i dva dobra filma. Nažalost, kvalitetni start upropastila je Nina Violić nasilnim ispadom.

p.h. 25.07.2006 0 komentara

Krenuo 8. Motovun FF!!

Jučer, u ponedjeljak 24. srpnja startao je 8. po redu Motovun Film Festival. Nakon prigodnog domjenka, govora istarskog župana Ivana Jakovčića, umjetničkog direktora Rajka Grlića i producenta Igora Mirkovića, motovunski kotač se zakotrljao u humanitarnoj maniri, revijom kaciga koje su za spas motovunskih zidina dizajnirali, među ostalima i Lovro Artuković, Boris Greiner, Alem Korkut, Silvijo Vujićić i Ivana Franko... Poslije revije, sve je bilo spremno za konačni, filmski start. Gledateljima su podijeljene bijele radničke kacige, pa su visoki dužnosnici iz prvog reda koji su natakli kacige za ritualni snimak na par minuta izgledali kao loša verzija Village People.

Opet slijede govori... I jedan skandalčić. Usred govora Ivana Jakovčića iz publike se začula glasna vika. Pomahnitala Nina Violić desnicom je izubijala i grubo opsovala jednog od službenih fotografa inače poznatog po blagoj naravi, a zatim je prošla između publike i platna i poslala Rajka Grlića u p.m. Naivni i zbunjeni posjetitelj s kacigom mogao je u tom trenutku pomisliti da je hrvatski film dobio svog glumačkog (i ženskog) Zizoua, no Nina je ispucala ćorak, sve je bilo namješteno, a dogodilo se u sklopu akcije Glumci nove generacije, a kojom Motovun FF želi duhovno unaprijediti grad, ali omogućiti i samim glumcima duhovnu obnovu, izjavio je Grlić u uvodnom govoru i dodao da to se rade kako glumci ne bi morali potezati do španjolskih samostana, aludirajući pritom na slučaj jedne hrvatske glumice.

Revija kaciga

Natjecateljski program otvorio je odlični film 'Gledaj lijevo-desno' australske redateljice Sarah Watts, inovativna kombinacija animacije i žive akcije u kojoj se isprepliću priče iz života nekoliko ljudi: fotografa obolljelog od raka, njegovog odsutnog i emocionalno kljastog šefa, mlade hipersenzibilne slikarice i neurotičnog novinara iz crne kronike čiji se život raspada.

U kinu Trg prikazan je i 'Petnaesti rođendan' Richarda Glatzera i Washa Westmorelanda, film koji je na Sundanceu 2006. osvojio nagradu publike i nagradu žirija u kategoriji drame. Glatzero/ Westmorelandov film prati Magdalenu, kći tradicionalne meksičke obitelji iz Los Angelesa koja se sprema proslaviti svoj petnaesti rođendan. Dok su pripreme za proslavu u tijeku, a prigodna 'Quinceanera' haljina u izradi, Magdalena saznaje da je trudna, te bježi od strogog oca, propovjednika.

U sklopu glavnog programa prve večeri u kinu Barbacan prikazani su i 'Mali poručnik' Xaviera Beauvoisa, priča o mladom policajcu Antoineu koji se po dolasku na novi posao zbližava s dvostruko starijom šeficom, te priča o Isusu prilagođena afričkom podneblju 'Sin čovječji' Marka Dornforda –Maya.

Nina Violić nakon nasrtaja

Uvodne špice za ovogodišnje izdanje MFF-a režirao je mladi Petar Orešković, a u sklopu programa Kratki filmovi motovunskog grin karpeta mogli smo vidjeti i film koji se bavi spoznajom i rješavanjem od ovisnosti o swingingu glumca Hrvoja Kečkeša. Kako saznajemo iz filma, zbog žeđi za opasnim seksualnim igrama, konstantnom potrebom za spolnim kontaktom na bazenu Utrina, Kečkeš je dotakao samo dno života. Na sreću, brzo se izliječio, napisao knjigu o tom strašnom iskustvu pa sad služi kao pozitivan primjer mladima. Iako zvuči zanimljivo, priča je izmišljena,a na Motovunu je poslužila kao šaljivi intermezzo napravljen stilu lažnog dokumentaraca, sprdnja s RTL-ovim srcedrapateljskim životnim pričama, a redatelj Andrej Korovljev najavljuje još nastavaka.

Hrvoje Kečkeš, bivši ovisnik o swinganju

U trenucima dok smo ovo pisali projekcija Dukićevih 'Wristcuttersa', ili kako je kod nas preveden, 'Pizzeria kamikaze' bila je u tijeku, karte za obje projekcije (jutarnju u kinu Bauer i večernju na Trgu) su rasprodane, a s nestrpljenjem se očekuje i priča o ocu kojeg dvanaestogodišnja kći optuži za zlostavljanje 'Optuženi' Jakoba Thuesena i 'Slobodna volja' Mathiasa Glasnera koji je na Berlinaleu 2006. dobio srebrnog Medu za umjetničke dosege.

Danas nas u netopirskom terminu u 2 iza ponoći u kojem smo jučer odgledali 'Laibach The Divided States of America' Saše Podgoršeka očekuje film 'Ramones: End Of The Century' Jima Fieldsa i Michaela Gramaglie. Hitamo odgledati svešto je danas na tapeti, a za 'znati više' dobro je zaviriti na službene stranice.

Komentari

Nema komentara.